Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Actualizare privind masurile restrictive suplimentare impotriva Rusiei

Noile masuri restrictive impotriva Rusiei

Masurile consolidate se concentreaza in principal pe intensificarea controalelor in ceea ce priveste 1) exportul de produse si servicii cu dubla utilizare, 2) transferul de tehnologii sensibile si bunuri care pot fi utilizate in sectorul energetic si 3) o limitare a accesului la pietele de capital din UE pentru o lista mai mare de institutii financiare din Rusia.

Noile masuri restrictive au intrat in vigoare pe 12 septembrie 2014 prin Regulamentul nr. 960/2014.

1)   Exportul de produse cu dubla utilizare si tehnologii

Noile masuri interzic in mod specific exportul de produse cu dubla utilizare, tehnologii sau servicii conexe, cum ar fi, asistenta tehnica, de intermediere, de finantare sau de asistenta financiara, catre urmatoarele entitati din Rusia:

 • JSC Sirius (optoelectronica pentru uz civil si militar);
 • OJSC Stankoinstrument (inginerie mecanica pentru uz civil si militar);
 • OAO JSC Chemcomposite (materiale pentru uz civil si militar);
 • JSC Kalashnikov (arme de calibru mic);
 • JSC Tula Arms Plant (sisteme de armament);
 • NPK Technologii Maschinostrojenija (munitie);
 • OAO Wysokototschnye Kompleksi (sisteme antiaeriene si antitanc);
 • OAO Almaz Antey (intreprindere de stat; arme, munitie, cercetare);
 • OAO NPO Bazalt (intreprindere de stat, productie de utilaje pentru fabricarea de arme si munitie).

Va rugam sa retineti ca aceste interdictii nu sunt aplicabile executarii contractelor sau acordurilor incheiate inainte de 12 septembrie 2014 si nici furnizarii de asistenta necesara pentru intretinerea si siguranta capacitatilor existente in cadrul UE. De asemenea, aceste interdictii nu se aplica vanzarii, furnizarii, transferului sau exportului de produse si tehnologii cu dubla utilizare destinate industriei aeronautice si industriei spatiale, sau furnizarii conexe de asistenta tehnica sau financiara, pentru uz nemilitar sau pentru utilizatori finali nemilitari.

2)   Servicii din sectorul energetic

In plus fata de noile restrictii la exportul de produse cu dubla utilizare si tehnologii, se interzice furnizarea de servicii necesare pentru explorarea si extractia petrolului marin de mare adancime sau a petrolului in zona arctica sau pentru proiecte legate de petrolul de sist in Rusia, si anume:

 • forarea;
 • incercarea puturilor;
 • exploatarea forestiera si serviciile de finisare;
 • furnizarea de ambarcatiuni specializate.

Va rugam sa retineti ca aceste interdictii nu sunt aplicabile executarii unei obligatii care deriva dintr-un contract sau un acord-cadru incheiat inainte de 12 septembrie 2014 sau contractelor accesorii necesare pentru executarea contractelor respective.

3) Accesul la pietele de capital din UE

Noile masuri interzic, de asemenea, cumpararea, vanzarea, furnizarea de servicii de investitii sau de asistenta la emiterea sau efectuarea de oricare alte operatiuni cu valori mobiliare si instrumente ale pietei monetare a caror scadenta este mai mare de 30 de zile, emise dupa 12 septembrie 2014, realizate in mod direct sau indirect de catre urmatoarele persoane juridice, entitati sau organisme stabilite in Rusia:

 • Opk Oboronprom;
 • United Aircraft Corporation;
 • Uralvagonzavod;
 • Rosneft;
 • Transneft;
 • Gazprom Neft.

Ce inseamna acest lucru pentru dumneavoastra?

Desi masurile restrictive anterioare initiate prin Regulamentul nr. 833/2014 nu au limitat exporturile de produse si tehnologii cu dubla utilizare pentru utilizari nemilitare si / sau pentru utilizatorii finali nemilitari, noile masuri vizeaza acum, de asemenea, companiile care au atat o divizie militara cat si civila. In plus, masurile consolidate vor restrictiona sever societatile (si afiliatii) din sectorul energetic in activitatile lor in curs de desfasurare cu privire la anumite proiecte legate de energie in Rusia, eventual, impiedicandu-i sa-si continue activitatile.

Cu scopul de a pune in aplicare noile interdictii, autoritatile competente trebuie sa-si intensifice activitatile de monitorizare cu privire la toate exporturile catre Rusia. Monitorizarea crescuta din partea autoritatilor vamale a produselor si tehnologiilor destinate „utilizarii finale” sau „utilizatorilor finali”, in combinatie cu screening-ul crescut, vor duce la o incetinire a efectuarii formalitatilor vamale (de exemplu, emiterea de autorizatii de export), si procesarea vamala a transporturilor “normale” destinate pentru Rusia.

Ce este de facut?

Este foarte posibil ca aceste masuri restrictive sa cresca atat timp cat situatia din estul Ucrainei nu se va linisti. Prin urmare, societatile ar trebui sa isi monitorizeze in mod activ programele de control al exporturilor, in special utilizatorul final, la fiecare vanzare sau transport catre Rusia, cu scopul de a evita expunerea. Este extrem de important sa se evalueze daca bunurile respective sunt sau nu sunt cu dubla utilizare, cine va fi utilizatorul final si care va fi destinatia finala. De asemenea, companiile trebuie sa se astepte la posibilele intarzieri in ceea ce priveste expedieri viitoare catre Rusia.

In cazul in care aveti intrebari sau aveti nevoie de asistenta pentru a estima o potentiala expunere, va rugam nu ezitati sa va adresati catre:

Pieter Wessel, Partener (Deloitte)

+40 21 207 52 42

Mihai Petre, Senior Manager (Deloitte)

+40 21 207 53 4

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau