In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 133/1 din data de 6 mai 2014 a fost publicata Directiva Parlamentului European si a Consiliului nr. 2014/55/UE privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice.
Statele membre, inclusiv Romania, au obligatia de a asigura intrarea in vigoare a actelor cu putere de lege si a actelor administrative necesare pentru a se conforma Directivei pana la data de 27 noiembrie 2018.
Cele mai importante aspecte reglementate de Directiva vizeaza elemente precum:
Directiva se aplica in cazul facturilor electronice emise ca urmare a executarii contractelor carora li se aplica:
Sunt excluse din domeniul de aplicare al Directivei facturile electronice emise ca urmare a executarii contractelor care intra in sfera de aplicare a Directivei 2009/81/CE, in cazul in care achizitia si executarea contractului sunt declarate secrete sau trebuie sa fie insotite de masuri de siguranta speciale, in conformitate cu actele cu putere de lege sau actele administrative in vigoare intr-un stat membru si cu conditia ca statul membru sa fi stabilit ca interesele esentiale in cauza nu pot fi garantate prin masuri mai putin invazive.
Prin Directiva, au fost introduse, inter alia, urmatoarele definitii:
Potrivit dispozitiilor Directivei, Comisia solicita organizatiei de standardizare europene relevante sa elaboreze un standard european pentru modelul de date semantice al elementelor principale ale unei facturi electronice.
Standardul va respecta cel putin urmatoarele caracteristici:
Ca parte a activitatii de dezvoltare a standardului de catre organizatia de standardizare europeana, Standardul se va testa in ceea ce priveste aplicarea lui practica la nivel de utilizator final.
In cazul in care standardul european privind facturarea electronica indeplineste cerintele Directivei, dupa incheierea etapei de testare antementionate, Comisia publica referinta standardului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, impreuna cu lista intocmita cu un numar limitat de sintaxe. Publicarea se va finaliza pana la data de 27 mai 2014.
In cazul in care un stat membru sau Parlamentul European considera ca Standardul si lista sintaxelor nu raspund in intregime cerintelor prevazute de Directiva, acesta informeaza Comisia in consecinta, furnizand o explicatie detaliata. Potrivit Directivei, Comisia poate decide urmatoarele:
In vederea considerarii evolutiilor tehnologice si asigurarii deplinei interoperabilitati continue in privinta facturarii electronice in domeniul achizitiilor publice, Comisia poate:
In conformitate cu prevederile Directivei, elemente principale ale unei facturi electronice vor viza aspecte precum:
In ceea ce priveste acest aspect, Directiva nu va aduce atingere dreptului Uniunii Europene si dreptului intern privind protectia datelor aplicabile.
Astfel, sub rezerva oricaror dispozitii contrare din dreptul Uniunii sau din dreptul intern si fara a se aduce atingere exceptiilor si restrictiilor prevazute la articolul 13 din Directiva 95/46/CE, datele cu caracter personal obtinute in scopul prelucrarii facturilor electronice pot fi folosite exclusiv in acest scop sau in scopuri compatibile cu acesta.
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2025. Toate drepturile rezervate.
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0Prin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0Pe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0