In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 251 din data de 30 aprilie 2013 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare („OUG nr. 36/2013”).
Potrivit OUG nr. 36/2013, persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, institute nationale de cercetare-dezvoltare, precum si al societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale beneficiaza de urmatoarele drepturi:
1) Indemnizatie de somaj
Indemnizatia de somaj se va acorda in conditiile obisnuite, prevazute de lege.
2) Venit lunar de completare
Venitul lunar de completare se va stabi odata cu indemnizatia de somaj si va fi egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.
Venitul de completare se va acorda lunar pe perioade stabilite diferentiat, cuprinse intre 12 si 24 de luni, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate.
3) Plati compensatorii
Platile compensatorii vor fi acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic.
Persoanele care se reincadreaza in munca beneficiaza de 50% din venitul lunar de completare in urmatoarele situatii:
(i) daca in perioada acordarii venitului de completare se incadreaza in munca la alti operatori economici decat cei de la care au fost disponibilizati, beneficiaza de plati, pana la expirarea perioadei mentionate anterior, in functie de suspendarea sau incetarea platii indemnizatiei de somaj;
(ii) daca in perioada acordarii venitului de completare se incadreaza in munca la operatorii economici de la care au fost disponibilizati, pana la expirarea perioadei mentionate anterior, daca la data incadrarii operatorii economici respectivi nu mai au capital majoritar de stat.
OUG nr. 36/2013 se aplica pana la data de 31 decembrie 2018, pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective de catre operatorii economici prevazuti in actul normativ.
La sfarsitul lunii februarie, agentia Mediafax anuntase ca Guvernul va incepe un program de concediere de angajati din 16 companii din sectorul energetic, in baza unor proiecte de restructurare si reorganizare care vor fi aplicate in intervalul 2013-2018, salariatii concediati urmand sa beneficieze de plati compensatorii si venit lunar de completare. La acel moment, Ministerul Economiei a redactat un proiect de ordonanta care includea o lista cu companii care urmeaza sa fie restructurate si in care formularea era ca prin hotarare a Guvernului vor fi stabilite societatile care pot efectua concedieri colective si numarul de salariati “ce urmeaza sa fie disponibilizati”.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat atunci ca este autorizat sa declare doar ca Executivul nu va efectua “disponibilizari ample” de personal in companii de stat, dar ca din 1990 nu a existat vreun an fara concedieri si nu vrea sa se creada ca 2013 “va fi diferit”.
La randul sau, premierul Victor Ponta a sustinut ca Guvernul doar prelungeste protectia angajatilor din companii de stat adoptata in 2006 si nu va concedia personal, dar ulterior i-a cerut ministrului Vosganian sa retraga proiectul de ordonanta de pe site, iar Guvernul a anuntat ca nu sustine proiectul.
Doua saptamani mai tarziu, Ministerul Economiei a lansat o alta forma a ordonantei privind protectia sociala, care nu mai includea o lista a companiilor restructurate, dar stabilea in continuare ca societatile care pot efectua concedieri colective, dar si numarul de angajati “ce urmeaza sa fie disponibilizati” vor fi decise de Guvern.
In noua forma, ordonanta nu mai prevede ca societatile de stat care pot efectua concedieri colective si numarul de salariati ce urmeaza sa fie disponibilizati se stabilesc prin hotarare a Guvernului, ci mentioneaza doar ca Executivul aproba cuantumul platilor compensatorii, iar programul concedierii colective este elaborat de angajator.
Totodata, in varianta aprobata de Guvern, se stabileste doar ca, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, se vor aproba sumele din bugetul asigurarilor pentru somaj ce se vor aloca pentru platile compensatorii, in beneficiul persoanelor disponibilizate, in conditiile in care exista un plan de disponibilizare aprobat.
Versiunea oficiala a OUG nr. 36/2013 poate fi consultata timp de 10 zile de la publicare, in mod gratuit, folosind serviciul e-monitor administrat de catre Monitorul Oficial. Acceseaza aici caseta Monitorului Oficial din Centrul de Informare Pro-Legal pentru a vizualiza gratuit OUG nr. 36/2013 si alte acte normative importante prin intermediul serviciului e-monitor.
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2024. Toate drepturile rezervate.
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0 )Citeste articolulPrin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0 )Citeste articolulPe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0 )Citeste articolul