Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Tuca Zbarcea & Asociatii Tax despre strategia fiscala pentru dezvoltare sectoriala

Alexandru Cristea, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a atras atentia, intr-o conferinta organizata de Ziarul Financiar, ca utilizarea in mod eficient a unor parghii fiscale va putea incuraja dezvoltarea unor sectoare-cheie pentru Romania.

Reglementarile in materie fiscala, dar mai ales administrarea fiscala actuala sunt insuficiente pentru a asigura reluarea fluxului investitional inspre Romania ori propulsarea tarii in topurile de competitivitate economica este concluzia dezbaterilor prilejuite de conferinta ”Cum poate fiscalitatea sa propulseze Romania in topurile competitivitatii economice”, organizata de Ziarul Financiar in data de 15 octombrie, cu participarea ministrului economiei Constantin Nita.

Alexandru Cristea, Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, prezent in calitate de lector la acest eveniment, a realizat o trecere in revista a principalelor modificari in materie fiscala din 2014 și a punctat așteptarile mediului de afaceri pentru anul viitor. Potrivit consultantului, interventia legiuitorului s-a facut adesea in pripa, in absenta unei strategii fiscale in functie de nevoile reale de dezvoltare sectoriala. ”Senzatia pe care o avem noi, ca specialiști fiscali, dar și ca urmare a discutiilor purtate cu reprezentanti ai mediului de afaceri este una de ”carpeala”, in scopul mentinerii unui fragil echilibru bugetar – anumite probleme s-au rezolvat, pe alocuri s-a redus povara fiscala, in schimb au fost introduse impozite noi in sectoare vitale pentru creșterea economica și atragerea de investitii, colectarea a ramas slaba iar evaziunea imensa (16% din PIB)”, a apreciat Alexandru Cristea.

Acesta a semnalat ca autoritatile ar trebui sa se preocupe sa corecteze anumite deficiente ori lipsuri din legislatia actuala, cum ar fi sa publice urgent normele de aplicare a deducerii suplimentare pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare și sa regandeasca sistemul de impozitare a constructiilor speciale – atat prin diminuarea cotei actuale (de 1,5%), cat și printr-o reașezare in functie de sectoarele de activitate și de aplicarea unor scutiri, exemplul elocvent fiind situatia parcurilor industriale. De asemenea, in opinia consultantului fiscal al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax rescrierea Codului fiscal, deși un demers binevenit și indelung așteptat de mediul de afaceri, cel mai probabil nu se va mai intampla anul acesta: ”Nu este exclus, pe modelul anilor anteriori, ca legiuitorii sa intervina cu o Ordonanta de Urgenta pentru a modifica anumite prevederi ale Codului fiscal, și asta sa se intample fix pe final de an. Ar fi o dovada ca predictibilitatea la nivel fiscal nu exista in Romania”.

Opinia lui Alexandru Cristea este sustinuta și de ceilalti participanti la dezbateri, care au remarcat faptul ca predictibilitatea și stabilitatea fiscala au fost serios afectate de multitudinea de schimbari in plan legislativ. Vorbitorii invitati au evidentiat ca interesul investitorilor straini pentru dezvoltarea unor afaceri pe plan local este strans legat de asigurarea unui climat investitional favorabil și, implicit, de modernizarea administrarii fiscale si a relatiei dintre fisc si contribuabil.

In ciuda anumitor imperfectiuni legislative ori a tergiversarii adoptarii unor masuri benefice pentru stimularea investitiilor, Alexandru Cristea a remarcat faptul ca bilantul lui 2014 include și numeroase decizii cu caracter pozitiv și cu un impact benefic asupra economiei, cum ar fi:

  • eliminarea anumitor piedici sectoriale in industria financiara (normalizarea legislatiei contabile in ceea ce privește recunoașterea creantelor la costul de achizitie, sau eliminarea colectarii TVA-ului pentru bunurile nereposedate in industria de leasing);
  • posibilitatea filialelor/sucursalelor firmelor straine din Romania de a opta pentru un an fiscal diferit de cel calendaristic (care sa corespunda cu cel financiar);
  • posibilitatea reportarii creditului fiscal pentru sponsorizari pe o perioada de 7 ani;
  • pierderile fiscale precum și cheltuielile cu dobanzile și pierderile nete din diferente de curs valutar reportate pot fi preluate de la un contribuabil la altul prin fuziune/divizare;
  • sistemul de TVA la incasare a devenit opt

Modernizarea administrarii fiscale și imbunatatirea colectarii taxelor sunt esentiale pentru un mediu fiscal sanatos a fost o alta concluzie a dezbaterilor din cadrul conferintei organizate de Ziarul Financiar. ”Exista o presiune pentru modernizarea administrarii fiscale din partea forurilor internationale, dar și pentru modificarea cadrului legal referitor la Procedura Fiscala”, a mentionat partenerul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax. Potrivit acestuia, amendamentele ce trebuie introduse in materie de procedura fiscala ar trebui, printre altele sa sa lamureasca situatiile tot mai frecvente de nesoluţionare in termen a contestaţiilor ca urmare a controalelor fiscale, printr-o prevedere care sa ofere contribuabililor contestatori posibilitatea de a se adresa instanţelor de contencios administrativ. Mai mult, se impune clarificarea naturii juridice a proceselor verbale intocmite de organele de inspectie/antifrauda fiscala și introducerea de conditii precise pentru exercitarea masurilor asiguratorii.

In final, Alexandru Cristea, Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii a concluzionat ca strategia fiscala a Romaniei ar trebui sa tina cont de nevoile / dezvoltarea sectoriala; masurile ce pot fi avute in vedere includ regandirea sistemului de redevente pentru resursele minerale, largirea cotei reduse de TVA la alimente – pe modelul reducerii TVA aplicate la paine-, generalizarea taxarii inverse in anumite sectoare cu risc de evaziune, precum și exonerarea de plata TVA la import. Nu in ultimul rand, specialistul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a aratat ca sistemul impozitelor și taxelor locale este unul invechit, ce necesita nu doar o reașezare, ci o reforma in profunzime.

Conferinta ”Cum poate fiscalitatea sa propulseze Romania in topurile competitivitatii economice” organizata de Ziarul Financiar in data de 15 octombrie a atras peste 100 de participanti și a adus la aceeași masa reprezentanti ai autoritatilor și ai mediului de business pentru a dezbate subiecte de actualitate legate de sistemul fiscal și impactul acestuia asupra mediului de afaceri.

Despre Tuca Zbarcea & Asociatii Tax:

Constituita in martie 2012, Ţuca Zbarcea & Asociaţii Tax s-a lansat pe piaţa serviciilor de consultanţa fiscala cu specialişti din Big4 şi Ministerul Finanţelor Publice, printre care se numara şi Ion Capdefier, fost Director General in Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF timp de 17 ani.

Echipa Ţuca Zbarcea & Asociaţii Tax include in prezent șapte consultanţi fiscali „full-time”, carora li se adauga experţii in contencios fiscal ai firmei de avocatura, in total mizand pe o echipa de 14 profesionişti. Coordonatorii practicii de consultanţa fiscala sunt Alexandru Cristea, Tax Partner, Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Ţuca Zbarcea & Asociaţii Tax şi Razvan Gheorghiu-Testa, Avocat asociat in cadrul Ţuca Zbarcea & Asociaţii. Portofoliul Ţuca Zbarcea & Asociaţii Tax cuprinde cateva zeci de clienţi, printre care Alstom Transport, ArcelorMittal Roman, Autoritatea Naţionala pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), CEZ, Carrefour Romania, Ericsson Telecommunications Romania, Stabilus Romania.

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau