In M.Of. nr. 586 din data de 6 august 2014 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 12/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si a altor acte in domeniul protectiei concurentei (denumita in continuare „Ordonanta”).
Principalele modificari reglementate de Ordonanta vizeaza aspecte precum:
DEFINITII
O prima modificare importanta vizeaza definitiile prevazute de Legea nr. 11/1991. Ordonanta introduce suplimentar urmatoarele definitii:
Totodata, se face referire la notiunea de intreprindere, astfel cum este aceasta definita de art. 2 alin. (2) din Legea concurentei nr. 21/1996 si la notiunea de consumator, astfel cum este aceasta definita de prevederile art. 2 lit. a) din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor.
Potrivit noii reglementari, concurenta neloiala vizeaza practicile comerciale ale intreprinderii care contravin uzantelor cinstite si principiului general al bunei – credinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata. De asemenea, sunt interzise si urmatoarele:
ATRIBUTIILE CONSILIULUI CONCURENTEI
Din oficiu sau la sesizarea persoanelor fizice sau juridice care au un interes legitim, Consiliul Concurentei va constata si, dupa caz, va sanctiona concurenta neloiala.
Consiliul Concurentei poate decide, dupa caz:
PROCEDURA DE SOLUTIONARE A SESIZARILOR
Autorii sesizarilor au obligatia sa furnizeze elemente de proba in legatura atat cu posibila practica de concurenta neloiala, interesul legitim, cat si cu riscul producerii unui prejudiciu. Totodata, la cererea scrisa a Consiliului Concurentei, acestia au obligatia de a pune la dispozitia autoritatii de concurenta toate informatiile si documentele solicitate.
Potrivit Ordonantei, termenul de solutionare a sesizarilor este de 60 de zile de la data la care sesizarea este completa. In cazul in care Consiliul Concurentei apreciaza ca efectele unei practici de concurenta neloiala sunt minore sau ca sesizarea este neintemeiata, in termen de 30 de zile de la inregistrare va comunica autorilor un raspuns motivat.
Deciziile Consiliului Concurentei prin care se constata si, dupa caz, se sanctioneaza practicile de concurenta neloiala ramase definitive au caracter probator cu privire la savarsirea unei practici de concurenta neloiala.
Deciziile adoptate de catre Consiliul Concurentei prin care se aplica sanctiuni contraventionale, necontestate, constituie de drept titlu executoriu. Deciziile se publica pe pagina de internet a institutiei, precum si intr-un ziar de larga circulatie, cu respectarea datelor confidentiale si a secretelor comerciale, cheltuielile de publicitate urmand a se suporta de catre contravenient.
CONTRAVENTII
Practicile de concurenta neloiala constand in denigrarea unui competitor si deturnarea clientelei unei intreprinderi constituie contraventii, in masura in care nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii penale infractiuni.
Savarsirea faptelor de concurenta neloiala reglementate de Ordonanta si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 50.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane juridice si amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane fizice.
De asemenea, in masura in care nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii penale infractiuni, constituie contraventii si urmatoarele fapte savarsite cu vinovatie de catre persoane fizice sau juridice, in cazul procedurii de cercetare a practicilor de concurenta neloiala:
Savarsirea de catre intreprinderi, autoritatile si institutiile publice a acestor fapte se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei, iar savarsirea de catre persoanele fizice cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei.
In ceea ce priveste individualizarea sanctiunii in cazul savarsirii uneia dintre contraventiile antementionate, aceasta se face tinandu-se seama de gravitatea faptei, de efectele acesteia, precum si de sanctiunile primite in ultimii 2 ani de catre persoana fizica sau juridica in cauza.
CONSILIUL INTERINSTITUTIONAL IN DOMENIUL COMBATERII CONCURENTEI NELOIALE
O alta noutate a Ordonantei vizeaza constituirea Consiliului interinstitutional in domeniul combaterii concurentei neloiale (denumit in continuare „Consiliul”), ca organism nepermanent, cu urmatoarea componenta:
Consiliul va fi coordonat de Ministerul Finantelor Publice, iar secretariatul lucrarilor acestuia va fi asigurat de Consiliul Concurentei.
In ceea ce priveste atributiile sale, Consiliul va emite anual un raport asupra implementarii legislatiei in domeniul combaterii concurentei neloiale, care va fi inaintat Guvernului prin grija Ministerului Finantelor Publice. Raportul va cuprinde o analiza cu privire la principalele aspecte in materia combaterii concurentei neloiale si propuneri privind politicile publice in domeniu.
Modul de numire a membrilor, rolul, functionarea si organizarea Consiliul interinstitutional in domeniul combaterii concurentei neloiale vor fi stabilite prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Finantelor Publice.
DISPOZITII FINALE
Prevederile referitoare la atributiile Consiliului Concurentei si la contraventii vor intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii Ordonantei in Monitorul Oficial.
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2025. Toate drepturile rezervate.
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0Prin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0Pe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0