Astazi, 27 mai 2013, este ultima zi in care se declara la fisc veniturile in bani si/sau in natura obtinute in Romania din anumite categorii de activitati. In mod normal, termenul-limita este de 25 mai, insa, cum anul acesta 25 mai a fost intr-o zi nelucratoare (sambata), acesta s-a prelungit, conform regulilor legale procedurale, pana in urmatoarea zi lucratoare, respectiv, 27 mai 2013.
Formularul Declaratiei 200 poate fi descarcat de pe site-ul ANAF. Pentru instructiuni detaliate cu privire la modul de completare al Declaratiei 200, accesati aici.
Pe scurt despre Declaratia 200:
1) Cine depune declaratia 200
In mod obligatoriu, Declaratia 200 se depune de orice persoana fizica care realizeaza, separat sau intr-o forma de asociere, venituri din urmatoarele categorii de activitati:
2) Unde se depune Declaratia 200
Formularul Declaratiei 200 se depune la:
a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa de domiciliu, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al imputernicitului sau curatorului fiscal, dupa caz, in cazul persoanelor fizice care nu au domiciliul fiscal in Romania, pentru urmatoarele categorii de venituri:
c) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru contribuabilii persoane fizice, fara domiciliu fiscal in Romania care realizeaza venituri, altele decat cele prevazute la lit. b).
3) Cum se transmite Declaratia 200
Declaratia 200 se depune (1) fie direct la registratura organului fiscal competent, (2) fie prin posta, (3) fie electronic, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on‐line, existent pe portalul e‐guvernare.ro
4) Alocarea procentului de 2%
Formularul Declaratiei 200 are o rubrica speciala in care contribuabilul poate sa completeze numele unei unitati non-profit (asociatie, funcatie etc.) ori a unei institutii de cult, in vederea directionarii a pana la 2% din impozitul pe venit. Aceasta suma in limita de pana la 2% din impozitul pe venit nu il costa nimic pe contribuabil, ci reprezinta, pur si simplu, exprimarea optiunii acestuia ca, in loc ca acesti bani sa mearga la stat, sa fie directionati in vederea sustinerii unei anume unitati non-profit sau unitati de cult.
Totodata, completarea destinatiei sumei de pana la 2% din impozitul pe venit se poate face si de contribuabilii care au efectuat, in cursul anului fiscal de raportare, cheltuieli pentru acordarea de burse private, conform legii si solicita restituirea acestora.
Atentie: Desi salariatii nu au obligatia depunerii formularului Declaratiei 200 deoarece, in cazul lor, declararea veniturilor se face prin retinere la sursa de catre angajator, totusi, este foarte important de stiut ca si acestia pot directiona 2% din impozitul pe venit prin depunerea Declaratiei 230.
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2024. Toate drepturile rezervate.
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0 )Citeste articolulPrin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0 )Citeste articolulPe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0 )Citeste articolul