Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Tuca Zbarcea & Asociatii, Institutul pentru Politici Publice si Asociatia Municipiilor din Romania: un proiect comun inedit si impresionant

Tuca Zbarcea & Asociatii, reputabila casa de avocatura, impreuna cu Institutul pentru Politici Publice (IPP) si Asociatia Municipiilor din Romania au realizat, in premiera in Romania, un proiect important constand in publicarea unei colectii de spete la nivelul autoritatilor locale si judetene ce prezinta, intr-o maniera sistematica, cazuistica in domeniul managementului si controlului finantarilor europene.

Lucrarea, intitulata „Note de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare in proiectele cu finantare din fonduri structurale”, cuprinde peste 1000 de pagini si reprezinta un esantion national reprezentativ de note de constatare ce au generat corectii financiare de peste 300 milioane de euro aplicate in ultimii patru ani in proiectele cu finantare din fonduri structurale ale autoritatilor locale (consilii judetene si primarii-municipii resedinta de judet).

Potrivit autorilor, eforturile de crestere a ratei nationale de absorbtie a fondurilor structurale nu vor avea finalitate in conditiile in care, desi exista fonduri prin Programul de Asistenta Tehnica, structurile centrale nu previn si nu sprijina constructiv beneficiarii locali sa deprinda proceduri competitive de achizitii publice si sa evite nereguli devenite deja fenomen national.

Mai mult, autorii au atras atentia ca beneficiarii afectati contesta deciziile de aplicare a corectiilor financiare, indreptandu-se catre instantele de judecata: „Prezenta culegere de spete a confirmat statistic existenta unui procent ridicat de contestatii impotriva notelor de constatare, si anume 80%, respectiv actiuni in instanta – 41% impotriva Autoritatilor de Management, multe dintre ele fiind finalizate deja cu solutii in favoarea beneficiarilor fondurilor europene. Aceasta lucrare reprezinta contributia noastra in sprijinul autoritatilor si a celorlalti actori din sfera fondurilor structurale de a trage concluziile necesare pentru a evita pierderea fondurilor. Culegerea raspunde unui vid de informatii, indrumare si consultare, avand in vedere ca nu s-a consolidat suficienta expertiza si jurisprudenta in acest domeniu, accentul pana acum fiind pus pe control si sanctionare”, a declarat Dan Borbely, Avocat asociat la Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonator al departamentului de fonduri structurale al firmei.

Note de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare in proiectele cu finantare din fonduri structurale” prezinta un adevarat inventar al neconformitatilor, neconcordantelor si problemelor aparute in procedurile de implementare si control ale proiectelor pentru care au fost obtinute finantari europene.

Achizitiile publice reprezinta cel mai sensibil domeniu din punctul de vedere al greselilor efectuate in utilizarea fondurilor europene, constituind si cea mai importanta cauza a neeligibilitatii cheltuielilor efectuate. Dintre spetele analizate, neregulile cele mai frecvente au vizat: impunerea de catre autoritatile de management a unor cerinte restrictive/nelegale, incalcarea principiului tratamentului egal al operatorilor, neindeplinirea conditiilor de eligibilitate tehnica, financiara sau administrativa, majorarea nelegala a valorii unor contracte, nerespectarea principiului transparentei etc.”, a precizat Cristina Ana, Avocat senior la Tuca Zbarcea & Asociatii si unul dintre coordonatorii proiectelor de fonduri structurale gestionate de firma de avocatura.

Avocatii Tuca Zbarcea si Asociatii au semnalat problemele principale ale sistemului actual de management al fondurilor structurale si au propus cateva solutii care ar contribui la unificarea practicii in materia controlului si ar limita aplicarea de corectii financiare. Printre acestea se numara: (i) necesitatea clarificarii atributiilor de control privind procedurile de achizitii publice la nivelul autoritatile de management, UCVAP, ANRMAP, Curtea de Conturi/Autoritatea de audit; (ii) evaluarea SEAP si imbunatatirea functionalitatilor IT ale sistemului de baza si de performanta; (iii) standardizarea grilelor de evaluare tehnica utilizate de departamentele de achizitii publice din cadrul autoritatilor contractante, precum si, in general, a documentatiei de atribuire in special in proiecte de infrastructura; (iv) continuarea eforturilor ANRMAP de elaborare de materiale de orientare pentru autoritatile contractante cu scopul de a le sprijini in dezvoltarea unor criterii de evaluare mult mai clare; (v) prevenirea conflictelor de interese prin emiterea de catre ANRMAP/UCVAP de orientari specifice pentru solutionarea unor asemenea situatii; (vi) infiintarea unei sectii specializate in instrumentarea dosarelor ce vizeaza proiectele cu finantare din fonduri structurale la nivelul instantelor de contencios-administrativ.

Peste 300 milioane de euro – aproape 20% din ceea ce Romania abia reusea sa absoarba din fonduri structurale pana in decembrie 2012 – reprezinta valoarea corectiilor financiare aplicate autoritatilor publice locale (Consilii Judetene si primarii ale municipiilor resedinta de judet) pentru proiectele implementate din fonduri structurale. Valoarea medie a unei corectii financiare a fost de aprox. 13% din bugetul unui contract de achizitie publica, in cifre absolute, circa 400.000 euro – respectiv 1% din bugetul unei primarii de municipiu resedinta de judet.

Tuca Zbarcea & Asociatii si Institutul pentru Politici Publice isi exprima astfel sprijinul pentru gasirea unor solutii imediate pentru ca practicile de aplicare a corectiilor in fonduri europene sa fie uniforme, si nu abuzive, asupra bugetelor locale, din care autoritatile locale trebuie sa dezvolte proiecte de investitii pentru comunitati.

Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii are un Departament specializat de Fonduri Structurale care reuneste avocati cu experienta in ceea ce priveste asistenta tehnica in domenii precum achizitiile publice, proiectele de mediu, infrastructura, ajutoare de stat/concurenta, restructurari de personal/dreptul muncii, precum si asistenta si reprezentarea autoritatilor de management ori participantilor in diverse proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Principalele obiective ale Departamentului de Fonduri Structurale sunt reprezentate de proiectele de asistenta tehnica implementate in beneficiul autoritatilor de management din programele operationale, precum si acordarea de asistenta necesara pregatirii, obtinerii finantarii si implementarii proiectelor finantate in cadrul programelor amintite, cat si reprezentarea in fata instantelor de judecata a partilor in legatura cu litigii survenite in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene.

Departamentul de Fonduri Structurale al Tuca Zbarcea & Asociatii lucreaza in stransa cooperare cu Departamentul de Litigii si Arbitraje al firmei in ce priveste procedurile din cadrul proiectelor finantate din fonduri europene. Echipa de peste 40 de avocati pledanti reprezinta clienti la toate nivelurile sistemului jurisdictional romanesc, de la tribunalele de prima instanta pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si in proceduri in fata Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor, a Autoritatilor de Management si in proceduri complexe de arbitraj in baza regulilor Curtii de Arbitraj Comercial International (Camera de Comert si Industrie a Romaniei), ICC, UNCITRAL si ICSID. Tuca Zbarcea & Asociatii este cotata in fruntea clasamentului realizat de directorul international Legal 500 in ceea ce priveste capacitatea de solutionare a disputelor.

Despre TUCA ZBARCEA & ASOCIATII:

Cu o echipa formata din 100 de avocati dintre care 20 parteneri in cadrul biroului din Bucuresti, Tuca Zbarcea & Asociatii opereaza un sediu secundar in Cluj-Napoca, care functioneaza in asociere cu Nistorescu, Somlea & Asociatii, cat si un birou de reprezentanta in Madrid, Spania. Totodata, firma a stabilit o colaborare strategica pe principiul „best friend” cu firma de avocatura Turcan Cazac, liderul pietei de avocatura de business din Chisinau, Republica Moldova.

Tuca Zbarcea & Asociatii ofera asistenta juridica in toate domeniile dreptului, fiind recomandata de prestigioase directoare internationale de specialitate pentru serviciile in domenii precum litigii si arbitraje internationale, achizitii publice, energie si resurse naturale, drept financiar-bancar, infrastructura, dreptul muncii si drept social, drept societar si comercial, fuziuni, achizitii / privatizari, etc.

Tuca Zbarcea & Asociatii a primit numeroase aprecieri si distinctii pentru dinamismul, viziunea si determinarea cu care a adoptat practici inovatoare pe piata serviciilor juridice din Romania. Astfel, in ultimii cinci ani, Tuca Zbarcea & Asociatii a fost singura casa de avocatura din Europa de Est recunoscuta in raportul Financial Times’ Innovative Lawyers ca una dintre cele mai inovatoare firme de avocatura din Europa Continentala. Totodata, firma a castigat premiul Law Firm of the Year: Romania (IFLR European Awards 2012), premiul Best Managed Workplace pentru cel mai apreciat stil de management (MPF European Leadership Awards 2012), premiul Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans (The Lawyer European Awards 2010), premiul Law Firm of the Year (Chambers Europe Awards for Excellence 2010). De asemenea, timp de patru ani consecutivi Tuca Zbarcea & Asociatii a fost desemnata Firma de avocatura a anului din Romania, urmare a nominalizarilor primite din partea unui juriu independent, constituit din reputati oameni de afaceri.

Portofoliul Tuca Zbarcea & Asociatii include numeroase companii nationale si multi-nationale, importante institutii financiare, precum si autoritati publice si institutii guvernamentale. Printre cei mai reprezentativi clienti se numara: Erste Bank / Banca Comerciala Romana (BCR), NIS-Gazprom, Expur S.A. – parte a grupului francez Sofiprotéol/Saipol, OMV Petrom, CEZ, Rompetrol Rafinare, ArcelorMittal, Carrefour, Romtelecom, Colgate Palmolive, Bursa de Valori Bucuresti, BRD-Groupe Société Générale, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Philip Morris, Alstom Transport, Siemens, Ericsson Telecommunications Romania etc.

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau