Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Un nou pas in proiectul pentru realizarea unei centrale nucleare in Europa

Realizarea unei noi centrale nucleare este un demers complex si laborios si solicita, pe langa un context de favorabilitate politicasi a opiniei publice, indeplinirea unor exigente deosebite legate de asigurarea standardelor de siguranta, precum si de capabilitate financiarasi tehnica a participantilor la un asemenea proiect.

Exemplificari recente in acest sens regasim in arhitectura aranjamentelor contractuale si financiare pentru proiectul centralei nucleare de la Hinkley Point C, Marea Britanie, sau in dezvoltarile la nivelul fazei de construirepentru proiectul centralei nucleare de la Olkiluoto, Finlanda.

Asemenea exemple sunt relevante si pot constitui studii de caz pentru Romania, care urmareste largirea capacitatii de productie prin proiectul pentru dezvoltarea si punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.

In acest sens remarcam faptul ca, in privinta proiectuluiHinkley Point C, Comisia Europeana a anuntat in data de 11 martie decizia de a aproba parteneriatul dintre Électricité de France (EDF) si China General Nuclear Power (CGN) pentru dezvoltarea, construirea si operarea a trei centrale nucleare in Marea Britanie, inclusiv Hinkley Point. Comisia a concluzionat ca parteneriatul avut in vedere nu este de natura sa afecteze concurenta fata de cotele de piata ale partilor si structura pietei pe care sunt prezenti alti competitori.

Aprobarea parteneriatului dintre EDF și CGN succede deciziei Comisiei Europene din octombrie 2014 de a aproba schema de ajutor de stat pentru centrala nucleara Hinkley Point, care a fost considerata compatibila cu cerintele dreptului european cu privire la masurile de ajutor de stat dupa o investigatie care a durat 1 an. Sprijinul guvernului britanic va include mecanismul contractelor pentru diferenta, dar si alte masuri de garantare.

Mentionam ca proiectul Hinkley Point a intampinat opozitie din partea unor state membre si organizatii neguvernamentale, care au formulat actiuni pentru anularea deciziei Comisiei Europene privind schema de sprijin, invocand gresita aplicare a prevederilor Tratatului pentru Functionarea Uniunii Europene si lipsa unui interes comun in favoarea sustinerii energiei nucleare. Ramane de vazut daca rationamentul Comisiei Europene pregatit in legatura cu aprobarea schemei de sprijin va fi invalidat sau nusi care vor fi consecintele asupra proiectului.

Revenind la decizia Comisiei Europene de aprobare a partneriatului dintre EDF si CGN, consideratiile Comisiei urmeaza a fi publicatein aproximativ doua luni de la data adoptarii deciziei. In masura aplicabila fata de caracterul specific al fiecarui proiect, experienta britanica poate reprezenta un precedent valoros si favorabil inclusiv pentru Romania.

Autor: Monia Iancu, Partener PeliFilip

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau