Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Vrei, poti sau trebuie sa ai o microintreprindere? Ce spune mai nou Codul Fiscal

Vrei, poti sau trebuie sa ai o microintreprindere? Ce spune mai nou Codul Fiscal

Microintreprinderile sunt societati obisnuite, dar care beneficiaza de facilitatea fiscala a unui impozit pe cifra de afaceri de 3%, fata de impozitulul pe profit de 16% aplicabil in general unei societati.

Cu alte cuvinte, microintreprinderea nu reprezinta o forma distincta de societate, ci este doar un concept fiscal care poate imbraca orice forma de societate daca sunt indeplinite anumite conditii legale.

Incepand cu 1 februarie 2013, regimul fiscal de microintreprindere a suferit cateva schimbari majore, printre cele mai importante fiind aceea ca acest regim fiscal nu mai este un regim optional, ci a devenit obligatoriu.

Care sunt conditiile legale pentru a fi microintreprindere?

Pentru a fi microintreprindere, o persoana juridica (societate) romana trebuie sa indeplineasca in prezent, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:

(a)    sa realizeze venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului

atentieDe stiut: Incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor.

atentieAtentie: Persoanele juridice care efectueaza activitati de intermediere in domeniile asigurari si reasigurari sau piata de capital si indeplinesc toate conditii prevazute de lege pentru a fi o microintreprindere, sunt obligate sa plateasca impozitul pe venitul microintreprinderilor, facand, deci, exceptie de la interdictia mentionata la pct. (a) de mai sus.

(b)    veniturile realizate de societate sa nu depaseasca echivalentul in lei al sumei de 65.000 euro

atentieDe stiut: Pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate, se iau in calcul veniturile din orice sursa, din care se scad: veniturile aferente costurilor stocurilor de produse, veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie, veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale, veniturile din subventii de exploatare, veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare, veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitaţi de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil, veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

 (c)     societatea sa aiba capital integral privat, deci statul si autoritatile locale sa nu detina nicio participatie la capitalul social al acesteia

atentieUtil: *) Inainte de modificarile Codului Fiscal survenite la inceputul lui 2013, pentru a fi incadarata in categoria microintreprinderilor, o societate trebuia sa indeplineasca si anumite cerinte cu privire la salariatii sai. Incepand cu 1 februarie 2013, insa, societatea careia i se aplica regimul fiscal de microintreprindere nu mai trebuie sa indeplineasca nicio conditie referitoare la un numar minim sau maxim de salariati.

**) Tot cu incepere din 1 februarie 2013, plafonul veniturilor realizate de o microintreprindere a fost micsorat de la 100.000 euro la 65.000 euro, masura ce a venit in sprijinul societatilor cu marje mari de profit, insa avand o cifra de afaceri de pana in 65.000 euro.

Regimul fiscal de microintreprindere – optional sau obligatoriu?

Pana recent, adica pana la modificarea adusa Codului Fiscal de Ordonanta de Guvern nr. 8/2013, regimul fiscal de microintreprindere era unul optional, adica societatile puteau alege sa plateasca un impozit pe venit de 3%, in locul impozitului pe profit de 16% platit in general de companii; o astfel de alegere putea fi facuta, bineinteles, daca societatea respectiva indeplinea toate conditiile legale pentru a fi o microintreprindere.

Incepand cu 1 februarie 2013 insa, cand o societate indeplineste conditiile cerute de lege pentru a fi o microintreprindere, aceasta nu mai are de ales intre cele 2 (doua) modalitati de impozitare (impozit pe venit de 3% / impozit pe profit de 16%), ci este obligata sa plateasca un impozit pe venit (cifra de afaceri) de 3%.

Aceasta noua reglementare poate dezavantaja anumite categorii de societati, cum sunt acelea care au o cifra de afaceri ridicata, insa au si cheltuieli foarte mari, astfel ca rata profitului este inexistenta sau chiar negativa (pe pierdere); astfel, aceste societati, in loc sa plateasca un impozit de 16% din „0” profit (adica „0” lei), vor fi nevoite sa plateasca 3% din cifra de afaceri ridicata pe care o au (nu mai mare insa de 65.000 euro), adica vor putea plati un impozit chiar si de 1.950 euro.

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau