Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Ziua este prea scurta? Afla cum se poate folosi in mod legal munca de noapte

Din nevoia de a proteja sanatatea salariatilor, munca de noapte este reglementata intr-un mod restrictiv prin actele normative in vigoare.

Potrivit legii, angajatorii trebuie sa respecte cu rigurozitate anumite reguli si principii de baza cu privire la munca de noapte, iar in cazul incalcarii acestora, angajatorii risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei (conform Codului Muncii) sau chiar alte sanctiuni mai drastice, prevazute de legi speciale.

Vezi mai jos ce drepturi au salariatii de noapte si ce responsabilitati au angajatorii lor.

Ce este munca de noapte?

Reglementarea actuala defineste munca de noapte ca fiind acea munca desfasurata in intervalul orar 22,00 – 6,00.

Insa, pentru ca un salariat sa beneficieze de drepturile speciale pentru munca de noapte, nu este suficient ca acesta sa presteze activitate in intervalul orar mentionat, ci salariatul respectiv trebuie sa cumuleze si un anumit numar de ore de munca de noapte.

Cine este salariatul de noapte?

Salariatul de noapte este acela care munceste: (i) cel putin 3 ore din timpul sau zilnic sau (ii) cel putin 30% din timpul sau lunar de munca in intervalul orar 22:00 – 6:00.

atentieAtentie: Din nevoia de a acoperi acele situatii in care salariatii presteaza, in mod constant, munca de noapte, insa mai putin de 3 ore pe zi, Codul Muncii a calificat ca si „salariat de noapte” nu numai pe acela care munceste pe timp de noapte minim „3 ore din timpul sau zilnic”, ci si pe acela care munceste in timpul noptii cel putin „30% din timpul sau lunar”.

Ce drepturi are salariatul de noapte?

Dat fiind faptul ca munca de noapte presupune o deviere de la ritmul biologic normal al unei persoane, salariatul de noapte beneficiaza de o protectie sporita, avand unele drepturi suplimentare, dupa cum urmeaza:

1)  fie (a) reducerea programului de munca cu 1 ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fie (b) acordarea unui spor de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru

2)  supravegherea sanatatii salariatilor prin examene medicale periodice gratuite

atentieAtentie: Formularea actuala a textului legal privind posibilitatea acordarii sporului de noapte pentru munca prestata in timpul noptii este echivoca si interpretabila. Astfel, daca in varianta anterioara a legii era clar stipulat ca sporul de noapte se acorda „pentru fiecare ora de noapte prestata”, in reglementarea curenta, acest spor este conditionat de existenta unui minim de 3 ore de munca de noapte din timpul normal de munca al salariatului, fara sa se precizeze in ce interval de timp trebuie prestate aceste 3 ore (zi, saptamana sau luna); in plus, la o prima lectura a textului legal, s-ar putea crede ca aceia care sunt salariati de noapte datorita faptului ca presteaza munca de noapte in proportie de minim 30% din timpul lor lunar de munca, nu beneficiaza de posibilitatea acordarii sporului de noapte pentru acele zile in care presteaza mai putin de 3 ore de munca de noapte, ceea ce nu poate fi deloc asa.

O justificare logica pentru impunerea unui minim de 3 ore de noapte si la acordarea sporului de noapte (la fel ca in cazul acordarii programului redus) ar fi aceea de a se crea o situatie echivalenta acelor salariati care muncesc intr-o luna mai putin de 3 ore de noapte.

Astfel, un salariat poate beneficia de reducerea programului numai in acele zile in care munceste minim 3 ore de noapte; prin urmare, daca in oricare din zile, salariatul respectiv munceste mai putin de 3 ore de noapte, acesta nu va putea beneficia de reducerea programului de munca. In schimb, aceasta activitate de noapte de mai putin de 3 ore pe zi, poate fi compensata cu spor de noapte daca, prin cumularea cu activitati de noapte desfasurate de salariatul respectiv in alte zile din luna (indiferent ca si acestea sunt de sub 3 ore/zi sau sunt de peste 3h/zi), se ajunge la un total de minim 3 ore de noapte in luna respectiva, iar acest minim de 3 ore reprezinta cel putin 30% din timpul lunar de munca al salariatului.

Prin urmare, privind dintr-o alta perspectiva, s-ar putea spune ca un salariat care presteaza mai putin de 3 ore de munca de noapte pe luna nu poate beneficia de drepturile speciale pentru munca de noapte, adica, nici de programul redus, nici de sporul la salariu.

Ce trebuie sa faca angajatorii care utilizeaza munca de noapte?

  • sa se asigure ca salariatii care presteaza munca de noapte au varsta de peste 18 ani si o stare de sanatate care le permite sa presteze activitatea in aceste conditii
  • sa supravegheze permenent starea de sanatate a femeilor gravide, lauze sau care alapteaza care au fost de acord sa desfasoare munca de noapte, iar in cazul in care munca de noapte le-ar afecta sanatatea, sa le transfere la un loc de munca de zi
  • sa organizeze programul de lucru in asa fel incat durata normala a timpului de lucru pentru salariatul de noapte sa nu depaseasca o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale privind repausul saptamanal
  • pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, sa organizeze programul de lucru in asa fel incat durata normala a timpului de lucru sa nu depaseasca o medie de 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore, cu exceptia situatiei in care ar exista o reglementare diferita in contractul colectiv de munca aplicabil; in acest din urma caz, orice depasire a celor 8 ore de munca va fi compensata cu repaus echivalent sau in bani
  • sa informeze inspectoratul teritorial de munca atunci cand utilizeaza frecvent munca de noapte

atentieDe stiut: Angajatorii vor supune salariatii cu munca de noapte unor examene medicale atat la inceperea activitatii, cat si periodic, pe parcursul acesteia, iar in cazul in care starea de sanatate nu le permite efectuarea activitatii de noapte, acestia vor fi trecuti la munca de zi.

atentieAtentie: Frecventa muncii de noapte nu este definita de Codul Muncii si, prin urmare, va fi apreciata de la caz la caz de autoritatile in drept. Astfel, pentru evitarea unor amenzi, este preferabil ca angajatorii sa adopte o atitudine precauta si sa informeze autoritatile de munca atunci cand deja utilizarea muncii de noapte nu mai este pentru prima oara, in special atunci cand repetarea recurgerii la munca de noapte se face la un interval scurt de timp.

Citeste si …

Sursa foto

Scrie un comentariu

0 comentarii pentru acest articol

1 Trackbacks pentru acest articol

Cum utilizam munca suplimentara. Aspecte esentiale care trebuie avute in vedere | deBanat.ro - spune realitatea! Says:

[…] În cazul în care munca suplimentară este efectuată în timpul nopții, în plus față de limitările specifice muncii suplimentare, menționate mai sus, vor trebui avute în vedere și condițiile legale specifice muncii de noapte. […]

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau