Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Modificari aduse legislatiei privind achizitiile publice si concesiunile de lucrari publice si servicii

La data de 28 iunie 2014 a intrat in vigoare Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

Masurile astfel adoptate au ca scop fluidizarea procedurii de atribuire a contractelor de achizitii publice si protectia autoritatilor contractante impotriva depunerii unor contestatii abuzive, in vederea imbunatatirii gradului de absorbtie a fondurilor europene, implementarii operative a unor proiecte de interes general si degrevarii personalului care gestioneaza procedurile de achizitii publice.

In acest sens, principalele modificari aduse Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 vizeaza urmatoarele aspecte:

1. Introducerea garantiei de buna conduita

In sarcina persoanei care contesta legalitatea modului de desfasurare a procedurii de achizitie publica se instituie obligatia de constituire a garantiei de buna conduita pentru intreaga perioada cuprinsa intre data depunerii contestatiei si data ramanerii definitive a deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (“CNSC”) sau a hotararii instantei de judecata de solutionare a acesteia.

In principiu, cuantumul garantiei nou introduse este de 1% din valoarea estimata a contractului ce urmeaza a fi atribuit, dar fara a depasi 100.000 de euro.

De regula, autoritatea contractanta retine garantia de buna conduita in cazul in care contestatia este respinsa de CNSC sau de instanta de judecata, daca cererea i-a fost adresata direct acesteia. Mai mult, garantia se retine si atunci cand contestatorul renunta la pretentii, cu exceptia situatiei in care motivul renuntarii este remedierea de catre autoritatea contractanta a actelor invocate ca fiind nelegale. In schimb, garantia se restituie in ipoteza admiterii contestatiei, chiar si atunci cand instanta se pronunta impotriva deciziei de admitere adoptate de CNSC.

2. Renuntarea la retinerea unor sume din garantia de participare

Potrivit noii reglementari, autoritatea contractanta nu mai are dreptul de a-i retine contestatorului sume din garantia de participare, in cazul respingerii cererii sale sau al renuntarii la contestatie. Asadar, protectia autoritatilor impotriva depunerii unor contestatii abuzive, asigurata anterior prin mecanismul garantiei de participare, se va realiza de acum inainte prin retinerea garantiei de buna conduita, in cazurile descrise mai sus.

3. Modificari privind procedura de solutionare a contestatiilor

Termenul de completare a contestatiei, in masura in care CNSC apreciaza ca aceasta nu cuprinde toate informatiile necesare, s-a redus de la 5 la 3 zile din momentul instiintarii contestatorului. In schimb, termenul in care autoritatea contractanta are obligatia de a formula raspuns la contestatia depusa s-a extins de la 3 la 5 zile incepand cu data primirii acesteia.

In ce priveste drepturile contestatorului, conform noii reglementari acesta poate consulta si propunerile tehnice ale celorlalti ofertanti la procedura de atribuire, fara a mai fi necesar sa le obtina acordul, cu exceptia informatiilor pe care operatorii economici le precizeaza ca fiind confidentiale si a caror dezvaluire le-ar prejudicia interesele legitime, in special in ceea ce priveste secretul comercial si proprietatea intelectuala.

4. Eliminarea cerintei de elaborare a unor norme interne de atribuire pentru anumite categorii de entitati

A fost abrogata prevederea din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 conform careia, pentru atribuirea contractelor de furnizare/prestare de servicii/executie de lucrari a caror valoare estimata depaseste un anumit prag, regiile autonome si companiile nationale/societatile comerciale al caror capital integral ori majoritar este detinut de un organism al statului, erau obligate sa elaboreze norme procedurale interne care sa asigure respectarea principiilor nediscriminarii si egalitatii de tratament, transparentei, proportionalitatii si recunoasterii reciproce.

Autori:

Georgiana Singurel

Avocat – Reff & Asociatii SCA

+40 21 207 52 86

Alexandru Lascu

Avocat – Reff & Asociatii SCA

+40 21 207 52 46

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau