Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Ipoteca pe bunuri mobile in Noul Cod Civil. Aspecte de utilitate practica

Pana de curand, notiunea de „ipoteca” trimitea pe oricine imediat cu gandul la un imobil, indiferent ca era vorba de un teren ori de o constructie, deoarece numai bunurile imobile puteau fi ipotecate. Noul Cod Civil a adus, insa, schimbari importante in notiunea de ipoteca, atat sub aspect terminologic (fosta „garantie reala mobiliara” se numeste acum „ipoteca mobiliara”), dar si elemente de substanta, astfel cum acestea vor fi reflectate mai jos.

Ce bunuri mobile pot fi ipotecate

Ideea de baza a ipotecii mobiliare este aceeasi ca si in vechea reglementare a garantiei reale mobiliare, respectiv, ca orice bun mobil (indiferent de natura lui, corporal sau incorporal) poate fi adus pentru a garanta o obligatie, adica poate fi ipotecat.

Cu titlu de exemplu numai, Noul Cod Civil enumera bunuri mobile din diverse categorii care pot fi ipotecate, respectiv: creante banesti, conturi bancare, actiuni si parti sociale, drepturi de proprietate intelectuala, petrolul, gazul natural si alte resurse ce urmeaza a fi extrase, efectivele de animale, recoltele ce urmeaza a fi culese, padurile ce urmeaza a fi taiate, bunuri corporale care fac obiectul unui contract de locatiune, materia prima si materialele destinate a fi consumate sau prelucrate in exploatarea unei intreprinderi, produse in curs de fabricatie si produsele finite, echipamente sau instalatii aferente exploatarii unei intreprinderi, precum si orice alte bunuri mobile (corporale sau incorporale).

atentieAtentie: Pentru a putea fi ipotecate, bunurile mobile trebuie sa fie descrise suficient de bine, respectiv, prin intocmirea unei liste cu bunurile ipotecate, prin determinarea categoriei din care fac parte, prin indicarea cantitatii, prin stabilirea unei formule de determinare, prin precizarea expresa a contului bancar (atunci cand ipoteca poarta asupra unuia) si prin orice metoda care permite in mod rezonabil identificarea bunului ipotecat. Atunci cand ipoteca se pune pe o universalitate de bunuri mobile, contractul de ipoteca trebuie sa prevada natura si continutul acestei universalitati.

Ipoteca nu se considera descrisa suficient de bine daca se precizeaza ca se aplica asupra tuturor bunurilor mobile ale unei persoane ori asupra tuturor bunurilor mobile prezente si viitoare, deoarece o astfel de descriere este prea generala, or bunurile ipotecate trebuie identificate precis.

Extinderea ipotecii mobiliare asupra produselor bunurilor mobile

Noul Cod Civil precizeaza expres si faptul ca ipoteca pusa pe un bun mobil se extinde si pe produsele sale. Produsele bunului mobil asupra caruia se poate extinde ipoteca sunt urmatoarele:

  1. fructele (adica acelea care deriva din folosirea unui bun fara a-i diminua valoarea, spre ex. chiria obtinuta prin inchirierea unui bun);
  2. productele (adica acele foloase obtinute dintr-un bun, prin consumarea sau diminuarea substantei acestuia, cum ar fi, spre ex., copacii dintr-o padure);
  3. orice bunuri primite de constituitorul ipotecii in urma unui act de administrare sau de dispozitie incheiat cu privire la bunul ipotecat (spre ex., imbunatatirile aduse unui bun mobil, chiria obtinuta de pe urma unui bun mobil) si
  4. orice bun care inlocuieste mobilul ipotecat sau in care trece valoarea acestuia (spre ex. pretul obtinut de vanzator din vanzarea bunului ipotecat)

atentieAtentie: Prin extinderea ipotecii mobiliare si asupra produselor bunurilor mobile nu se intelege ca beneficiarul ipotecii va avea in mod automat dreptul sa isi isuseasca respectivele produse in contul creantei, nici chiar atunci cand si-ar fi rezervat un astfel de drept prin contractul de ipoteca. Beneficiarul ipotecii capata acest drept numai daca a stabilit in mod detaliat in contractul de ipoteca, conditiile si proportia in care urmeaza a se reduce creanta garantata in urma exercitarii acestui drept.

Citeste si…

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau