Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Noutati in Noul Cod Civil: Scrisoarea de Garantie vs. Scrisoarea de Confort

Desi, in practica, erau folosite in mod curent de catre institutiile financiare, scrisoarea de garantie si scrisoarea de confort sunt doua tipuri de instrumente care in trecut nu se regaseau in lege, fiind reglementate in premiera abia odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil.

Cele doua instrumente juridice amintite sunt garantii, care prezinta multe asemanari (de altfel, ambele sunt incadrate de Noul Cod Civil in categoria de „garantii autonome”), insa, deopotriva, trebuie avute in vedere cateva aspecte importante care le diferentiaza.

In continuare, intr-un mod structurat si schematizat sub forma unui tabel, se pot parcurge cu usurinta principalele diferente dintre scrisoarea de garantie si scrisoarea de confort, astfel cum aceste diferente reies din prevederile legale care  reglementeaza cele doua institutii (art. 2321 – 2322 din Noul Cod Civil):

 

Scrisoarea de Garantie

 

 

Scrisoarea de Confort

Observatii

1. Scrisoarea de Garantie este un instrument de garantare a unei obligatii in bani (ex. imprumut) a unei alte persoane (debitor). Scrisoarea de Confort este un instrument de garantare a unei obligatii de a face (ex. ridicarea unei constructii)  sau de a nu face (ex. obligatia de a nu darama un imobil) a unei alte persoane (debitor).
2. Scrisoarea de Garantie este emisa in considerarea unui raport obligational preexistent (respectiv, un contract intre alte 2 persoane decat emitentul ei), dar este executabila, independent de acest raport (adica, la prima si simpla cerere a beneficiarului, indiferent ce se intampla in legatura cu contractul respectiv, bineinteles, numai daca prin textul Scrisorii de Garantie nu se prevede altfel) Scrisoarea de Confort este emisa si ea in considerarea unui raport obligational (contract), insa poate fi pusa in practica doar atunci cand debitorul din contract nu isi executa obligatiile derivand din acesta. Nici emitentul Scrisorii de Garantie, nici al Scrisorii de Confort nu pot opune beneficiarului exceptiile sau apararile bazate pe raportul obligational in considerarea caruia au fost emise.
3. Scrisoarea de Garantie este un angajament neconditionat de garantare, adica, odata asumat, functioneaza pur si simplu, nu cu conditia ca beneficiarul ei sa indeplineasca anumite conditii. Scrisoarea de Confort este un angajament care poate fi conditionat. Ambele sunt angajamente irevocabile, adica, odata asumate de emitentul lor, nu mai pot fi retractate.
4. Emitentul Scrisorii de Garantie va fi obligat la insasi executarea obligatiei asumate de debitor (ex. returnarea unui imprumut). Emitentul Scrisorii de Confort poate fi obligat la insasi executarea obligatiei asumate de debitor numai de catre acesta din urma (debitorul). Creditorul (cel in favoarea carui emitentul Scrisorii de Confort va executa aceasta scrisoare) poate cere de la emitent numai daune-interese, nu si executarea obligatiei de a face/a nu face.

 

Aplicatii practice ale scrisorilor de garantie si a celor de confort:

Scrisori de Garantie:

  • pentru garantarea restituirii unui imprumut;
  • pentru participare la licitatii;
  • pentru restituirea avansului daca vanzarea nu mai are loc
  • pentru garantarea platii, daca plata are loc la o data ulterioara predarii marfii etc.

Scrisori de Confort:

  • pentru garantarea capacitatii financiare a aplicantului, la depunerea proiectelor din fonduri europene nerambursabile etc.

 

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau