Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Societati in insolventa: cum poti afla termenele – limita pe care trebuie sa le respecti in cazul in care acestea iti sunt furnizori sau clienti?

In cazul in care aveti de recuperat o suma de bani de la o societate care a intrat in insolventa trebuie sa luati unele masuri importante (vezi aici care sunt cele mai urgente masuri) in cadrul unor anumite termene – limita (vezi aici care sunt cele mai importante termene limita).

In cazul nerespectarii acestor termene – limita, consecintele pot fi foarte serioase, putand consta inclusiv in pierderea dreptului de a mai solicita plata creantei.

Prin urmare, pentru a va asigura ca faceti tot posibilul pentru a recupera creanta de la societatea insolventa, este esential sa aflati in ce termen trebuie sa actionati astfel incat sa nu pierdeti drepturile legale, dintr-o simpla intarziere.

Vedeti mai jos cum puteti afla termenele – limita care trebuie respectate de catre creditori in cadrul procedurii de insolventa.

1)     Notificarea administratorului judiciar/lichidatorului

Una dintre principalele surse de informare cu privire la termenele – limita care trebuie respectate in cadrul procedurii de insolventa o reprezinta notificarea comunicata de catre administratorul/lichidatorul judiciar.

Astfel, conform art.61 din Legea insolventei nr.85/2006, in urma deschiderii procedurii de insolventa, specialistul in insolventa (administrator judiciar/lichidator) desemnat de catre judecator pentru a supraveghea/administra activitatea societatii aflate in insolventa va trimite o Notificare tuturor creditorilor comunicati de catre conducerea societatii in insolventa.

Aceasta Notificare va trebui sa mentioneze, printre altele, termenul – limita pana la care se poate inregistra o cerere de admitere a unei creante precum si alte termene importante. Prin urmare, in cazul in care primiti o astfel de Notificare, studiati-o cu maxima atentie.

Exista insa si situatii in care, fie cu rea-credinta, fie din greseala, conducerea societatii aflate in insolventa omite sa informeze judecatorul cu privire la toti creditorii sau furnizeaza informatii eronate cu privire la datele de contact ale unora dintre acestia.

In acest caz, creditorii respectivi nu vor mai primi notificarea administratorului judiciar/lichidatorului si, prin urmare, exista riscul ca acesti creditori sa piarda termenul limita stabilit de judecator pentru inregistrarea cererilor de creanta sau alte termene procedurale importante. Pentru a se evita acest risc, este recomandabil sa se foloseasca si sursele alternative de informare descrise mai jos.

2)     Consultarea Buletinului Procedurilor de Insolventa si a Portalului instantelor judecatoresti

Cea mai sigura modalitate de obtinere de informatii corecte si complete cu privire la stadiul procedurii de insolventa este consultarea Buletinului Procedurilor de Insolventa. Acest Buletin reprezinta o publicatie editata de Oficiul National al Registrului Comertului, care poate fi consultata/obtinuta de la sediul Registrului Comertului sau on-line (vezi aici cum poti sa afli informatii despre un dosar de insolventa folosind Buletinul Procedurilor de Insolventa).

Informatii publice cu privire la stadiul procedurii de insolventa se mai pot obtine si de pe Portalul instantelor de judecata . Acesta reprezinta o baza de date on-line unde se publica informatii cu privire la litigiile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, inclusiv cu privire la dosarele de insolventa (vezi aici cum poti sa afli informatii despre un dosar de insolventa folosind Portalul instantelor de judecata).

Trebuie avut in vedere, insa, faptul ca informatiile de pe Portalul instantelor judecatoresti sunt de obicei foarte sumare.

3)     Presa si alte surse

In presa si pe internet se mai pot gasi informatii cu privire la stadiul procedurilor de insolventa, in special in cazul in care societatea care a intrat in insolventa este foarte mare (ex. Flanco, Leonardo etc.).

Informatii cu privire la stadiul procedurii se mai pot obtine si telefonic, de la societatea aflata in insolventa sau de la administratorul judiciar/lichidator, in cazul in care reusiti sa aflati identitatea si datele de contact ale acestuia.

atentieAtentie: Marele dezavantaj al informatiilor obtinute din presa, de pe internet sau din alte surse neoficiale este acela ca exista un risc foarte mare ca informatiile respective sa nu fie 100% corecte sau complete. Prin urmare, este recomandabil ca, imediat ce aflati din presa sau din alte surse similare o informatie cu privire la un dosar de insolventa, sa verificati aceste informatii cu ajutorul surselor oficiale (vezi ptc. 1) si 2) de mai sus).

Citeste si …

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau