In Monitorul Oficial nr. 353 din data de 14 mai 2014 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 22 din 6 mai 2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (in continuarea „Ordonanta 22”).
Ordonanta 22 aduce modificari importante pentru societatile din sectorul de petrol si gaze care deruleaza in Romania operatiuni de explorare, prospectare geologica si exploatare a petrolului si gazelor naturale (in continuare „Operatiunile”). Scopul adoptarii Ordonantei 22 este de a simplifica formalitatile si timpul necesar obtinerii certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire pentru lucrarile de constructie necesare derularii Operatiunilor
Va prezentam in cele ce urmeaza cele mai importante modificari pe care Ordonanta 22 le introduce si consecintele acestora:
I. Posibilitatea obtinerii certificatului de urbanism / autorizatiei de construire pentru terenuri ce nu sunt inscrise in evidentele de cadastru si carte funciara
Prin exceptie de la regula generala care ramane in continuare aplicabila tuturor celorlalte lucrari de constructii, pentru eliberarea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire pentru executarea de lucrari de constructii necesare derularii Operatiunilor, nu mai este obligatoriu ca terenurile cuprinse in perimetrul de explorare/ prospectare/ exploatare sa fie inscrise in evidentele de cadastru si carte funciara. Astfel, identificarea acestor terenuri se poate realiza doar prin numarul de tarla si de parcela, prin titlu de proprietate si proces-verbal de punere in posesie, precum si prin orice alta modalitate de identificare prevazuta de lege.
Consecinta directa a acestei modificari (astfel cum a fost gandita de legiuitor) ar putea fi scaderea intervalului de timp si a formalitatilor necesare (si a costurilor asociate) pe care titularii de licente/ permise/ autorizatii (in continuare „Titularii”) trebuie sa le realizeze pentru a obtine certificatul de urbanism si autorizatia de construire aferenta Operatiunilor.
II. Posibilitatea obtinerii autorizatiei de construire in perimetrele de exploatare in baza unui contract de inchiriere (si in lipsa unui drept real)
Astfel, in baza Ordonanta 22 contractele de inchiriere incheiate de catre Titulari cu proprietarii terenurilor din perimetrele de exploatare vor constitui titluri pentru emiterea autorizatiei de construire necesare derularii Operatiunilor. Prin urmare, dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 22, in vederea obtinerii autorizatiei de construire nu va mai fi necesara constituirea unui drept real cu privire la terenurile respective in vederea derularii Operatiunilor.
Respectivele contracte de inchiriere trebuie incheiate in conditiile legislatiei specifice din domeniul petrolului si gazelor naturale si trebuie sa cuprinda explicit acordul proprietarilor pentru executarea de lucrari de constructii pe aceste terenuri.
Implicatiile practice ale acestei modificari pentru Titulari pot fi simplicarea procesului de negociere si incheiere a contractelor de inchiriere cu proprietarii terenurilor si reducerea intervalului de timp in care Titularii finalizeaza documentatia necesara obtinerii autorizatiei de construire relevante.
Dorim sa atragem atentia insa ca aplicarea Ordonantei 22 in forma actuala (si in lipsa unor norme metodologice de aplicare) poate genera numeroase dificultati atat pentru Titulari cat si pentru autoritatile emitente a actelor de reglementare aferente lucrarilor de constructii privind Operatiunile:
(i) pana la intabularea unui teren in cartea funciara, Titularii nu pot avea certitudinea ca au contractat cu proprietarii actuali ai unui teren sau ca elemente de identificare ale terenului precum întinderea/coordonatele acestuia sunt cele din actele prezentate de cocontractantii Titularilor;
(ii) avand in vedere caracterul de exceptie al modificarilor aduse prin Ordonanta 22, ar trebui clarificat/modificat intreg cadrul legislativ aplicabil, printre care mentionam:
− normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991, ce detaliaza procedural obtinerea respectivelor acte de reglementare; si
− corelarea cu regulile aferente intabularii in cartea funciara relevanta a constructiei astfel realizate, reglementate prin Legea nr. 7/1996 si Codul civil roman.
Va stam cu placere la dispozitie pentru detalii suplimentare si in vederea identificarii si solutionarii situatiilor concrete cu care se poate confrunta societatea dumneavoastra.
Autori:
Alexandru Reff
Avocat – Reff & Asociatii SCA
+40 21 207 52 48
Gianina Găvănescu
Avocat – Reff & Asociatii SCA
+40 21 207 52 68
Adina Gutiu
Avocat – Reff & Asociatii SCA
+40 21 207 52 98
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2025. Toate drepturile rezervate.
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0Prin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0Pe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0