Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Un nou Regulament pentru acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul energiei electrice

Un nou Regulament pentru acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul energiei electrice aduce modificari cu privire la obtinerea licentei pentru activitatea de trader si permite persoanelor juridice din statele membre ale Uniunii Europene sa desfasoare in Romania activitatea de furnizare a energiei electrice si respectiv, activitatea traderului de energie electrica, fara a obtine anterior o licenta de la ANRE.

Regulamentul reglementeaza licenta pentru activitatea de trader, in acord cu recentele modificari ale Legii energiei privind introducerea notiunii de trader. Regulamentul a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei din data de 17 martie 2015, cand a si intrat in vigoare, prin Ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 12/2015 privind aprobarea Regulamentului pentru acordarea licentelor şi autorizatiilor in sectorul energiei electrice („Ordinul 12/2015”).

Potrivit prevederilor din Regulament, pentru obtinerea unei licente de trader solicitantul va trebui sa adreseze o cerere catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei („ANRE”) careia i se vor atasa, pe langa documentatia generala prevazuta de Regulament, o prezentare a cadrului organizatoric şi de resurse umane necesar desfaşurarii acestei activitati.

Potrivit Regulamentului, aceasta prezentare va contine (i) precizarea sediilor operatorului economic solicitant, in care urmeaza a se desfaşura activitatea traderului de energie electrica si (ii) fişa cu privire la personal – structura personalului, pe specialitati, care atesta calificarea personalului alocat activitatii pentru care se solicita licenta.

De asemenea, potrivit Regulamentului, solicitantul va anexa cererii documente din care sa rezulte ca dispune de cel putin 500.000 euro, la cursul de schimb valutar al Bancii Nationale a Romaniei valabil la data inregistrarii cererii de acordare a licentei si va notifica, in scris, cifra de afaceri estimata a se realiza din desfaşurarea activitatilor ce fac obiectul licentei solicitate, in anul acordarii acesteia.

O alta modificare semnificativa adusa de Regulament priveste conditiile in care persoanele juridice din statele membre ale Uniunii Europene pot desfasura in Romania activitatea de furnizare a energiei electrice si respectiv, activitatea traderului de energie electrica, fara a obtine anterior o licenta de la ANRE.

Astfel, spre deosebire de vechea reglementare, pentru desfasurarea in Romania a celor doua tipuri de activitati mentionate mai sus, persoanele juridice din statele membre ale Uniunii Europene vor trebui sa indeplineasca doar urmatoarele doua conditii:

(i) persoana juridica straina va trebui sa detina o licenta valabila sau un document similar pentru activitatea respectiva, emis de autoritatea competenta a statului membru, şi (ii) sa declare pe propria raspundere ca va respecta normele tehnice şi comerciale din Romania aplicabile pentru aceste activitati.

Noua reglementare a renuntat la conditia existentei intre statul roman si statul membru al Uniunii Europene, in care persoana juridica in cauza este inregistrata ca titular de licenta a unui acord, in vigoare, privind recunoasterea reciproca a valabilitatii licentelor acordate pentru a desfasura pe teritoriul national activitati comerciale in sectorul energiei electrice.

Printre alte modificari semnificative aduse de noua reglementare in ceea ce priveste cadrul general pentru obtinerea autorizatiilor si licentelor in sectorul energiei se numara si:

– Modificarea autorizatiei sau licentei in sensul prelungirii valabilitatii acesteia, care va trebui solicitata cu cel putin 60 de zile inainte de expirarea acesteia (conform vechii reglementari, momentul limita prevazut era de 30 de zile).

– Neindeplinirea repetata a obligatiilor de plata ca parte responsabila cu echilibrarea sau pentru neplata, in mod repetat, a contributiei de cogenerare, conform reglementarilor ANRE, constatata de ANRE la solicitarea administratorului schemei de sprijin si respectiv neindeplinirea repetata de catre furnizorii de energie electrica a obligatiilor de achizitie a certificatelor verzi, conform reglementarilor ANRE, constatata de ANRE la notificarea Administratiei Fondului pentru Mediu vor conduce la suspendarea autorizatiei sau a licentei si nu la retragerea acesteia, asa cum prevedea reglementarea precedenta.

Ordinul 12/2015 abroga Ordinul preşedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 48/2013 privind aprobarea Regulamentului pentru acordarea licentelor şi autorizatiilor in sectorul energiei electrice si adopta un nou regulament in acest domeniu („Regulamentul”).

Autori:

Maria-Silvia Axinescu

Avocat – Reff & Asociatii SCA

+40 21 207 54 28

Georgiana Singurel

Avocat – Reff & Asociatii SCA

+40 21 207 52 86

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau