Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Contract de inchiriere vs. Contract de comodat: 5 (cinci) diferente esentiale

Fie ca este vorba de folosirea unui spatiu cu destinatia de sediu social pentru o societate sau de folosirea altui bun imobil sau chiar bun mobil in diverse scopuri, in practica, oscilam adesea intre incheierea unui contract de inchiriere sau a unui contract de comodat, fara sa cunoastem insa toate detaliile juridice care le diferentiaza pe cele doua si deci, implicit, nici avantajele/dezavantajele pe care le presupune alegerea noastra.

Iata in continuare care sunt cele mai importante 5 (cinci) lucruri care diferentiaza contractul de inchiriere de contractul de comodat si, in functie de care, ne putem decide cand ar fi oportun sa incheiem unul sau altul din cele doua contracte.

1)         Chiria

Conform legii, contractul de inchiriere este acela prin care o parte (locator) se obliga sa asigure altei parti (locatar) folosinta unui bun, pe o perioada determinata, in schimbul unui pret (chirie) in timp ce prin contractul de comodat, o parte (comodant), se obliga sa asigure, cu titlu gratuit, celeilalte parti (comodatar) folosinta unui bun, cu obligatia pentru acesta din urma de a-l restitui intr-un anumit timp.

Deci practic, mai simplu spus, comodatul este un imprumut fara bani; daca in schimbul imprumutarii bunului dat in comodat s-ar percepe o suma de bani, atunci contractul de comodat s-ar transforma intr-unul de inchiriere.

2)        Raspunderea pentru viciile (defectiunile) bunului imprumutat

Daca, in cazul contractului de inchiriere, locatorul (cel care a dat bunul spre folosinta) raspunde fata de cealalta parte pentru toate viciile ascunse ale bunului imprumutat care impiedica sau micsoreaza folosirea lui (indiferent ca le cunostea sau nu la data predarii si indiferent ca au survenit inaintea sau pe parcursul contractului), comodantul (cel care a dat bunul spre folosinta gratuita) nu raspunde decat pentru viciile ascunse pe care le-a cunoscut la data incheierii contractului si in legatura cu care nu l-a prevenit pe comodatar.

atentieUtil: Viciile ascunse sunt acele defectiuni ale bunului care nu pot fi descoperite la prima vedere sau cu prilejul examinarii bunului, in urma unei verificari serioase, pe cale obisnuita. Lipsa de informare, de experienta sau nepriceperea celui care preia bunul nu fac ca viciile pe care acesta nu le-a putut constata singur sa fie considerate vicii ascunse. Atunci cand pentru sesizarea defectiunilor este necesara o anumita pregatire, persoana care preia bunul (in cazul de fata, locatarul/comodatarul) poate apela la o persoana calificata, iar daca nu o face, este propria culpa.

3)        Suportarea costurilor pentru reparatii

Conform Noului Cod Civil, in cazul contractului de inchiriere, locatorul (cel care a dat bunul spre folosinta) este obligat sa efectueze toate reparatiile necesare pentru pentru a mentine bunul inchiriat in stare corespunzatoare de intrebuintare (cu exceptia reparatiilor minore, locative – art. 1.788 NCC), in timp ce intr-un contract de comodat, comodatarul (cel care a luat bunul spre folosinta gratuita) suporta cheltuielile pe care le-a facut pentru a folosi bunul (cu exceptia cheltuielilor efectuate pentru lucrari necesare si care nu puteau fi prevazute la incheierea contractului – art. 2.151 NCC).

4)        Durata maxima a contractului

In cazul contractelor de inchiriere legea prevede o durata maxima legala pe care pot fi incheiate aceste contracte, respectiv, de 49 de ani (art. 1.783 NCC).

In ceea ce priveste contractul de comodat, legea nu impune o astfel de limitare precisa in timp; insa, daca in contract nu s-a stipulat un termen precis de returnare, comodatarul este obligat sa restituie bunul: (a) dupa ce s-a folosit de el sau (b) daca intrebuintarea bunului are un caracter permanent, comodatarul trebuie sa returneze bunul, la cererea comodantului.

atentieAtentie: Atunci cand in contractul de inchiriere nu se prevede durata inchirierii, aceasta va fi stabilita conform uzantelor, daca astfel de uzante exista, iar, in lipsa acestora, inchirierea va fi considerata incheiata: (a) pe un (1) an, in cazul locuintelor nemobilate si al spatiilor comerciale; (b) pe durata corespunzatoare unitatii de timp pe care s-a calculat chiria, in cazul bunurilor mobile sau al camerelor sau apartamentelor mobilate si (c) pe durata inchirierii imobilului, in cazul bunurilor mobile puse la dispozitia locatarului pentru folosinta unui imobil.

5)        Restituirea anticipata a bunului

Intrucat inchirierea unui bun se face contra cost, locatorul (cel care da in chirie bunul) nu poate cere restituirea bunului inainte de termenul stabilit.

In schimb, in contractul de comodat, unde folosinta bunului este data gratuit, regulile sunt mai flexibile, permitand comodantului (cel care a dat bunul spre folosinta gratuita) sa il solicite anticipat, atunci cand el insusi are o nevoie urgenta si neprevazuta in legatura cu acel bun.

Citeste si…

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

filis g a spus: Aprilie 18th, 2014 at 1:52 pm

Buna ziua
vroiam sa stiu daca proprietarul unei case cu care am contract de comodat ptr toata casa cu scop de locuinta are dreptul sa ia in spatiu alta persoana
Va multumesc

georgescu maria a spus: August 4th, 2014 at 10:24 am

Doresc sa stiu ce se intampla cu un contract de comodat,incheiat pe termen de 70 de ani ,daca intre timp comodantul moare.Are dreptul un eventual mostenitor sa anuleze sau sa schimbe acest contract ,il va prelua obligatoriu asa cum a fost el incheiat de cel pe care/l mosteneste ?
Are dreptul un comodatar al unui teren sa/si construiasca o casa pe terenul respectiv?Multumesc

Anca Morintz a spus: Februarie 23rd, 2016 at 3:10 pm

Pot coexista simultan si evident legal 2 contracte (unul de comodat si altul de inchiriere) pe acelasi spatiu, incheiate cu persoane diferite?

Pro Legal a spus: Martie 1st, 2016 at 9:49 pm

De principiu nu pot coexista cele doua contracte. Aceasta deoarece atat contractul de comodat cat si contractul de inchiriere implica cedarea dreptului de folosinta asupra spatiului respective. Ar fi posibila insa situatia in care, cu acordul proprietarului (locatorului) persoana care a primit spatiul in inchiriere (locatarul) sa cedeze mai departe dreptul de folosinta asupra spatiului catre alta persoana prin sub-inchiriere sau prin intermediul unui contract de comodat.

cozma erica a spus: Aprilie 1st, 2016 at 10:14 am

În situația în care comodantul vinde imobilul la o anumită persoană, ce se va întâmpla cu contractul de comodat care nu a ajuns la termen, rămîne valabil în continuare până la expirarea termenului pentru care a fost încheiat sau devine nul de drept ?

George a spus: Iulie 4th, 2016 at 10:57 am

Buna ziua! Locuiesc intr-un imobil in baza unui contract de comodat. Acest imobil beneficiaza de o curte interioara utilizata pentru parcarea autoturismelor. Problema ar fi ca presedintele asociatiei de proprietari mi-a solicitat o taxa de 50 ron, in baza unei decizii a consiliului de proprietari. Acum intrebarea mea este daca aceasta decizie, care se refera la chiriasi, are efect si asupra mea in calitate de comodatar? Multumesc!

ANDREI a spus: Mai 29th, 2017 at 1:04 pm

Buna ziua,
doresc sa deschid un magazin mixt,va rog sa ma ajutati cu informatiile urmatoare:
-Ce fel de forma ai trebui sa deschid-II,PFA,SRL,SRL-D
-Locatia in care vrem sa deschidem apartine altei persoane,de ce document avem nevoie de la proprietar-contract de inchiriere sau de comodat
-ce acte trebuie pentru infiintare firma?

-Ce autorizatii trebuiesc?

1 Trackbacks pentru acest articol

Diferente esentiale intre contractul de inchiriere si cel de comodat | deBanat.ro - spune realitatea! Says:

[…] în continuare care sunt cele mai importante cinci diferențe dintre contractul de închiriere și cel de comodat, în funcție de care ne putem decide când ar fi oportun să încheiem unul sau altul din cele […]

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau