Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Norme UE privind protectia know-how-ului si a secretelor comerciale

Norme UE privind protectia know-how-ului si a secretelor comerciale

Comisia Europeana a propus o serie de norme noi privind protectia know-how-ului si a informatiilor de afaceri nedivulgate (secrete comerciale) impotriva dobandirii, utilizarii si divulgarii ilegale a acestora.

Propunerea de directiva introduce o definitie comuna a secretelor comerciale, precum si o serie de mijloace prin care cei care sunt victime ale insusirii abuzive a secretelor comerciale pot obtine despagubiri. Aceasta va ajuta instantele nationale sa trateze cazurile de insusire abuziva a informatiilor de afaceri confidentiale, sa scoata de pe piata produsele care incalca secretul comercial si va permite victimelor sa obtina despagubiri in cazul actiunilor ilegale.

In actuala economie bazata pe cunoastere, capacitatea intreprinderilor de a inova si de a intra in concurenta poate fi grav afectata atunci cand informatii confidentiale sunt fie furate, fie utilizate in mod abuziv. Potrivit unui sondaj recent1, in ultimii zece ani, o intreprindere din cinci a facut obiectul a cel putin unei tentative de furt al secretelor sale comerciale. Potrivit unui alt studiu recent2, aceste cifre sunt in crestere, 25 % din intreprinderi raportand furturi de informatii in 2013, in comparatie cu 18 % in 2012.

Exista diferente considerabile la nivelul legislatiilor in vigoare in tarile UE in ceea ce priveste protectia impotriva insusirii abuzive a secretelor comerciale. Unele tari nu dispun de legislatie specifica cu privire la acest subiect. Intreprinderile intampina dificultati in a intelege si a avea acces la sistemele din alte state membre si, atunci cand sunt victime ale insusirii abuzive a know-how-ului confidential, acestea au reticente in ceea ce priveste initierea de actiuni in instanta civila, deoarece nu sunt sigure ca instantele vor pastra confidentialitatea secretelor lor comerciale. Actualul sistem fragmentat are un efect negativ asupra cooperarii transfrontaliere dintre intreprinderi si partenerii de cercetare si reprezinta un obstacol semnificativ in calea utilizarii pietei unice a UE ca vector al inovarii si al cresterii economice.

Comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, a declarat: „Cibercriminalitatea si spionajul industrial fac parte, din pacate, din realitatile cu care se confrunta intreprinderile din Europa in fiecare zi. Trebuie sa ne asiguram ca legislatiile noastre evolueaza in pas cu vremurile si ca activele strategice ale intreprinderilor noastre sunt protejate in mod adecvat impotriva furturilor si a utilizarii abuzive. Insa protejarea secretelor comerciale inseamna, de asemenea, mai mult decat atat. Prezenta propunere are drept scop sa stimuleze increderea intreprinderilor, a creatorilor, a cercetatorilor si a inovatorilor in inovarea bazata pe colaborare, in intreaga piata interna. Acestia nu vor mai fi descurajati sa investeasca in noi cunostinte din cauza riscului de a le fi furate secretele comerciale. Aceasta reprezinta o etapa suplimentara in eforturile depuse de Comisiei pentru a crea un cadru juridic care sa favorizeze inovarea si cresterea inteligenta.”

Vicepresedintele Antonio Tajani a adaugat: „Protejarea secretelor comerciale este deosebit de importanta pentru intreprinderile mai mici din UE, ale caror baze sunt mai putin solide. Acestea recurg la secretul comercial mai mult decat intreprinderile mai mari, partial din cauza costurilor de brevetare si de protectie impotriva infractiunilor. In cazul unui IMM, pierderea unui secret comercial si divulgarea catre concurenti a unei inventii-cheie echivaleaza cu o scadere catastrofala a valorii si performantelor sale viitoare. Prin intermediul legislatiei propuse, Comisia va proteja vitalitatea intreprinderilor din UE si secretele comerciale care reprezinta o parte esentiala a acestei vitalitati.”

Propunerea prezentata are drept scop sa ofere intreprinderilor un nivel adecvat de protectie si o cale de atac eficace in cazul in care secretele lor comerciale sunt furate sau utilizate in mod abuziv. Acest sistem solid, echilibrat si armonizat de protectie a secretului comercial va pune la dispozitia intreprinderilor si a cercetatorilor un mediu mai sigur in care sa poata crea, impartasi si proteja prin licenta know-how-uri si tehnologii valoroase, in intreaga piata unica. Acest sistem va favoriza, de asemenea, angajamentul intreprinderilor si al cercetatorilor din diferite tari ale UE in cadrul unor proiecte comune si bazate pe colaborare in domeniul inovarii si cercetarii.

Context

In cadrul initiativei emblematice „O Uniune a inovarii” (IP/10/1288), care este unul dintre pilonii „Strategiei UE 2020”, Comisia s-a angajat sa creeze un mediu favorabil inovarii. In acest cadru, Comisia a adoptat o strategie cuprinzatoare pentru a asigura functionarea armonioasa a pietei unice in ceea ce priveste drepturile de proprietate intelectuala (IP/11/630). Aceasta strategie se extinde, de asemenea, si la domenii complementare domeniului drepturilor de proprietate intelectuala (DPI), cum ar fi secretele comerciale.

Secretele comerciale (denumite si „informatii de afaceri confidentiale” sau „informatii nedivulgate”) sunt utilizate de intreprinderi de toate dimensiunile, din toate sectoarele economice, pentru a proteja o paleta larga de informatii, cum ar fi procesul de fabricare a cauciucurilor Michelin, reteta „Pasteis de Belém” (tarta portugheza cu crema), tehnologia si know-how-ul utilizate pentru aeronavele Airbus si algoritmul de cautare pe Google. Secretele comerciale sunt deosebit de importante pentru intreprinderile mai mici, care nu dispun de resursele umane si financiare necesare pentru a explora, gestiona si asigura respectarea unui portofoliu amplu de drepturi de proprietate intelectuala.

Spre deosebire de inventiile brevetate sau de romanele protejate prin dreptul de autor, detinatorul unui secret comercial, cum ar fi o formula, un proces comercial, o reteta sau un concept de marketing, nu este proprietarul unui drept exclusiv asupra crearii acestuia. Concurentii si alte parti terte pot, prin urmare, sa descopere, sa dezvolte si sa utilizeze in mod liber aceeasi formula. Secretele comerciale sunt protejate din punct de vedere juridic numai in cazurile in care o persoana a obtinut informatiile confidentiale prin mijloace nelegitime (de exemplu, prin furt sau dare de mita).

Asadar, secretele comerciale sunt substantial diferite de DPI, care confera exclusivitate. Cu toate acestea, secretele comerciale trebuie sa fie protejate din aceleasi motive pentru care exista drepturile de proprietate intelectuala: pentru a stimula inovarea prin asigurarea faptului ca creatorii au posibilitatea de a fi rasplatiti pentru eforturile depuse. Directiva propusa realizeaza acest lucru prin punerea la dispozitia inovatorilor a unor mijloace de aparare impotriva practicilor necinstite prin care se urmareste obtinerea in mod ilegal a informatiilor lor confidentiale, pentru a profita de solutiile inovatoare fara sa suporte nicio investitie asociata cu cercetarea sau cu ingineria inversa.

A se vedea, de asemenea, MEMO/13/1061

Urmatoarele etape

Propunerea Comisiei privind protectia impotriva insusirii abuzive a secretelor comerciale va fi transmisa Consiliului de Ministri si Parlamentului European, in vederea adoptarii in conformitate cu procedura legislativa ordinara.

Informatii suplimentare:

1 :

Study on trade secrets and confidential business information in the internal market (Studiu privind secretele comerciale si informatiile de afaceri confidentiale in cadrul pietei interne), aprilie 2013 – anexa 17, paginile 16, 19 si 20.

2 :

2013/2014 Global Fraud Report (Raportul mondial privind frauda 2013/2014), Kroll.

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau