Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Termene – limita esentiale pentru creditori in cadrul procedurii insolventei

In cadrul procedurii insolventei exista anumite termene procedurale care, daca nu sunt respectate de catre un creditor, pot duce la excluderea acestuia de la masa credala sau la alte prejudicii importante.

Spre deosebire de litigiile “obisnuite”, unde regula este ca partile trebuie sa fie informate in scris, printr-o citatie, cu privire la termenele procedurale importante, in procedura insolventei, din cauza numarului mare de parti implicate, majoritatea termenelor si actelor de procedura nu se mai comunica in mod direct creditorilor.

Prin urmare, pentru a se evita pierderea drepturilor sau alte prejudicii materiale importante, este foarte util pentru un creditor sa se familiarizeze atat cu privire la semnificatia principalelor termene din cadrul procedurii insolventei cat si cu privire la modalitatea prin care se pot afla aceste termene intr-o procedura in curs de desfasurare.

Principalele termene – limita care trebuie urmarite de catre creditori sunt urmatoarele:

1)    Termenul limita de depunere a opozitiilor la sentinta de deschidere a procedurii insolventei

  • semnificatia termenului:

In cazul in care se deschide procedura insolventei cu privire la o societate, conform legii, creditorii acesteia se pot opune, daca pot dovedi ca societatea respectiva nu este de fapt insolventa, ci doar simuleaza aceasta stare, in vederea fraudarii creditorilor sau in alte scopuri.

  • stabilirea termenului:

Conform legii (art.32(2) din Legea nr. 85/2006), termenul limita de depunere a opozitiilor este de 10 zile de la primirea de la administratorul judiciar/lichidator a notificarii cu privire la deschiderea procedurii.

2)    Termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului

  • semnificatia termenului:

Conform Legii insolventei nr. 85/2006, creditorii ale caror creante s-au nascut anterior deschiderii procedurii insolventei trebuie sa depuna o cerere pentru admiterea creantelor respective la masa credala. Cu exceptia catorva situatii speciale, creditorii care nu depun cererea de admitere a creantelor pana la expirarea termenului-limita stabilit in acest sens vor pierde dreptul de a mai cere plata creantelor lor si de a participa la procedura de insolventa.

  • stabilirea termenului:

Acest termen se stabileste de regula de catre judecatorul sindic, prin sentinta de deschidere a procedurii. Conform legii (art.62(1) lit.b) din Legea nr. 85/2006), acest termen ar trebui sa fie de maximum 45 de zile de la deschiderea procedurii insolventei. Cu toate acestea, in practica, exista situatii in care acest termen este prelungit peste limita prevazuta de lege, in special in dosarele mari de insolventa.

3)    Termenul de verificare a creantelor, de intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar de creante

  • semnificatia termenului:

Dupa expirarea termenului limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor, administratorul judiciar/lichidatorul va proceda la verificarea fiecarei cereri si a documentelor depuse si va efectua o cercetare amanuntita pentru a stabili legitimitatea, valoarea exacta si prioritatea fiecarei creante. In urma acestor verificari, administratorul judiciar/lichidatorul va intocmi si va inregistra la tribunal un Tabel Preliminar cuprinzand toate creantele impotriva averii debitorului pe care acesta le considera legitime.

  • stabilirea termenului:

Acest termen se stabileste de regula de catre judecatorul sindic, prin sentinta de deschidere a procedurii. Termenul incepe sa curga de la expirarea termenului limita prevazut pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor si, conform legii, ar trebui sa fie de maximum 20 de zile pentru procedura generala sau, respectiv, 10 zile, in cazul procedurii simplificate. Cu toate acestea, in practica, exista situatii in care acest termen este prelungit peste limita prevazuta de lege, in special in dosarele mari de insolventa.

4)    Data primei sedinte a adunarii generale a creditorilor

  • semnificatia datei:

In cadrul primei sedinte a adunarii generale a creditorilor se desemneaza principalele organe ale procedurii. Astfel, conform legii, in cadrul primei sedinte a adunarii creditorilor sau ulterior, creditorii care detin cel putin 50% din valoarea totala a creantelor pot decide desemnarea unui administrator judiciar/lichidator, stabilindu-i si remuneratia. De asemenea, in cadrul primei sedinte a adunarii creditorilor, acestia vor putea alege un comitet, care va inlocui comitetul desemnat anterior de judecatorul-sindic.

  • stabilirea datei:

Data primei sedinte a adunarii generale a creditorilor se stabileste de regula de catre judecatorul sindic, prin sentinta de deschidere a procedurii. Conform legii, prima sedinta a adunarii generale a creditorilor va avea loc in maximum 5 zile de la expirarea termenului de verificare a creantelor, de intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar de creante.

 5)    Termenul de definitivare a tabelului creantelor

  • semnificatia termenului:

Dupa ce toate contestatiile la creante au fost solutionate, administratorul judiciar/lichidatorul va inregistra la tribunal si va avea grija sa fie afisat la sediul acestuia Tabelul Definitiv al tuturor creantelor impotriva averii debitorului, aratand suma, prioritatea si situatia – garantata sau negarantata – a fiecarei creante. Dupa inregistrarea Tabelului Definitiv, numai titularii creantelor inregistrate in Tabelul Definitiv pot sa participe la votul asupra planului de reorganizare sau la orice repartitii de sume in caz de faliment in procedura simplificata.

  •  stabilirea termenului:

Acest termen se stabileste de regula de catre judecatorul sindic, prin sentinta de deschidere a procedurii. Cu toate acestea, deoarece solutionarea contestatiilor necesita de regula mai mult timp, termenul fixat initial de judecator prin sentinta de deschidere a procedurii este respectat doar in cazul in care nu se depune nicio contestatie fata de Tabelul Preliminar.

Citeste si …

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau