Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

A fost modificata procedura de solutionare a rambursarilor de TVA

Modificarea procedurii de solutionare a rambursarilor de TVA intervine ca urmare a majorarii plafonului rambursarea acordata cu inspectie fiscala ulterioara de la 10.000 la 45.000 lei. De asemenea, a aparut necesitatea completarii conditiilor de stabilire a gradului de risc fiscal.

Pe scurt, modificarile aduse vizeaza urmatoarele:

1. Stabilirea gradului de risc fiscal

Contribuabilii care figureaza cu fapte de natura infractiunilor inscrise in cazierul fiscal, precum si contribuabilii care sunt clasificati ca atare de catre organele fiscale sunt incadrati la risc fiscal mare. Rambursarile solicitate de acestia se solutioneaza cu inspectie fiscala anticipata.

2. Rambursarea sumelor de TVA de pana la 45.000 lei

Rambursarile de pâna la 45.000 lei se solutioneaza cu inspectie fiscala ulterioara in cazul contribuabililor care nu sunt incadrati la risc fiscal mare.

In acest caz decizia de rambursare se emite in maximum 5 zile de la data depunerii decontului.

3. Inspectiile fiscale ulterioare

In aceste cazuri contribuabilii vor fi supusi unei analize de risc in vederea selectarii pentru efectuarea inspectiei.

Prin exceptie, in mod aleatoriu, sunt selectati pentru efectuarea inspectiei si contribuabilii fara risc.

In plus, s-au eliminat termenele specifice pentru efectuarea inspectiilor fiscale ulterioare. Astfel, inspectia fiscala ulterioara poate fi efectuata oricând in interiorul termenului de prescriptie (5 ani sau 10 ani in cazul faptelor penale).

4. Formulare utilizate pentru solutionarea rambursarilor de TVA

Urmare a modificarilor prezentate, formularele prevazute in procedura de solutionare a rambursarilor de TVA au fost modificate.

Modificarile aduse procedurii prezentate vor fi aplicabile incepând cu deconturile aferente lunii martie 2014 (daca perioada fiscala este luna), respectiv aferente trimestrului I sau semestrului I al anului 2014 ori aferente anului 2014 (in cazul in care se utilizeaza trimestrul / semestrul sau anul ca perioada fiscala).

Ordinul nr. 491/2014 a fost publicat in data de 7 aprilie 2014 in Monitorul Oficial nr. 249.

Pentru detalii, contactati:

Pieter Wessel (Partener ) – Deloitte

Adrian Teampau (Manager) – Deloitte

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 https://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau