Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Cand, cum si cat de mult poate judecatorul sa intervina intr-o clauza penala?

Cand, cum si cat de mult poate judecatorul sa intervina intr-o clauza penala?

Clauza penala este o clauza contractuala prin care partile stabilesc anticipat, de comun acord, o valoare forfetara (sau o alta prestatie) care sa fie platita de catre partea care nu-si va respecta o anumita obligatie din contractul respectiv. Atuul primar al introducerii unei clauze penale intr-un contract este lipsa obligatiei partii prejudiciate de a proba prejudiciul efectiv suferit, aceasta avand deci, posibilitatea de a solicita direct de suma stabilita prin clauza penala.

Intrucat clauza penala este, in principiu, apanajul acordului de vointa al partilor, posibilitatea de interventie a judecatorului asupra cuantumului clauzei penale este exceptionala si limitata. Spre deosebire de reglementarea anterioara, Noul Cod Civil largeste totusi, in anumite conditii, dreptul judecatorului de a interveni asupra clauzei penale.

Diminuarea clauzei penale atunci cand obligatia a fost executata partial

Raspunderea unei parti dintr-un contract poate fi atrasa nu doar atunci cand partea nu isi executa intreaga obligatie asumata, ci si atunci cand obligatia contractuala este executata doar partial.

Totusi, avand in vedere ca, de cele mai multe ori, partile au in vedere o neexecutare integrala a obligatiei, atunci cand stabilesc o clauza penala, Noul Cod Civil prevede ca, atunci cand obligatia a fost executata partial, judecatorul poate diminua valoarea clauzei penale, dar numai cu conditia ca respectiva executare partiala a obligatiei sa fi profitat creditorului.

Exemplu:  In cazul unui contract de comanda a unei lucrari, cum ar fi, spre exemplu, o pictura, daca pictorul a executat doar o parte din tablou, aceasta executare partiala nu ii poate profita in niciun fel beneficiarului care are nevoie de intregul produs final, respectiv, de intregul tablou, realizat de acel pictor. Prin urmare, pentru beneficiarul tabloului, executarea partiala a picturii nu poate fi cuantificata ca reprezentand o parte executata din obligatie, pentru ca judecatorul sa poata diminua clauza penala proprotional cu respectiva parte executata din pictura, ci executarea lucrarii in acest caz, trebuie sa fie neaparat integrala sau, in cazul in care acest lucru nu e posibil, beneficiarul trebuie sa beneficieze de intreaga suma din clauza penala.

Diminuarea clauzei penale in cazul impreviziunii

Conform Noului Cod Civil clauza penala poate fi micsorata de judecator si in cazul in care se dovedeste a avea un caracter vadit excesiv fata de prejudiciul ce putea fi prevazut de parti la incheierea clauzei penale.

Momentul agrearii clauzei penale coincide, de regula, cu incheierea contractului (clauza fiind stipulata de la bun inceput in contract), insa nimic nu exclude posibilitatea ca o clauza penala sa fie convenita de parti ulterior incheierii contractului, insa intotdeauna, in mod obligatoriu, inaintea producerii prejudiciului.

 atentieAtentie: Diminuarea valorii clauzei penale intr-un astfel de caz are in vedere lipsa de prevedere a partilor raportata la momentul agrearii clauzei penale iar nu la momentul suferirii prejudiciului. Cu alte cuvinte, judecatorul va evalua daca la momentul agrearii clauzei penale, partile ar fi putut sa prevada ca valoarea reala a prejudiciului ar fi mult mai mica decat suma stabilita anticipat prin clauza penala si, in cazul in care va stabili ca partile NU ar fi putut sa prevada acest fapt, va putea diminua respectiva suma.

Anularea clauzei penale cu caracter abuziv

Anularea clauzei penale cu caracter abuziv este o situatie care se poate intalni in cazul asa-numitelor „contracte de adeziune” incheiate cu consumatorii, care nu au fost negociate direct cu consumatorii, ci acestia le-au semnat asa cum au fost concepute de comerciant.

Reglementarile actuale califica drept abuzive acele clauze care obliga consumatorul la plata unor sume disproportionat de mari in cazul neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre acesta, comparativ cu pagubele suferite de comerciant. Asadar, facand aplicarea acestor reglementari, instanta de judecata are posibilitatea de a califica o clauza penala inserata intr-un astfel de contract ca fiind abuziva intrucat creeaza prin ea insasi un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor; intr-o atare situatie, instanta va putea constata nulitatea absoluta a respectivei clauze penale si va putea dispune inlaturarea ei din contract.

Principii de interventie a judecatorului in clauza penala

  1. Judecatorul poate interveni in clauza penala doar pentru a reduce cuantumul ei, iar nu si pentru majorarea ei
  2. Judecatorul care a decis sa diminueze valoarea unei clauze penale nu o poate reduce sub nivelul valoric al obligatiei principale asumate de debitor in contract
  3. Diminuarea valorii clauzei penale este doar o posibilitate aflata la indemna judecatorului, iar nu o obligatie a acestuia
  4. Diminuarea valorii clauzei penale de catre judecator ar trebui sa se faca, de principiu, numai daca judecatorul a fost sesizat in acest sens de catre creditor

 atentieAtentie: Cu privire la aspectele retinute la pct. 4 de mai sus, Noul Cod Civil nu contine o prevedere explicita in sensul ca interventia judecatorului ar fi posibila numai atunci cand acesta este sesizat in acest sens. Desi, conform regulilor generale de procedura civila, fireasc ar fi ca judecatorul sa intervina numai daca a fost sesizat in acest sens, totusi, trebuie avut in vedere ca in practica judiciara din trecut au existat situatii cand instantele s-au pronuntat si din oficiu asupra diminuarii clauzei penale.

Citeste si …

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau