Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

…verifici daca exista garantii reale (ipoteci mobiliare) inscrise in Arhiva Electronica cu privire la un bun (mobil)

Proprietarul unor bunuri mobile (ex. autoturisme, utilaje etc.) poate constitui asupra acestora garantii reale mobiliare (ipoteci mobiliare, conform Noului Cod Civil), in vederea garantarii datoriei sale sau a unei alte persoane. In cazul in care aceste bunuri mobile sunt vandute, fara ca datoria garantata sa fie achitata, exista riscul ca cel care le cumpara sa fie deposedat de aceste bunuri de catre un executor judecatoresc.

Prin urmare, atunci cand cumparati bunuri mobile de o valoare mai importanta, este foarte recomandabil sa verificati in prealabil daca exista vreo ipoteca mobiliara constituita asupra acestor bunuri.

O asemenea verificare se poate face in mod gratuit, pe Internet, urmand pasii urmatori:

(i)  accesati sectiunea de “cautare” de pe unul dintre website-urile Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare (“AEGRM”) 

Pentru a va asigura ca ati intrat in sectiunea corecta a website-ului, puteti accesa direct linkul catre sectiunea de cautare a Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare din Centrul de Informare Pro-Legal.

(ii)  folositi criteriile de cautare, pe baza informatiilor detinute

Cautarea pe website-ul AEGRM se poate realiza dupa mai multe criterii, cum ar fi spre exemplu, urmatoarele: datele de identificare a debitorului, elementele de identificare a bunului in garantie ori a bunului imobil la care este atasat bunul in garantie, numele/denumirea proprietarului acelui bun imobil etc.

atentieAtentie:

  • inscrierea termenilor de cautare in rubrica corespunzatoare se va face fara folosirea diacriticelor; in caz contrar nu se va gasi nicio inregistrare;
  • in cazul cautarii dupa cod unic de inregistrare/cod fiscal, in rubrica de cautare se va introduce numai valoarea numerica, nu si litere;
  • cautarea dupa atributele de identificare a unui debitor (sau creditor) se face separat, fie pe persoane juridice, fie pe persoane fizice, introducand datele de cautare in campurile corespunzatoare persoanelor juridice sau fizice, care sunt diferite;
  • cautarea dupa bunul in garantie se efectueaza de asemenea separat, pe cele trei tipuri de bunuri: autovehicule, alte tipuri, bunuri mobile atasate unor bunuri imobile.
  • reducerea numarului cuvintelor textului de cautat – chiar la un singur cuvant sau la o parte dintr-un cuvant – fara folosirea blank-urilor sau a semnelor de punctuatie ori de ortografie duce la cele mai bune rezultate.

(iii)  selectati si vizualizati avizele relevante

In cazul unei cautari cu efect pozitiv se obtine o lista cuprinzand una sau mai multe inscrieri care satisfac criteriile de cautare respective.

Dand un click pe numarul de identificare afisat in coloana „Identificator inscriere” se va putea vizualiza continutul avizului de garantie respectiv (cu afisarea datei vizualizarii).

Vizualizarea avizului de garantie permite evidentierea informatiilor generale (identificatorul, data si ora inscrierii, data si ora expirarii, tipul, destinatia, identificatorul avizului initial, daca e cazul identificatorul inscrierii pe care o modifica si, daca e cazul, identificatorul inscrierii prin care este modificata), a partilor avizului de garantie, cu mentionarea acelora care au solicitat efectuarea acelei inscrieri, precum si evidentierea bunurilor aflate in garantie.

Daca se doreste vizualizarea istoricului unei inscrieri din lista se va da clic pe „Istoric inscriere”. Se va afisa istoricul detaliat al inregistrarii, adica tot sirul de inscrieri, plecand de la avizul de garantie initial si terminand cu ultimul aviz de garantie care are ca referinta acel aviz de garantie initial. De asemenea, la fiecare veriga din sirul de inscrieri se afiseaza, daca este cazul, numarul de identificare a inscrierii pe care o modifica (vezi coloana “Inscriere modificata”).

atentieDe stiut:

  • Inregistrarile cu statut activ sunt avizele de garantie a caror durata de valabilitate nu a expirat, nu sunt stinse (printr-un aviz de stingere a garantiei) sau nu sunt anulate (printr-un aviz de nulitate a garantiei).
  • Inregistrarile nemodificate sunt cele care nu au fost modificate printr-un aviz modificator, aviz de cesiune a creantei, aviz de extindere a garantiei sau aviz de reducere a garantiei.
  • Exista inscrieri avand ca bunuri in garantie autovehicule, care au fost inregistrate la „Alte tipuri” si cazuri de creditori/debitori persoane fizice (spre ex. „asociatii familiale” sau „cabinete notariale” sau „cabinete de medicina de familie”) inregistrate ca persoane juridice. Se recomanda in aceste cazuri sa se efectueze cautarea pe ambele tipuri („Autovehicule” si „Alte tipuri”, respectiv pe creditor/debitor persoane juridice si persoane fizice).

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau