Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Cum poti transfera (cesiona) un contract catre altcineva? Noul Cod Civil ofera solutii

Pana de curand (adica pana la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil in octombrie 2011), in legislatia noastra era statuat un principiu clar -„cesiunea de datorie este interzisa”-. Acest principiu se traducea in fapt si prin imposibilitatea cesionarii unui contract (un contract cuprinzand drepturi, dar si obligatii, adica datorii), motiv pentru care, in practica, se foloseau tot felul de artificii juridice (spre ex. novatia) care duceau la acelasi rezultat – preluarea contractului de o alta persoana.

Totusi, aceste mecanisme juridice nu asigurau acelasi efect pe care l-ar fi avut cesiunea propriu-zisa de contract (daca aceasta ar fi fost posibila), deoarece nu permiteau preluarea efectiva a raportului juridic, ci, practic, prin novatie, spre exemplu, incepea un nou raport juridic; or, dintr-un nou raport juridic, incepeau sa curga termene noi de plata, nu puteau fi invocate exceptii/aparari bazate pe raportul juridic initial etc.

Odata cu Noul Cod Civil insa, cesiunea de contract a fost permisa si reglementata in mod explicit, aceasta fiind, bineinteles, posibila, numai cu respectarea anumitor conditii.

Conditiile cesiunii de contract

Intr-un contract aflat in derulare, una din partile contractului poate sa isi substituie o alta persoana (adica sa ii transfere/cesioneze acesteia contractul), daca sunt indeplinite anumite conditii.

In operatiunea de cesionare a unui contract sunt implicati 3 (trei) actori: 1) cedentul (partea din contractul initial care cesioneaza drepturile si obligatiile sale din contract catre un tert); 2) cesionarul (partea straina de contract (tert) careia i se cesioneaza contractul de catre Cedent si care intra deci in contract in locul acestuia) si 3) partea ramasa in contract (cocontractantul initial din contract care si ramane in contract)

Iata care sunt conditiile cesiunii de contract:

(i)       prestatiile rezultand din contract sa nu fi fost integral executate

Aceasta conditie este indeplinita, spre exemplu, in cazul contractelor cu executare succesiva (ex. contract de inchiriere) deoarece prestatiile rezultand din aceste contracte se intind in timp, astfel ca, oricand pe parcursul valabilitatii contractului (deci pana la expirarea termenului), mai exista prestatii de indeplinit, deci acestea nu au fost integral executate.

De asemenea, si in cazul contractelor cu executare dintr-o data (ex. contractul de vanzare-cumparare) exista posibilitatea ca prestatiile sa nu fi fost integral executate  atunci cand, spre exemplu, plata pretului se face in rate.

(ii)      partea initiala din contract si care ramane in contract sa isi dea acordul cu privire la cesiunea contractului

atentieAtentie: In cazul in care contractul care face obiectul transferului/cesiunii se incheie obligatoriu intr-o anumita forma (spre ex., forma autentica), cesiunea contractului si acceptarea acesteia trebuie sa fie facute tot in forma autentica (asa-numitul „principiu al simetriei formelor”).

(iii)     contractul care face obiectul cesiunii sa NU fie un contract incheiat in considerarea calitatilor personale ale partii contractante care urmeaza il cesioneze (asa-zisele contracte „intuitu personae”)

Si in cazul contractelor incheiate in considerarea calitatilor potentialului Cedent, daca aceste calitati sunt obiective (spre ex., daca se are in vedere strict experienta persoanei de un anumit numar de ani intr-un domeniu), atunci acesta si-ar putea substitui o persoana cu aceleasi calitati (respectiv, cu aceiasi ani de experienta in domeniul respectiv). Daca insa, contractul s-a incheiat initial tocmai datorita unor calitati specifice, subiective, detinute de potentialul Cedent (spre ex., talentul/stilul unui anumit pictor, competenta/reputatia unui anumit medic), atunci cesiunea de contract nu este posibila.

Efectele cesiunii de contract

Din punct de vedere juridic, faptul ca o parte dintr-un contract (Cedentul) cesioneaza contractul, inseamna ca toate drepturile si obligatiile sale sunt transferate catre un tert (o persoana din afara contractului – Cesionarul), iar Cesionarul devine astfel parte in respectivul contract in locul Cedentului.

Din aceasta substituire in contract rezulta urmatoarele consecinte:

(i)       Cedentul iese din contract fiind eliberat de obligatiile decurgand din acesta

 atentieAtentie:  Exista 2 (doua) situatii de exceptie cand Cedentul nu este eliberat de obligatiile decurgand din acesta: 1) daca Cesionarul nu isi executa obligatiile, legea recunoaste celeilalte parti din contract un drept de a se indrepta impotriva Cedentului si 2) atunci cand Cedentul a garantat ca Cesionarul va executa contractul; in acest caz, daca Cesionarul nu executa contractul, Cedentul va raspunde pentru aceasta neexecutare in fata celeilalte parti contractante.

(ii)      partea care a ramas in contract poate invoca fata de partea nou intrata in contract (Cesionar) toate exceptiile si apararile rezultand din acesta

atentieAtentie:   De la aceasta regula, exista o exceptie, si anume, partea ramasa in contract nu poate invoca impotriva Cesionarului exceptiile rezultand din drepturile sale personale care s-au nascut in contract impotriva Cedentului (spre ex., actiunea in anulare pentru vicii de consimtamant – eroare, dol sau violenta). O astfel de actiune personala impotriva partii initiale din contract (Cedentului) poate fi exercitata de partea ramasa in contract impotriva partii nou intrate in contract (Cesionarului) doar daca in contractul de cesiune a fost stipulata explicit aceasta posibilitate.

Citeste si…

Cum se poate desfiinta un contract fara a apela la instanta de judecata

Noul Cod Civil: trei (3) aspecte la care trebuie sa fie atent orice Beneficiar al unor servicii/lucrari

Cum sa redactezi in mod legal o clauza de neconcurenta pentru salariati

Cum pot fi mentinute sau incetate contractele cu o societate intrata in insolventa

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau