Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

O noua directiva europeana cu privire la actiunile in despagubire introduse in temeiul dreptului national in cazul incalcarilor dispozitiilor dreptului concurentei al statelor membre si al Uniunii Europene

La data de 17 aprilie 2014 Parlamentul European a aprobat o directiva menita sa reglementeze actiunile in despagubire introduse in temeiul dreptului national in cazul incalcarilor dispozitiilor dreptului concurentei al statelor membre si al Uniunii Europene („Directiva”).

Prin aceasta Directiva se doreste armonizarea cadrului legislativ in materia actiunilor in daune pe care victimele practicilor anti-concurentiale le au la dispozitie in vederea eliminarii principalelor obstacole prevazute de legislatiile nationale si garantarii unui nivel de protectie minima aplicabila la nivelul Uniunii Europene.

Confom Legii Concurentei nr. 21/1996, la momentul actual, conditiile in care se poate exercita dreptul la actiune al persoanelor fizice sau juridice prejudiciate printr-o practica anti-concurentiala sunt mentionate in cuprinsul art. 61. Desi acest articol contine si prevederi contrare principiilor mentionate de nou adoptata Directiva, el reglementeaza cele doua tipuri de actiuni in daune ce pot fi introduse de persoanele prejudiciate, respective „actiuni follow on” care urmeaza unei decizii a autoritatii de concurenta si „actiuni stand alone” care apar in cazuri in care nu a fost initiata o investigatie a Consiliului Concurentei.

Prezentam mai jos unele dintre cele mai importante reglementari cuprinse in Directiva:

a. Se impune reglementarea prin legislatia nationala a unui termen de prescriptie al actiunii in daune de minim 5 ani

Recomandari procedurale prevazute de Directiva cu privire la termenul de prescriptie:

– nu va incepe sa curga inainte de momentul in care practica anti-concurentiala nu a incetat si partea vatamata a stiut sau putea in mod rezonabil sa ia la cunostinta de practica, producerea prejudiciului si identitatea partii vinovate;

– se suspenda (sau in functie de legislatia nationala se intrerupe) in timpul investigatiilor autoritatii de concurenta si cel putin 1 an de la data emiterii deciziei cu privire la investigatie de catre autoritatea de concurenta.

La momentul actual in Romania, termenul de prescriptie este diferit in functie de momentul la care actiunea in despagubiri este introdusa: 2 ani pentru „actiuni follow on” si 5 ani pentru „actiuni stand alone”.

b. Titularul actiunilor

Potrivit Directivei nu intereseaza daca partea prejudiciata este un cumparator direct sau indirect; atat timp cat a suferit un prejudiciu efectiv acesta va avea dreptul sa ceara despagubiri. Cu toate acestea, partea vatamata va pierde dreptul de a mai cere despagubiri daca transfera prejudiciul suferit total sau partial spre proprii clienti („passing-on defence”) in vederea evitarii imbogatirii fara justa cauza.

c. Divulgarea probelor aflate in dosarele Consiliului Concurentei/in posesia unor terte persoane

Directiva instituie ca principiu general posibilitatea instantelor nationale de a pune in vederea paratului in cadrul unei actiuni in daune sau unei terte persoane de a divulga probe relevante care se afla in posesia acestora la solicitarea reclamantului care dovedeste o justificare rezonabila in masura in care acestea sunt suficiente sa sustina pertinenta actiunii sale conform principiului proportionalitatii (e.g. instanta nationala trebuie sa puna in balanta interesele partilor, sa aiba in vedere scopul si costurile asociate unei eventuale divulgari si sa dispuna masuri de natura sa protejeze informatiile confidentiale).

In ceea ce priveste probele obtinute de autoritatile nationale in domeniul concurentei, in vederea protejarii imunitatii la amenda acordate intreprinderilor in cadrul politicilor de clementa, Directiva stabileste in mod clar urmatoarele:

– nu pot fi facute publice cererile de aplicare a imunitatii si angajamentele partilor;

– pot fi facute publice dupa finalizarea procedurilor in fata autoritatii nationale in domeniul concurentei obiectiunile partilor la raportul de investigatie, angajamente care au fost retrase de catre parti.

d. Se incurajeaza solutionarea consensuala a litigiilor

Conform legislatiilor nationale ar trebui sa se acorde anumite beneficii partilor care doresc solutionarea consensuala a unei actiuni in daune precum:

– suspendarea termenului de prescriptie pe durata procesului de solutionare consensuala, sau

– plata unei compensatii ca urmare a unui acord intre parti se considera circumstanta atenuanta in cazul stabilirii unei amenzi de catre autoritatea de concurenta.

e. Se instituie o prezumtie legala relativa potrivit careia participarea in carteluri cauzeaza prejudicii

Textul Directivei a fost trimis Consiliului de Ministrii al Uniunii Europene pentru aprobare finala. De indata ce Directiva intra in vigoare, statele membre au la dispozitie un termen de 2 ani pentru a implementa aceste noi prevederi.

Autori:

Andrei Burz Pinzaru – Partener (Reff si Asociatii)

+40 21 207 52 05

Florentina Munteanu – Associate Partner (Reff si Asociatii)

+40 21 207 52 75

Andrea Grigoras – Senior Associate (Reff si Asociatii)

+40 21 207 98 16

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau