Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

… verifici daca un imobil este revendicat de fostul proprietar

In cazul in care doriti sa cumparati o casa veche in zona istorica a orasului sau alt imobil vechi, este bine sa verificati cu atentie istoricul/succesiunea dobandirii dreptului de proprietate asupra imobilului respectiv de catre proprietarul actual si de cei anteriori.

Daca imobilul respectiv a fost confiscat de catre stat, in perioada comunismului, iar apoi a fost vandut catre alte persoane decat fostii proprietari (sau mostenitorii acestuia), exista riscul ca, dupa cumpararea imobilului de la actualul proprietar, sa descoperiti ca fostul proprietar (care a fost deposedat in mod abuziv de catre stat) va cheama in judecata si va cere sa-i returnati imobilul.

Prin urmare, pentru a reduce pe cat posibil un asemenea risc, este recomandabil sa verificati in prealabil daca, cu privire la imobilul respectiv, exista cereri de restituire/revendicare formulate (conform Legii nr. 10/2001, Legii 18/1991 si alte acte normative speciale) de persoane care se considera indreptatite la o restituire.

O astfel de verificare se poate realiza:

(i)    la Primaria de care apartine imobilul

Pentru o astfel de verificare va trebui sa depuneti o cerere la Primarie, prin care sa solicitati informatii cu privire la eventuale cereri de restituire depuse in legatura cu imobilul respectiv si cu privire la stadiul solutionarii acestora.

 atentieUtil: Unele Primarii au publicat aceste informatii pe Internet si, prin urmare, verificarea se poate face foarte facil.

Spre exemplu, pentru imobilele din Bucuresti, puteti verifica daca exista cereri de restituire accesand urmatorul link de pe website-ul Primariei Capitalei: http://www4.pmb.ro/wwwt/l112jur/iapag1jur.php

 

(ii)   la instantele judecatoresti competente cu privire la imobil

Conform legii, in cazul litigiilor cu privire la dreptul de proprietate asupra imobilelor, sunt competente instantele in raza carora se afla imobilele respective.

Prin urmare, pentru a vedea daca exista cereri (actiuni) de revendicare cu privire la un imobil, puteti verifica daca, pe rolul instantelor din judetul in care se afla imobilul exista un litigiu impotriva actualului proprietar al imobilului, avand ca obiect o revendicare imobiliara.

O astfel de verificare se poate realiza accesand Portalul instantelor de judecata; pentru mai multe detalii, cititi Cum sa … verifici stadiul unui litigiu pe Portalul Instantelor  de Judecata si cum sa urmaresti evolutia sa pana la solutionarea finala

(iii)     la Cartea Funciara

Potrivit legii, in Cartea Funciara a unui imobil se pot inscrie, spre informare, diverse informatii cu privire la regimul juridic al imobilului respectiv, inclusiv eventuale litigii cu privire la dreptul de proprietate.

Verificarea cuprinsului Cartii Funciare se poate face de catre orice persoana, prin solicitarea unui extras de carte funciara cu privire la un imobilul respectiv. Un asemenea extras se poate obtine, in 2-3 zile, de la Biroul de Carte Funciara competent pentru imobilul respectiv, in urma completarii unei cereri tip si achitarii unui tarif de 20 lei (in regim normal) sau de 100 lei (in regim de urgenta).

 

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Mihai Sica a spus: Septembrie 17th, 2014 at 3:24 pm

Va rog sa-mi spuneti dece dosarele de retrocedare aflate in evidenta Primariei Municipiului Bucuresti nu se solutioneaza in ordinea in care au fost inregistrate.

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau