Curtea Constitutionala a decis, miercuri, 21 mai 2014, cu unanimitate de voturi, ca Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa este constitutionala si a respins, astfel, sesizarea inaintata de PNL impotriva a 15 articole din actul normativ adoptat de Camera Deputatilor in 15 aprilie.
Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor a declarat ca legea incalca liberul acces la justitie si proprietatea, introduce o discriminare si poate afecta industria deoarece prin accesul la buletinul procedurilor de insolventa, pe internet, se poate vedea daca s-a admis o cerere de deschidere a procedurii de insolventa sau ca exista un raport al administratorului judiciar, insa nu exista niciun fel de detaliu gratuit cu privire la ce s-a discutat si s-a dispus in cauza respectiva.
Grupul PNL a contestat si introducerea posibilitatii ca administratorul judiciar provizoriu sa poata sa faca vanzari din patrimoniul societatii pentru a acoperi cheltuielile de procedura pe motivul ca legea nu prevede in ce constau aceste cheltuieli de procedura, existand astfel riscul de a se putea vinde orice activ, oricat de valoros al societatii deoarece nu exista niciun criteriu de stabilire a ce se scoate la vanzare.
Un alt argument invocat de deputatul PNL la acel moment, in sustinerea neconstitutionalitatii legii, privea faptul ca este lasat debitorul la mana furnizorilor de energie, de gaze, si de alte produse esentiale pentru functionarea societatii.
Deputatul PNL Alina Gorghiu preciza ca un alt argument al neconstitutionalitatii este continut in avizul Consiliului Legislativ, respectiv faptul ca Guvernul nu a prezentat un studiu de impact. Totodata mentiona ca un alt aspect sesizat de Consiliul Legislativ priveste faptul ca era utila completarea proiectului cu insolventa regiilor autonome si a cea a unitatilor administrativ teritoriale, astfel incat acestea sa nu fie lasate pe seama unor amendamente care sa fie adaugate ulterior.
Deputatul PNL reclama inclusiv faptul ca nu este prevazuta insolventa persoanelor fizice, fapt care este o discriminare in raport cu persoanele juridice.
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2024. Toate drepturile rezervate.
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0 )Citeste articolulPrin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0 )Citeste articolulPe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0 )Citeste articolul