La data de 1 februarie 2014 a intrat in vigoare Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Codului de Procedura Penala. Legea are in vedere, in principal, implementarea Noului Cod de Procedura Penala, si in subsidiar, modificarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale. In ceea ce priveste legislatia insolventei, Codul de Procedura Penala modifica, printre altele, doua articole ale Legii nr. 85/2006 cu privire la procedura insolventei („Legea Insolventei”) in scopul protejarii titularilor de creante ce constau in despagubiri pentru repararea prejudiciilor rezultate din infractiuni.
Prin modificarea adusa articolului 36 din Legea Insolventei, actiunile exercitate in cadrul procesului penal pentru valorificarea creantelor impotriva debitorului sau averii sale sunt exceptate de la suspendarea de drept instituita ca urmare a deschiderii procedurii de insolventa.
Din punct de vedere practic, un creditor titular al unei creante constand in despagubiri ca urmare a savarsirii unei infractiuni de catre debitorul insolvent, daca s-a constituit parte civila in procesul penal, se sustrage procedurii concursuale a insolventei. Acesta va avea posibilitatea sa isi valorifice creanta in mod individual impotriva debitorului, pe calea dreptului comun, inaintea lichidarii activului in cadrul procedurii insolventei si fara respectarea ordinii de distribuire reglementata de Legea Insolventei.
Potrivit modificarilor aduse articolului 53 din Legea Insolventei, bunurile instrainate de administratorul judiciar sau de lichidator in cadrul procedurii insolventei vor fi dobandite libere de orice sarcini, garantii sau masuri asiguratorii, cu exceptia masurilor asiguratorii sau masurilor preventive specifice instituite in procesul penal.
Astfel, creditorul va putea urmari bunurile asupra carora s-au instituit masuri asiguratorii in procesul penal in mainile adjudecatarului chiar daca acestea au fost dobandite in cadrul procedurii insolventei. Din punct de vedere practic, o asemenea modificare poate duce la blocarea vanzarii bunurilor debitorului insolvent asupra caruia sunt instituite masuri asiguratorii deoarece este putin probabil ca un cumparator va fi dispus sa achizitioneze bunuri cu riscul de a se vedea ulterior executat.
Infractiunile reglementate initial in cuprinsul Legii nr. 85/2006 cu privire la bancruta simpla, bancruta frauduloasa si gestiune frauduloasa vor fi transferate in Codul penal, fara a avea loc o modificare pe fond a acestora.
Autori:
Andrei Burz Pinzaru – Partner (Reff si Asociatii)
Florentina Munteanu – Associate Partner (Reff si Asociatii)
Andrea Grigoras – Associate (Reff si Asociatii)
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2024. Toate drepturile rezervate.
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0 )Citeste articolulPrin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0 )Citeste articolulPe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0 )Citeste articolul