Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Noi reglementari privind protectia copiilor implicati in activitati cu sau fara scop lucrativ

In data de 13 februarie 2015 a intrat in vigoare Hotararea Guvernului nr. 75/2015 (“HG nr. 75/2015”) privind reglementarea prestarii de catre copii de activitati remunerate in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.115 din 13 februarie 2015.

HG nr. 75/2015 stabileste conditiile necesare prestarii de catre copii a activitatilor remunerate in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling, in baza contractelor incheiate cu organizatori, indiferent daca prestarea acestora este sau nu remunerata, precum si procedura de informare prealabila a serviciului public de asistenta sociala.

Prin organizator in intelesul HG nr. 75/2015 este avuta in vedere persoana fizica sau juridica care are prevazut in statut, ca obiect de activitate, organizarea si desfasurarea de activitati cu caracter profesional in domeniile mentionate mai sus sau organizeaza evenimente in aceste domenii, cu caracter ocazional.

Informarea prealabila a serviciului public de asistenta sociala

Poate unul dintre cele mai importante elemente de noutate prevazute de HG nr. 75/2015 in legatura cu prestarea de catre copii a activitatilor mai jos mentionate il reprezinta conditionarea prestarii activitatii de informare prealabila a serviciului public de asistenta sociala, prin depunerea unei note de informare inainte de inceperea efectiva a activitatii. Mai mult, dupa incheierea contractului de prestare servicii, parintele sau reprezentantul legal al minorului are obligatia de a transmite catre serviciul public de asistenta sociala de la domiciliul copilului, in termen de 10 zile lucratoare de la inceperea efectiva a activitatii, o copie certificata „conform cu originalul” a contractului. Aceeasi procedura se aplica si in cazul modificarilor ulterioare ale acestuia.

De asemenea, se reglementeaza obligatia parintilor de a respecta destinatia sumelor rezultate din aceste contracte in scopul protejarii interesului superior al copilului.

Activitatile vizate de HG nr. 75/2015

Printre activitatile carora li se aplica prevederile HG nr. 75/2015 se numara in principal, concursuri si activitati scenografice, activitati artistice pentru filme, inregistrari sau emisiuni radio sau TV, modeling sau sport de performanta, fiind mentionata totodata calitatea pe care o are copilul in cadrul acestor activitati, respectiv:

  • actor, figurant, cantaret, muzician, dansator, acrobat la manifestari cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, opera, balet, circ, concursuri de dans, de muzica sau interpretare, precum si orice alte concursuri sau activitati de scena;
  • actor, figurant, cantaret, muzician, dansator, acrobat sau model la filmari pentru filme artistice, filmari, inregistrari sau emisiuni in direct pentru radio si televiziune, cu sau fara scopuri publicitare;
  • figurant sau model la sedinte foto, cu sau fara scopuri publicitare;
  • figurant sau model la prezentari de moda;
  • sportiv profesionist in sportul de performanta.

Conditii si obligatii pentru desfasurarea de catre copii a activitatilor in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling

Actul normativ impune conditii si obligatii pentru desfasurarea acestor activitati in mod diferantiat, cum ar fi obligatia organizatorului de a pune la dispozitie informatii suficiente privind natura activitatii, conditiile de desfasurare sau orice element care implica asumarea responsabilitatii acestora.

Totodata, sunt impuse conditii specifice referitoare la desfasurarea efectiva a activitatii, cum ar fi, intervalul orar diferentiat in functie de varsta copilului, gradul de periculozitate al activitatii, durata saptamanala si zilnica a activitatii, activitatea continua maxima, durata pauzelor etc.

Insotirea copilului de catre un adult pe durata prestarii activitatilor

Pe durata prestarii activitatilor reglementate de HG nr. 75/2015, copilul este insotit de un adult. Insotitorul poate fi:

  • unul dintre parinti/reprezentantul legal al copilului;
  • o persoana desemnata de parinti/reprezentantul legal al copilului, fata de care copilul a dezvoltat o relaţie de atasament;
  • o persoana desemnata de organizator si agreata de comun acord cu parintii/reprezentantul legal al acestuia, precum si cu copilul in functie de varsta si gradul de maturitate al acestuia.

In cazul in care pe durata prestarii activitatilor copilul sau grupul de copii nu poate fi insotit de parinti, reprezentant legal sau o persoana desemnata de acesta, organizatorul unor asemenea activitati este obligat sa asigure insotitor. HG nr. 75/2015 stabileste numarul maxim de copii care se pot afla simultan in grija unui insotitor, precum si conditiile de varsta, de studii, medicale, garantiile morale si experienta necesare pentru a putea fi insotitor.

Sanctiuni

Nerespectarea obligatiilor impuse in sarcina organizatorilor, insotitorilor si parintilor sau reprezentantilor legali constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1.000 lei si 8.000 lei. Prevederile referitoare la contraventii se aplica in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a HG nr. 75/2015.

Autori:

Maria-Silvia Axinescu

Managing Associate – Reff & Asociatii SCA

+40 21 207 54 28

Irina Albusel

Managing Associate – Reff & Asociatii SCA

+40 21 207 54 26

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau