Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Modificari cu privire la Administrarea fiscala a contribuabililor mijlocii si mari

Modificari cu privire la organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii

Ordinul 3.564/2014, care va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2015, aduce modificari la Ordinul 3.581/2013 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii. Prezentam in continuare modificarile aduse:

  • Urmatoarele criterii de selectie a contribuabililor mijlocii se suspenda:

−criteriul de baza, reprezentand volumul obligatiilor fiscale datorate si cifra de afaceri;

−criteriul insolventei, aplicabil contribuabililor aflati in insolventa care au creante fiscale mai mari de 3 milioane lei.

Practic, se suspenda toate criteriile de selectie mentionate in Ordinul 3.581/2013.

  • Contribuabilii care nu mai indeplinesc criteriile pentru a fi considerati contribuabili mijlocii nu vor mai fi administrati de Administratia fiscala pentru contribuabili mijlocii incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator.

In prezent legislatia prevede ca vor ramane in administratia acesteia timp de doi ani consecutivi de la momentul la care nu mai indeplinesc criteriile necesare.

Modificari cu privire la organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili

Ordinul 3.565/2014, care va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2015, aduce modificari la Ordinul 3.582/2013 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili. Prezentam in continuare modificarile aduse:

  • Se suspenda criteriul de baza de selectie a marilor contribuabili, reprezentand volumul obligatiilor fiscale datorate si cifra de afaceri.

Practic, se suspenda criteriile de selectie de baza pentru incadrarea contribuabililor mari, dar vor ramane valide criteriul privind activitatea desfasurata (e.g. societati bancare, societati de asigurari, societati de investitii financiare) si criteriul investitional (companiile nou infiintate care se angajeaza sa realizeze investitii de minimum 10 milioane de euro).

  • A fost eliminata limitarea la primele 2.500 de persoane juridice romane care pot fi administrate de Administratia fiscala pentru contribuabili mari.
  • Contribuabilii care nu mai indeplinesc criteriile pentru a fi considerati contribuabili mari nu vor mai fi administrati de Administratia fiscala pentru contribuabili mari incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator.

In prezent legislatia prevede ca vor ramane in administratia acesteia timp de doi ani consecutivi de la momentul la care nu mai indeplinesc criteriile necesare.

Cu titlu de exemplu, din punct de vedere fiscal, incadrarea la alta administratie are impact asupra urmatoarelor:

  • administratia la care trebuie depuse declaratiile fiscale, contestatiile si alte comunicari;
  • contul de trezorerie in care trebuie virate taxele datorate (ex. TVA);
  • procedura de solutionare a deconturilor cu optiune de rambursare a TVA (i.e. control anticipat vs. control ulterior);
  • indeplinirea conditiilor de mentinere sau creare a unui grup fiscal din punct de vedere a TVA.

Recomandarea noastra este sa verificati listele contribuabililor mari si mijlocii publicate pe site-ul ANAF si valabile incepand de la 1 ianuarie 2015:

In cazul in care aveti intrebari, va rugam nu ezitati sa ne contactati:

Pieter Wessel

Partener

+40 21 207 52 42

Ramona Trusculescu

Manager

+40 21 207 56 45

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau