Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Tocmai ai auzit ca un Furnizor sau un Client a intrat in insolventa? Afla ce e de facut

Auzim din ce in ce mai des ca diverse firme intra in insolventa. In cazul in care este vorba de o firma cu care nu avem niciun fel de relatii, de regula stirea trece pe langa noi si ne bucuram ca insolventa respectiva nu ne afecteaza.

Ce ne facem insa cand aflam ca firma intrata in insolventa este un partener de afaceri care nu ne-a achitat mai multe facturi si/sau care trebuia sa ne presteze anumite servicii sau sa ne livreze marfa?

In general, pentru cei care nu au avut nicio tangenta cu o procedura de insolventa, perceptia cu privire la notiunea de “insolventa” este foarte sumbra, majoritatea gandindu-se ca “intrarea in insolventa” inseamna de fapt ca societatea respectiva si-a incetat activitatea si nu isi va mai achita datoriile.

Putini stiu, insa, ca exista situatii, permise de lege, in care activitatea firmei intrate in insolventa poate continua in mod obisnuit, iar o parte dintre creditori isi pot recupera total/partial creantele sau bunurile datorate de catre firma aflata in insolventa. Pentru aceasta trebuie luate insa anumite masuri urgente,  atat din punct de vedere legal, cat si din punct de vedere comercial.

1. Cea mai urgenta masura: „Obtinerea de informatii”

Prima masura care trebuie luata cat mai repede dupa ce auzim de insolventa unui partener de afaceri este obtinerea de informatii cu privire la (i) stadiul procedurii insolventei si (ii) sumele sau bunurile care ne sunt datorate de firma aflata in insolventa.

In ceea ce priveste stadiul procedurii insolventei, cea mai importanta informatie care trebuie aflata este „termenul-limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului”.

atentieAtentie: Conform legii, cu exceptia catorva situatii speciale, creditorii care nu depun cererea de admitere a creantelor pana la expirarea termenului-limita stabilit de judecator vor pierde dreptul de a mai cere plata creantelor lor si de a participa la procedura de insolventa.

In ceea ce priveste sumele/bunurile datorate de firma aflata in insolventa, va trebui sa pregatiti o situatie completa cu privire la aceste sume/bunuri precum si sa identificati documentele (ex. contracte, facturi etc.) din care rezulta obligatia debitorului de achitare a sumelor respective sau, dupa caz, de livrare a bunurilor.

De asemenea, va trebui sa calculati si dobanda aferenta sumelor restante. In cazul in care in documentele din care rezulta obligatia de plata nu s-a prevazut o penalitate de intarziere sau o dobanda, cu privire la sumele datorate, se va putea solicita dobanda legala.

atentieAtentie: Este foarte important ca situatia cu privire la sumele/bunurile datorate de firma aflata in insolventa sa fie realizata inainte de expirarea termenului-limita stabilit de judecator pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului.

2.    Inregistrarea cererii de admitere a creantelor

Dupa ce identificati termenul-limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor si finalizati situatia cu privire la sumele/bunurile care va sunt datorate de firma aflata in insolventa, va trebui sa depuneti la instanta o cerere de admitere a creantei, precum si documentele doveditoare aferente.

atentieAtentie: Este esential ca cererea si documentele insotitoare sa fie depuse/expediate inainte de expirarea termenului-limita stabilit de judecator pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului.

3.  Monitorizarea procedurii, pregatirea unei strategii de actiune si implicarea activa in procedura

Dupa ce au fost finalizate masurile urgente mentionate mai sus si a fost depusa in timp util cererea de admitere a creantelor, urmeaza o scurta perioada de respiro, in care creditorul poate analiza situatia mai in detaliu si poate sa-si pregateasca o strategie de actiune.

a)     Perioada pana la publicarea Tabelului Preliminar

Astfel, conform Legii insolventei nr. 85/2006, dupa expirarea termenului limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor, administratorul judiciar/lichidatorul va analiza toate cererile si documentele depuse si va pregati Tabelul Preliminar de creante[1].

Potrivit legii, administratorul judiciar/lichidatorul va avea la dispozitie un termen de maxim 20 de zile pentru verificarea cererilor de creante si pentru intocmirea Tabelului Preliminar; cu toate acestea, in practica, acest termen prevazut de lege este de multe ori prelungit de catre judecator, in special in cazul in care firma in insolventa este foarte mare.

Termenul pentru intocmirea si publicarea Tabelului Preliminar este stabilit de catre judecator si poate fi aflat in acelasi mod ca si termenul-limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor.

In aceasta perioada de timp, creditorul ar trebui sa analizeze cu atentie toate documentele din care rezulta creanta sa fata de societatea aflata in insolventa si sa anticipeze, pe cat posibil, eventualele obiectiuni ale administratorului judiciar/lichidatorului cu privire la creanta solicitata. Aceasta deoarece, conform art.73 din Legea insolventei nr.85/2006, creditorul va avea la dispozitie doar un termen de 5 zile de la publicarea Tabelului Preliminar pentru a putea depune o contestatie, in cazul in care administratorul judiciar/lichidatorul nu a inscris in Tabel intreaga creanta solicitata.

b)     Perioada dupa publicarea Tabelului Preliminar

Dupa ce administratorul judiciar/lichidatorul publica Tabelul Preliminar de creante in Buletinul Procedurilor de Insolventa, debitorul, creditorii si orice alta parte interesata au la dispozitie un termen de 5 zile pentru a formula eventuale contestatii cu privire la creantele si drepturile de preferinta trecute de administratorul judiciar/lichidator in Tabelul Preliminar de creante.

Prin urmare, in cazul in care constatati ca administratorul judiciar/lichidator nu v-a inregistrat intreaga creanta in Tabelul Preliminar sau, dupa caz, daca vi se pare ca alte creante au fost trecute in mod incorect in Tabelul Preliminar, va trebui sa actionati rapid si sa depuneti la Tribunalul competent o contestatie in termenul de 5 zile mentionat mai sus.

Pana cand se vor solutiona contestatiile depuse cu privire la Tabelul Preliminar si se va intocmi Tabelul Definitiv[2] de creante, cel mai probabil va avea loc un alt moment-cheie al procedurii: “Prima Adunare a Creditorilor”.

Aceasta Prima Adunare este foarte importanta deoarece in cadrul ei, printre altele, creditorii acceptati in Tabelul Preliminar vor desemna administratorul judiciar/lichidatorul care va supraveghea/administra activitatea societatii aflate in insolventa si îi vor stabili onorariul.

Avand in vedere ca, pentru desemnarea administratorului judiciar/lichidatorului, este necesar votul pozitiv al creditorilor care detin cel putin 50% din valoarea totala a creantelor inscrise in Tabel, in cazul in care detineti o creanta semnificativa, dar care are o pondere mai mica de 50% din valoarea totala a creantelor, este recomandabil ca, inainte de Prima Adunare, sa studiati cu atentie Tabelul Preliminar si sa incercati sa stabiliti eventuale “aliante” cu alti creditori semnificativi.

Stabilirea de „aliante” cu alti creditori este importanta nu doar in ceea ce priveste Prima Adunare dar si pentru desfasurarea ulterioara a procedurii. Aceasta deoarece, in afara de administratorul judiciar/lichidator, Adunarea Creditorilor reprezinta principalul “organ” care va decide soarta societatii aflate in insolventa. Prin urmare, creditorii care pot influenta deciziile Adunarii Creditorilor vor avea cele mai mari sanse sa obtina rambursarea, macar in parte, a creantelor datorate de societatea insolventa.

De asemenea, dupa finalizarea primelor etape descrise mai sus (ex.: inregistrarea creantei, formularea de contestatii etc.) creditorul ar trebui sa faca o estimare realista a beneficiilor vs. costuri. Astfel, de regula, daca un creditor are o creanta nesemnificativa, dupa depunerea cererii de inregistrare a creantei, acesta se va multumi sa monitorizeze procedura de insolventa, fara sa se mai implice activ, deoarece costurile implicarii (ex.: avocati, taxe etc.) ar putea deveni mai mari decat valoarea creantei.

Dimpotriva, daca valoarea creantei este semnificativa, in raport cu costurile aferente, creditorul va trebui sa se implice activ in procedura pentru a-si creste sansele de recuperare a creantei. In acest caz, ar fi recomandabil ca, mai intai, sa se pregateasca o strategie de actiune (ex.: identificarea actelor care pot fi contestate, stabilirea de aliante cu alti creditori etc.), preferabil cu sprijinul unor avocati.


[1] Tabelul Preliminar de creante cuprinde toate creantele nascute inainte de data deschiderii procedurii (creante curente, scadente, sub conditie sau in litigiu), acceptate de catre administratorul judiciar in urma verificarii acestora. In tabel vor fi mentionate atat suma solicitata de catre creditor, cat si suma acceptata si rangul de preferinta. In cazul procedurii simplificate, in acest tabel se vor inregistra si creantele nascute dupa deschiderea procedurii si pana la momentul intrarii in faliment.


[2] Tabelul definitiv de creante reprezinta tabelul care cuprinde toate creantele asupra averii debitorului la data deschiderii procedurii, acceptate in tabelul preliminar si impotriva carora nu s-au formulat contestatii, precum si creantele admise in urma solutionarii contestatiilor. In acest tabel se arata suma solicitata, suma admisa si rangul de prioritate a creantei.

 

Citeste si …

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau