Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Noi modificari aduse Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal

Prin Hotararea Guvernului nr. 421 din 20 mai 2014 se aduc modificari si completari Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal in legatura cu impozitul pe profit, impozitul pe constructii, impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, taxa pe valoarea adaugata, precum si accize si alte taxe speciale.

Hotararea Guvernului nr. 421 din 20 mai 2014 aduce urmatoarele modificari si completari Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal:

Titlul II – Impozitul pe profit

Valoarea fiscala

Se aduc clarificari pentru contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS si care utilizeaza la momentul retratarii valoarea justa drept cost presupus, cu privire la:

– valoarea fiscala a mijloacelor fixe amortizabile si a terenurilor.

– regimul fiscal al rezervelor din reevaluarea mijloacelor fixe amortizabile si a terenurilor.

Au fost introduse mentiuni cu privire la aplicarea scutirii de impozit a profitului reinvestit

– Prin productia de echipamente tehnologice se intelege realizarea acestora in regie proprie.

– Profitul reinvestit in echipamente tehnologice este profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat in trimestrul/anul punerii in functiune a echipamentelor respective, fara a lua in considerare sursele proprii sau atrase de finantare a activelor respective.

– Scutirea de impozit pe profit poate fi aplicata de catre utilizatorii echipamentelor achizitionate in leasing financiar, cu respectarea anumitor conditii (cum ar fi, de exemplu, pastrarea echipamentelor pe o perioada minima, etc.).

– Au fost incluse exemple numerice de determinare a scutirii de impozit pe profit.

– Daca echipamentele sunt inregistrate partial in imobilizari corporale in curs de executie inainte de data de 1 iulie 2014 si partial dupa aceasta data, scutirea de impozit se aplica numai pentru partea inregistrata in imobilizari corporale in curs de executie incepand cu data de 1 iulie 2014 si care este cuprinsa in valoarea echipamentului tehnologic pus in functiune pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.

– Echipamentele tehnologice considerate noi sunt cele care nu au fost utilizate anterior datei achizitiei.

Titlul V – Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania

– Se abroga comentariile privind procedura de restituire a impozitului retinut in plus.

Titlul VI – Taxa pe valoarea adaugata

Posibilitatea aplicarii taxarii inverse de catre organele de inspectie fiscala nu mai este limitata in situatiile in care furnizorul sau beneficiarul sunt insolventi, inactivi, suspendati, radiati sau au codul de TVA anulat.

Titlul VII – Accize si alte taxe special

Volumul mediu trimestrial minim al iesirilor de produse accizabile se reduce de la 100 tone la 30 tone pentru antrepozitele fiscale de depozitare autorizate in exclusivitate pentru aprovizionarea aeronavelor si navelor;

S-a eliminat albastrul de metilen din lista produselor utilizate pentru denaturarea completa a alcoolului;

S-au adus clarificari cu privire la locul unde pot fi efectuate operatiuni de marcare si colorare a motorinei si a kerosenului:

– in cazul achizitiilor intracomunitare, destinate utilizarii intr-un scop scutit, marcarea si colorarea va fi efectuata in statul membru de expeditie, responsabilitatea revenind antrepozitarului autorizat exclusiv pentru aprovizionarea navelor cu combustibil pentru navigatie sau destinatarului inregistrat din Romania;

– in cazul operatiunilor de import, marcarea si colorarea se face anterior punerii in libera circulatie, putand fi efectuata inclusiv intr-o tara terta, responsabilitatea revenind antrepozitarului autorizat exclusiv pentru aprovizionarea navelor cu combustibil pentru navigatie.

Titlul IX3 – Impozitul pe constructii

Baza impozabila

Pentru determinarea bazei impozabile a impozitului pe constructii, Normele Metodologice aduc clarificari cu privire la urmatoarele:

1. Nu intra sub incidenta impozitului pe constructii urmatoarele categorii:

– Constructiile inregistrate in conturi in afara bilantului.

– Valoarea constructiilor casate, pentru contribuabilii care aplica IFRS si care stabilesc politici contabile specifice domeniului de activitate pentru amortizarea mijloacelor fixe specifice activitatii de explorare si productie a resurselor de petrol si gaze si alte substante minerale.

– Imobilizarile in curs de executie evidentiate in contabilitate si nici valoarea aferenta constructiilor aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale.

2. Intra sub incidenta impozitului pe constructii urmatoarele categorii:

– Valoarea cladirilor scutite de impozitul pe cladiri conform Codului Fiscal (cum ar fi, de exemplu, cladiri afectate centralelor hidroelectrice, termoelectrice etc.), cu exceptia celor aflate sau care urmeaza a fi trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale.

– Valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare sau folosinta, daca pentru acestea nu s-a datorat impozit pe cladiri.

In cazul in care aveti intrebari, va rugam nu ezitati sa le adresati urmatoarelor persoane de contact:

Dan Badin

Partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice (Deloitte)

+40 21 207 53 92

Pieter Wessel

Partener (Deloitte)

+40 21 207 52 42

Mihai Petre

Senior Manager (Deloitte)

+40 21 207 53 44

Alexandru Aparaschivei

Manager (Deloitte)

+40 21 207 54 20

Ana Petrescu (Deloitte)

Manager

+40 21 207 56 04

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau