Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Tuca Zbarcea & Asociatii obtine o noua victorie la curtea de arbitraj ICSID in favoarea Romaniei

Tuca Zbarcea & Asociatii obtine o noua victorie la curtea de arbitraj ICSID in favoarea Romaniei

Curtea de arbitraj a Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) a respins, la data de 5 septembrie, cererea de arbitraj initiata de investitorii turci Ömer Dede si Serdar Elhüseyni impotriva Romaniei si, in consecinta, pretentiile reclamantilor estimate la peste 28 milioane Euro.   

Pe 19 noiembrie 2010, investitorii turci Ömer Dede si Serdar Elhüseyni au initiat un litigiul arbitral ICSID impotriva Guvernului Romaniei si Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului – AAAS) pentru pretinsa incalcare a dispozitiilor Tratatului de promovare si protejare a investitiilor incheiat intre Romania si Turcia.

Cauza a avut ca obiect plangerea reclamantilor ca, in pofida faptului ca iși indeplinisera obligatiile asumate prin contractul de privatizare incheiat cu privire la Intreprinderea Mecanica de Utilaje Medgidia (IMUM), AAAS ar fi executat garantia constituita pe actiunile societatii, ceea ce ar echivala cu o expropriere abuziva. Daunele pretinse de la statul roman in acest dosar au depasit 28 milioane Euro.

Tribunalul arbitral s-a constituit in luna noiembrie 2011, declanșandu-se apoi prima faza scrisa a procedurii. Reclamantii au depus memoriul continand sustinerile lor pe fond in luna iulie 2012.

In luna noiembrie 2012, statul roman a formulat o exceptie de necompetenta a tribunalului ICSID in judecarea cauzei. Exceptia ridicata de Romania s-a discutat in cadrul audierilor care au avut loc in luna aprilie 2013.

Prin hotararea din data de 5 septembrie 2013, tribunalul arbitral a admis exceptia, constatand ca nu este competent sa judece litigiul si, in consecinta, respingand pretentiile reclamantilor estimate la peste 28 milioane Euro.

Apararea Romaniei a fost asigurata de echipe de avocati ale Tuca Zbarcea & Asociatii si Freshfields Bruckhaus Deringer LLP care detin o bogata experienta in proceduri arbitrale similare. Avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii sunt, in mare, aceeasi echipa care a obtinut succesul Romaniei in alte trei dosare ICSID: Noble Ventures, EDF Services Ltd si S&T Oil Equipment and Machinery. Printre avocatii care au reprezentat statul roman se numara Florentin Tuca – Managing Partner, Levana Zigmund – Partner, Cornel Popa – Partner, Anca Puscasu – Managing Associate si Ruxandra Nita – Associate. De asemenea, din partea Freshfields Bruckhaus Deringer LLP principalii coordonatori au fost Boris Kasolowsky – Partner si Moritz Keller – Principal Associate de la biroul din Frankfurt.

„Romania a obtinut, pentru a sasea oara, o decizie favorabila in fata tribunalului arbitral de pe langa Banca Mondiala. Retinand motivele invocate de noi in cadrul unei exceptii de lipsa de competenta, tribunalul a respins cererea reclamantilor pentru ca acestia nu au indeplinit anumite conditii procedurale necesare inainte de a initia un arbitraj ICSID. Se poate vorbi de o noua victorie a Romaniei in arbitraje initiate de investitori straini in baza tratatelor de investitii incheiate de tara noastra. In ceea ce ne priveste, acest rezultat imbogateste palmaresul echipei cu un nou arbitraj castigat la ICSID”, ne-a declarat Florentin Tuca, Managing Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii si unul dintre aparatorii statului roman.

„Este pentru prima data cand Romania caștiga un arbitraj ICSID pe baza unei exceptii de lipsa de competenta. Tipul acesta de solutie nu este uzual in practica tribunalelor ICSID, fiind in general dificil de discutat o exceptie fara a intra in detalii privind fondul cauzei; de cele mai multe ori, exceptia este unita cu fondul si dezbatuta in cadrul procedurii ordinare. In cazul de fata, motivarea exceptiei a fost suficient de convingatoare incat tribunalul sa considere ca nu este necesara discutarea fondului. Acest succes este atat al Romaniei, cat si al avocatilor care au reprezentat statul roman”, a adaugat Levana Zigmund, Partner la Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonatorul dosarului din partea firmei de avocatura.

Avocatii au mai precizat ca echipa de aparatori a Romaniei a identificat argumente solide in favoarea statului roman, atat in sustinerea exceptiei, cat și pe fondul disputei, acestea din urma demonstrand ca reclamantii nu si-au indeplinit obligatiile asumate prin contractul de privatizare incheiat cu AAAS.

Despre Tuca Zbarcea & Asociatii:

Cu o echipa formata din 100 de avocati dintre care 21 parteneri in cadrul biroului din Bucuresti, Tuca Zbarcea & Asociatii opereaza un sediu secundar in Cluj-Napoca, cat si un birou de reprezentanta in Madrid, Spania. Totodata, firma a stabilit o colaborare strategica pe principiul „best friend” cu Turcan Cazac, liderul pietei de avocatura de business din Chisinau, Republica Moldova.

Tuca Zbarcea & Asociatii ofera asistenta juridica in toate domeniile dreptului, fiind recomandata de prestigioase directoare internationale de specialitate pentru serviciile in domenii precum litigii si arbitraje internationale, achizitii publice, energie si resurse naturale, drept financiar-bancar, infrastructura, dreptul muncii si drept social,  drept societar si comercial, fuziuni, achizitii / privatizari, etc.

Tuca Zbarcea & Asociatii a primit numeroase aprecieri si distinctii pentru dinamismul, viziunea si determinarea cu care a adoptat practici inovatoare pe piata serviciilor juridice din Romania. Astfel, in ultimii cinci ani, Tuca Zbarcea & Asociatii a fost singura casa de avocatura din Europa de Est recunoscuta in raportul Financial Times’ Innovative Lawyers ca una dintre cele mai inovatoare firme de avocatura din Europa Continentala. Totodata, firma a castigat premiul Law Firm of the Year: Romania (IFLR European Awards 2012), premiul Best Managed Workplace pentru cel mai apreciat stil de management (MPF European Leadership Awards 2012), premiul Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans (The Lawyer European Awards 2010), premiul Law Firm of the Year (Chambers Europe Awards for Excellence 2010). De asemenea, timp de patru ani consecutivi Tuca Zbarcea & Asociatii a fost desemnata Firma de avocatura a anului din Romania, urmare a nominalizarilor primite din partea unui juriu independent, constituit din reputati oameni de afaceri.

Portofoliul Tuca Zbarcea & Asociatii include numeroase companii nationale si multi-nationale, importante institutii financiare, precum si autoritati publice si institutii guvernamentale. Printre cei mai reprezentativi clienti se numara: Erste Bank / Banca Comerciala Romana (BCR), NIS-Gazprom, Expur S.A. – parte a grupului francez Sofiprotéol/Saipol, OMV Petrom, CEZ, Rompetrol Rafinare, Vodafone Romania SA, ArcelorMittal, Carrefour, Romtelecom, Colgate Palmolive, Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central, BRD-Groupe Société Générale, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Philip Morris, Alstom Transport, Siemens, Ericsson Telecommunications Romania, AEGON etc.

 

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau