Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Cumpararea terenurilor agricole din extravilan va fi restrictionata – Proiect

Marti, 3 septembrie 2013, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a lansat in dezbatere publica proiectul de Lege privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice, precum si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare care modifica procedura ce legifereaza terenurile arabile din Romania („Proiectul”).

Prin acest act normativ se intentioneaza introducerea unor conditii speciale in ceea ce priveste vanzarea/cumpararea terenurilor agricole din extravilanul localitatilor. Astfel, principalele noutati ce vor fi aduse de noua lege sunt urmatoarele:

(i)         Limitarea suprafetei la 100 ha per persoana

Incepand cu data intrarii in vigoare a noii legi, proprietatea persoanei fizice, reprezentand terenuri agricole situate in extravilan, nu va putea depasi 100 ha.

(ii)      Cumparatorul va trebui sa detina cunostinte/experienta in domeniul agricol

Astfel, conform Proiectului, pentru a putea cumpara teren agricol in Romania, situat in extravilan, dobanditorul persoana fizica va trebui sa indeplineasca una din urmatoarele conditii:

a) sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la lege;

b) a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani, potrivit normelor metodologice la lege;

c) persoana fizica care, la data intrarii in vigoare a noii legi, detine in proprietate terenuri agricole pe teritoriul Romaniei, situate in extravilan trebuie sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pe acestea, in conditiile stabilite prin normelor metodologice la lege.

(iii)       Vanzarea se va putea face doar cu respectarea unor drepturi de preemptiune

Potrivit Proiectului, instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole din Romania, situate in extravilan se va putea face doar cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendasilor, persoane fizice cu varsta de pana la 40 de ani, care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si Statul Roman, la pret si in conditii egale, in ordinea stabilita prin lege.

Astfel, pentru a putea vinde un teren agricol extravilan, proprietarul acestuia va trebui sa inregistreze, in prealabil, la primaria din raza unitatii administrativ teritoriale unde se afla terenul o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor, precum si afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan.

In termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii primaria notifica in scris preemptorii si afiseaza oferta de vanzare la sediul acesteia.

Titularii dreptului de preemptiune, mentionati mai sus, vor putea sa transmita acceptarea ofertei, insotita de documentatia din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile pentru a cumpara terenul, in termen de 90 de zile de la data afisarii ofertei de vanzare. Netransmiterea acceptarii ofertei in termenul prevazut duce la pierderea dreptului de preemptiune.

Daca, in termenul prevazut msi sus, niciunul dintre titularii dreptului de preemtiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera, cu respectarea conditiilor prevazute de prezenta lege si cu respectarea procedurii prevazute in normele metodologice la lege, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Verificarea indeplinirii conditiilor legale privind vanzarea – cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice se va face de catre Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

(iv)    Mentinerea destinatiei terenului

Terenurile agricole dobandite prin vanzare – cumparare, in conditiile noii legi, vor trebui sa fie utilizate potrivit destinatiei categoriei de folosinta inscrise in sistemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara.

Prin exceptie, se va putea schimba categoria de folosinta a terenului cumparat, dar numai din categoria de folosinta agricol in alta categorie de folosinta agricol, in conditiile legii.

Trebuie avut in vedere, insa, faptul ca prevederile noii legi se vor aplica numai persoanelor fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, precum si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene. Totodata, conform Proiectului, terenurile agricole situate in intravilan nu vor intra sub incidenta noii reglementari.

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau