Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Drepturile angajatilor si noile concepte pentru cresterea productivitatii acestora

Companiile din Romania sunt din ce in ce mai preocupate de motivarea angajatilor prin diverse modalitati care sa creasca productivitiatea acestora.

Intr-o lume cu tehnologii din ce in ce mai avansate, avocatii Noerr aduc in discutie un instrument pe care l-ar putea pune in practica responsabilii de resurse umane din companii.  BYOD sau ”bring your own device” este un concept lansat in Statele Unite ale Americii prin care angajatii au posibilitatea sa vina la lucru cu propriile lor aparate: laptop, telefon, tableta etc.

”Avantajele acestui nou concept pot fi de ambele parti. Angajatul se simte mai confortabil sa-si foloseasca aparatul cu care este deja obisnuit, iar angajatorul nu mai are nevoie sa faca investitii constante in materialele tehnice. In plus, angajatii aleg sa foloseasca tehnologie de ultima generatie, mult mai performanta si mai eficienta decat cea pe care un angajator o poate pune la dispozitie pentru lucrul zilnic”, spune Andreea Suciu, avocat in dreptul muncii si coordonator al Departamentului de Dreptul Muncii al casei de avocatura Noerr.

Conceptul BYOD a fost creat in 2009 printr-o campanie realizata de Intel si are deja rezultate in mai multe tari. Potrivit statisticilor, implementarea conceptului creste productivitatea angajatiilor cu aproape 75%. Angajatii companiilor din Brazilia si Rusia aplica acest concept in proportie de 44%. Studiile mai arata ca angajatorii nu sunt in masura sa isi opreasca angajatii sa-si aduca propriile device-uri la locul de munca, iar 95% dintre angajati declara ca folosesc la lucru cel putin un dispozitiv personal.

”Conceptul BYOD este unul cu rezultate privind eficienta angajatilor, dar companiile trebuie sa inteleaga ca nu pot impune acest concept, pentru ca nu toti angajatii vor sa lucreze cu propriile lor aparate la locul de munca. Cei care vor sa il adopte trebuie sa ia in considerare reglementarea unor aspecte ce tin de lege si drepturile muncii. Este important sa se tina cont de orele suplimentare, asigurarea unor cheltuieli, soft-uri, mentenanta, traininguri. In plus, mai vorbim si de implementarea unui regulament intern privind drepturile si obligatiile salariatilor legate de utilizarea device-urilor proprii la locul de munca”, mai spune Andreea Suciu, avocat Noerr.

In cazul in care conceptul BYOD nu este pe deplin inteles si reglementat, poate ameninta securitatea IT si sistemele mai sensibile ale unei companii. Practic, daca acest concept este implementat, trebuie avute in vedere si avantajele dar si riscurile asupra companiei si angajatilor.

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau