Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Scutirea de impozit a profitului reinvestit a fost reintrodusa

In conformitate cu OUG nr. 19/2014 incepand cu 1 iulie 2014, scutirea de impozit a profitului reinvestit va fi aplicabila pentru profitul reinvestit in echipamente tehnologice, masini, echipamente si instalatii de lucru utilizate in scopul desfasurarii activitatii economice. Stimulentul fiscal se aplica pentru echipamente noi, produse sau cumparate dupa 1 iulie 2014 si puse in functiune inainte de 31 decembrie 2016. Activele luate in considerare sunt cele incluse in subgrupa 2.1. a Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare ale mijloacelor fixe. In prezent nu exista o definitie a notiunii de „echipament nou”, clarificari suplimentare urmand sa se introduca prin normele metodologice.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz si se acorda in limita impozitului pe profit datorat in acea perioada. Profitul reinvestit reprezinta profitul brut cumulat de la inceputul anului in care echipamentul este pus in functiune. Cand impozitul pe profit se calculeaza trimestrial si exista investitii in trimestrele anterioare, valoarea profitului deja reinvestit se va exclude din profitul contabil brut cumulat. Facilitatea este aplicabila inclusiv pentru activele puse in functiune partial, pe baza unor situatii de lucrari.

Contribuabilul care opteaza pentru acest stimulent fiscal trebuie sa mentina echipamentele pentru o perioada egala cu cel putin jumatate din durata lor de viata utila. Totusi, aceasta perioada nu poate depasi 5 ani. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, impozitul pe profit va fi recalculat si vor fi aplicate dobanzi si penalitati de intarziere. Anumite exceptii sunt aplicabile in caz de reorganizari, de lichidare sau in alte situatii (de exemplu, furt). De asemenea, mijloacele fixe care fac obiectul aceastei facilitati nu pot fi amortizate prin metoda amortizarii accelerate.

Pentru profitul reinvestit, contribuabilii ar trebui sa inregistreze o rezerva la sfarsitul anului. Acesta rezerva va fi impozabila atunci cand este utilizata in orice mod, inclusiv in cazul reorganizarilor, in cazul in care societatea beneficiara nu preia aceasta rezerva.

Autori:

Camelia Malahov – Senior Manager (Deloitte)

+40 21 207 56 07

Laura Iancu – Senior Consultant (Deloitte)

+40 21 207 53 84

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau