Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

TVA se considera inclus in pret la cumpararea unui imobil de catre o persoana neplatitoare de TVA

Avocatii de la Biris Goran au obtinut, in Cauza nr. 249/2012, o hotarare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene care influenteaza in mod direct modul de calcul a TVA in toate tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fizice. Astfel, hotararea Curtii are impact asupra a mii de dosare aflate pe rolul instantelor nationale – in prezent suspendate – pentru ca stabileste definitiv daca TVA se adauga sau se scade din pretul vanzarii bunurilor imobile tranzactionate de persoanele fizice.

Prin hotararea pronuntata in Cauza 249/2012, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit ca, in cazul in care furnizorul (vanzatorul) nu are posibilitatea de a recupera de la dobanditor (cumparatorul) TVA solicitata de administratia fiscala, trebuie considerat ca pretul convenit de partile contractului de vanzare-cumparare include si TVA.

Biris Goran a inaintat la Inalta Curte de Casatie si Justitie (Romania), in data de 22 mai 2012, in numele si pe seama unei persoane fizice, o cerere de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in vederea pronuntarii unei hotarari preliminare in materia TVA. Inalta Curte a sesizat Curtea de Justitie, pe rolul acesteia formandu-se Cauza 249/2012.

Intrebarea la care Curtea de Justitie a Uniunii Europene a raspuns este urmatoarea:

“In cazul reconsiderarii statutului vanzatorului de persoana impozabila in scopuri de TVA, contrapartida (pretul) livrarii bunului imobil fiind stabilita de parti, fara nicio mentiune cu privire la TVA, art. 73 si 78 din Directiva 2006/112/CE (1) a Consiliului Uniunii Europene trebuie interpretate in sensul ca baza de impozitare o reprezinta:

  • (a) contrapartida (pretul) livrarii bunului stabilita de parti diminuata cu cota de TVA; sau
  • (b) contrapartida (pretul) livrarii bunului convenita de parti?”

Raspunsul Curtii este urmatorul:

Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, in special articolele 73 si 78 din aceasta, trebuie interpretata in sensul ca, atunci cand pretul unui bun a fost stabilit de parti fara nicio mentiune cu privire la taxa pe valoarea adaugata, iar furnizorul bunului respectiv este persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata datorate pentru operatiunea supusa taxei, pretul convenit trebuie considerat, in cazul in care furnizorul nu are posibilitatea de a recupera de la dobanditor taxa pe valoarea adaugata solicitata de administratia fiscala, ca incluzand deja taxa pe valoarea adaugata.

Ulterior sesizarii Curtii si constituirii Cauzei 249/2012, intrebarea sus-mentionata, in formulari aproximativ asemanatoare, a fost reiterata de catre alti justitiabili in cadrul altor litigii aflate pe rolul instantelor nationale.

In urma acestei decizii, toate aceste cereri prejudiciale, fie vor fi conexate Cauzei 249/2012, fie vor fi solutionate prin ordonanta motivata, in conformitate cu art. 99 din Regulamentul de procedura al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, se mai scrie in comunicatul de presa al Biris Goran.

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau