Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Anularea dobanzilor si a penalitatilor de intarziere

Contribuabilii vor putea beneficia de anularea penalitatilor de intarziere si a unei cote de 54,2% din dobanzi, daca, printre altele, isi vor achita pana la 31 martie 2016, obligatiile principale restante la 30 septembrie 2015. Ordonanta isi propune sa sprijine contribuabilii aflati in dificultate si urmareste stimularea achitarii voluntare a obligatiilor restante la buget. Contribuabilii care s-au conformat si nu au obligatii restante, par a nu a avea posibilitatea sa beneficieze de aceasta facilitate, nefiind prevazut nimic in acest sens.

Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 44/2015, in anumite conditii, se vor anula parte din dobanzile (in cota de 54,2%) si toate penalitatile de intarziere aferente datoriilor fata de bugetul general consolidat, restante la 30 septembrie 2015.

Nu sunt considerate obligatii restante:

  • obligatiile pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, la data de 30 septembrie 2015
  • obligatiile de plata stabilite in acte administrative a caror executare este suspendata
  • obligatiile de plata individualizate in titluri executorii emise potrivit legii si transmise organului de executare fiscala in vederea recuperarii.

Dintre conditiile aplicarii facilitatii fiscale de anulare a penalitatilor si dobanzilor (54,2%) amintim:

  • Obligatiile principale restante trebuie stinse pana la 31 martie 2016;
  • 45.8% din dobanzile aferente trebuie stinse pana la 30 iunie 2016;
  • Obligatiile de plata principale administrate de ANAF cu termene de plata cuprinse intre 1 octombrie 2015 si 31 martie 2016 trebuie stinse pana la data depunerii Cererii de anulare a accesoriilor (penalitati si o cota de 54,2% din dobanzi);
  • Cererea de anulare a accesoriilor trebuie depusa pana la 30 iunie 2016.

In conditii similare se vor anula si accesoriile aferente obligatilor suplimentare rezultate prin depunerea de declaratii rectificative care corecteaza obligatii de plata principale cu scadente anterioare datei de 30 septembrie 2015, dar si prin corectarea erorilor din deconturile de TVA.

Pentru accesoriile referitoare la obligatiile principale achitate pana la 30 septembrie 2015, facilitatea fiscala se aplica doar daca aceste accesorii nu au fost platite.

Facilitatea fiscala se aplica si in cazul:

  • contribuabililor care au beneficiat de esalonari la plata conform OUG 29/2012, aprobata prin Legea nr. 15/2012, daca esalonarea se finalizeaza pana la 31 martie 2016.
  • contribuabililor care la 31 martie 2016 au cereri de rambursare in curs de solutionare pentru care, ulterior, organul fiscal respinge total sau partial rambursarea. In acest caz, obligatiile de plata de care depinde anularea trebuie achitate in 30 zile de la data comunicarii deciziei prin care se respinge rambursarea.
  • Accesoriilor aferente obligatiilor principale, cu termen de plata pana la 30 septembrie 2015, mentionate in decizii de impunere emise ca urmare a unei inspectii fiscale in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei OUG. In acest caz, cererea de anulare se depune in termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere.

In cazul obligatiilor de plata datorate bugetelor locale, prevederile prezentei OUG se aplica daca consiliul local stabileste, prin hotarare, aplicarea acestora.

Contribuabilii isi pot notifica intentia de a beneficia de facilitatea fiscala, caz in care autoritatile fiscale emit decizii de amanare de la plata.

In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei OUG se va publica procedura de aplicare.

Autori:

Vlad Boeriu – Partner, Tax (Deloitte)

Daniel Petre – Director, Tax (Deloitte)

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau