Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Cum se poate desfiinta un contract fara a apela la instanta de judecata

Atunci cand sunteti pusi in fata unui partener contractual neserios, care nu isi respecta obligatiile asumate, unul dintre cele mai importante aspecte la care trebuie sa va ganditi este acela de a sti cum veti putea pune capat contractului pe care l-ati incheiat. Bineinteles ca veti avea intotdeauna posibilitatea iesirii dintr-un astfel de impas apeland la instanta de judecata, dar, cum un proces va implica mereu resurse importante de timp, bani si energie, varianta desfiintarii contractului pe cale extrajudiciara (adica fara interventia instantei) este, fara indoiala, preferabila.

De aceea, este important de stiut ca, Noul Cod Civil a introdus un instrument major de desfiintare extrajudiciara a unui contract in caz de neexecutare culpabila a obligatiilor de catre una din parti: declaratia de rezolutiune unilaterala. Asadar, daca pana de curand, o astfel de interventie de a pune capat unui contract fara a apela la justitie era posibila numai daca partile negociasera prin contract o clauza cu un continut specific (asa-numitul „pact comisoriu”), odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, posibilitatea partii prejudiciate din contract de a desfiinta respectivul contract a devenit mult mai extinsa.

Pactul comisoriu vs. Rezolutiunea unilaterala

Pactul comisoriu si rezolutiunea unilaterala sunt doua (2) instrumente juridice folosite in acelasi scop, respectiv, acela de a desfiinta un contract pe cale extrajudiciara (adica, fara a apela la instanta de judecata), insa, intre cele doua, exista diferente notabile:

  • pactul comisoriu produce efecte numai daca a fost stipulat in mod expres in contract, in timp ce rezolutiunea unilaterala poate interveni si atunci cand nu a fost stipulata expres, cu singura conditie ca debitorul culpabil sa fie pus in intarziere (de drept sau prin vointa creditorului prejudiciat)
  • pactul comisoriu produce efecte numai daca indica in mod expres obligatiile contractuale a caror incalcare atrage desfiintarea contractului, in timp ce pentru rezolutiunea unilaterala nu este necesara o asemenea cerinta
  • pactul comisoriu atrage desfiintarea automata („de drept”) a contractului in cazul incalcarii obligatiilor contractuale vizate, in timp ce in cazul rezolutiunii unilaterale desfiintarea se produce dupa formularea de catre creditor a unei notificari (declaratii) scrise catre debitor.

Pact comisoriu sau declaratie de rezolutiune unilaterala. Ce alegem?

Mai intai, trebuie stiut ca, atunci cand in contract nu a fost stipulata niciuna din cele doua modalitati extrajudiciare de desfiintare a contractului susmentionate, posibilitatea de a pune capat acestuia in mod unilateral, altfel decat in justitie, se reduce la una singura: declaratia unilaterala de rezolutiune.

Cum am aratat deja, pentru ca o astfel de declaratie sa fie facuta in mod valabil de catre creditor, debitorul trebuie mai inainte sa fie (a) in intarziere, de drept (vezi aici cazurile punerii in intarziere de drept) sau (b) pus in intarziere de catre creditor.

In urma analizarii diferentelor dintre pactul comisoriu si declaratia de rezolutiune unilaterala rezulta ca rezolutiunea unilaterala este mai avantajoasa pentru creditorul prejudiciat deoarece: (1) nu presupune negocierea, uneori dificila, a unei prevederi contractuale in acest sens, care sa permita desfiintarea contractului in cazul neexecutarii obligatiilor si (2) nu necesita identificarea precisa a clauzelor a caror incalcare atrage desfiintarea contractului.

Singurul avantaj pe care l-ar putea prezenta pactul comisoriu fata de declaratia unilaterala de rezolutiune ar fi acela ca desfiintarea contractului s-ar produce „de drept”, adica in mod automat, fara a mai fi nevoie de vreo alta formalitate (ex. notificare sau punere in intarziere).

Insa, chiar daca teoretic, pactul comisoriu isi produce efectele automat, fara nicio formalitate, in practica, si in cazul pactului comisoriu, pentru ca un creditor sa se poata prevala de survenirea rezolutiunii, el isi manifesta de regula vointa de a pune in aplicare pactul printr-o notificare in care anunta rezolutiunea. Asadar, din aceasta perspectiva, avantajul desfiintarii „de drept” a contractului dat de pactul comisoriu ramane mai degraba unul de natura strict teoretica, iar varianta declaratiei unilaterale de rezolutiune pare cea mai simpla si mai eficienta pentru partea din contract care a fost prejudiciata.

atentieAtentie: Indiferent de modalitatea prin care se defiinteaza contractul (prin rezolutiune unilaterala sau pact comisoriu), obligatia incalcata care a dus la desfiintarea contractului trebuie sa fie (a) importanta (deci nu poate fi o obligatie de mica insemnatate, neesentiala pentru scopul contractului) sau, (b) in cazul contractelor cu executare succesiva, incalcarea obligatiilor sa fie repetata.

Citeste si …

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau