Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Impozitarea retroactiva a tranzactiilor imobiliare derulate de persoane fizice – cerere de decizie preliminara CEJ

Pe 11 martie 2015 a avut loc pledoaria pentru cauza C-183/14 – Radu Florin Salomie, Nicolae Vasile Oltean vs. Directia Generala a Finantelor Publice Cluj introdusa de Curtea de Apel Cluj catre Curtea Europeana de Justitie.

Cauza se refera la tranzactii imobiliare derulate de persoane fizice care au fost retroactiv calificate drept persoane impozabile.

Interpretarea autoritatilor fiscale a conceptului de <> a suferit modificari ca urmare a clarificarilor introduse in normele de aplicare ale Titlului VI „TVA” din Codul fiscal incepand cu ianuarie 2010. Pana la aceasta data, autoritatile fiscale au considerat livrarile de constructii efectuate de persoane fizice ca fiind vanzari care se inscriu in cadrul administrarii patrimoniului privat al acestora.

Intrebari adresate

Pe scurt, urmatoarele intrebari au fost adresate:

– Pentru tranzactiile imobiliare desfasurate, persoana fizica poate fi considerata persoana impozabila in scopuri de TVA?

– Principiile generale de TVA se opun unei practici nationale conform careia autoritatile fiscale reclasifica operatiunile ca fiind activitati economice supuse TVA, calculand retroactiv accesorii, la doi ani dupa ce au perceput impozit pe veniturile din transferul initial al proprietatilor?

– Directiva de TVA se opune ca autoritatile fiscale sa refuze dreptul de deducere a TVA aferenta bunurilor si serviciilor utilizate in scopul operatiunilor taxabile numai pentru ca nu a fost inregistrat in scopuri de TVA la momentul la care i s-au prestat serviciile?

– Directiva de TVA se opune unei reglementari nationale care stabileste in sarcina persoanei impozabile care s-a inregistrat cu intarziere in scopuri de TVA obligatia de plata a TVA pe care ar fi trebuit sa o colecteze fara a fi indreptatita sa scada TVA deductibila pentru fiecare perioada fiscala? In acest caz, dreptul de deducere a TVA poate fi exercitat ulterior prin decontul de TVA depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA, cu eventualele consecinte de calcul a accesoriilor?

Pana in prezent Curtea Europeana de Justitie nu a emis o decizie cu privire la aceasta cauza.

Aspecte practice

Decizia in acest caz ar putea clarifica aspecte legate de recunoasterea retroactiva a dreptului de deducere a TVA al persoanelor (fizice), calificate de catre autoritatile fiscale drept persoane impozabile. Deducerea TVA aferenta achizitiilor efectuate anterior inregistrarii in scopuri de TVA este permisa prin intermediul primului decont de TVA depus dupa inregistrare. Confirmarea posibilitatii deducerii TVA in aceeasi perioada pentru care se datoreaza TVA pentru livrarile facute ar reduce semnificativ atat TVA de plata, cat si dobanzile si penalitatile de intarziere aferente.

 

Autor:

Pieter Wessel

Partener – Deloitte Romania

+40 21 207 52 42

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau