Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

TVA la incasare devine optionala incepand cu 1 ianuarie 2014

Guvernul a decis ca sistemul TVA la incasare, implementat la inceputul acestui an, va deveni optional incepand cu 1 ianuarie 2014. Totodata, firmele care vor aplica in continuare sistemul nu vor mai fi obligate sa colecteze TVA la 90 de zile de la data emiterii facturii.

Caracterul obligatoriu al sistemului TVA la incasare, cat si perioada limita de 90 de zile erau in contradictoriu prevederilor Directivei 2006/112/CE, iar continuarea aplicarii acestuia ar fi condus la deschiderea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei.

Prin introducerea sistemului TVA la incasare la 1 ianuarie 2013 s-a dorit sprijinirea contribuabililor mici si mijlocii (cu cifra de afaceri mai mica de 2,25 milioane lei), care puteau sa amane plata TVA la stat cu cel mult 90 de zile de la data emiterii facturii, daca acestea nu erau platite de catre clienti. Pe de alta parte, beneficiarii nu puteau deduce TVA aferenta achizitiilor decat in momentul in care taxa era platita catre furnizori.

In practica, aceasta masura a condus in multe cazuri la defavorizarea firmelor mici, care au pierdut contracte cu marii comercianti, tocmai pentru ca acestia din urma erau obligati sa deduca TVA doar la plata facturii.

Incepand cu 1 ianuarie 2014, firmele cu cifra de afaceri sub plafonul de 2,25 milioane de lei vor avea posibilitatea sa opteze pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, iar exigibilitatea taxei va interveni la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri sau prestarii de servicii.

Pentru beneficiari, dreptul de deducere a TVA aferent achizitiilor efectuate de la o persoana impozabila care aplica TVA la incasare va fi amanat pana la data la care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului sau.

Ordonanta de urgenta, care a fost publicata joi, 19 decembrie 2013 in Monitorul Oficial, prevede totodata si formalitatile administrative de iesire prin optiune din sistemul de TVA la incasare, cat si masuri tranzitorii in vedere trecerii de la aplicarea obligatorie la aplicarea optionala a sistemului TVA la incasare.

Autori:

Alexandru Aparaschivei – Manager (Deloitte)

+ 40 21 207 54 20; aaparaschivei@deloittece.com

Marius Radu Consultant (Deloitte)

+ 40 21 222 16 61; maradu@deloittece.com

 

Acest Alert este furnizat cu titlu orientativ si nu trebuie considerat drept serviciu de consultanta. Este bine sa solicitati consultanta fiscala/juridica de specialitate inainte de a intreprinde actiuni bazate pe cuprinsul acestui document.

 Aceasta publicatie contine doar informatii generale si Deloitte Touche Tohmatsu Limited si firmele membre sau afiliate (numite impreuna Deloitte Network) nu ofera consultanta profesionala sau alte servicii in domeniul contabil, fiscal, juridic, al investitiilor prin intermediul acestei publicatii. Aceasta publicatie nu inlocuieste consultanta sau serviciile profesionale si nici nu ar trebui sa fie utilizata ca baza pentru orice decizie sau actiune care v-ar putea afecta finantele sau afacerea. Inainte de a lua orice decizie sau de a actiona intr-un mod care v-ar putea afecta finantele sau afacerea, trebuie sa discutati cu un consultant profesionist. Nicio entitate a Deloitte Network nu va fi raspunzatoare pentru pierderile de orice natura suferite de catre persoanele care se bazeaza pe aceasta publicatie.

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta. Pentru o descriere amanuntita a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu Limited si a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 200 000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

 © 2013 Deloitte Romania

 

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau