Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Seminarul BNR confirma coalitia dintre BNR si marile banci in “lupta” cu consumatorii cu privire la clauzele abuzive

Dupa cum a fost anuntat, seminarul organizat de catre BNR in data de 05.03.2013 a avut ca tema principala clauzele abuzive din contractele bancare.

Aceasta deoarece, incepand cu 1 iulie 2013 ar trebui sa intre in vigoare anumite modificari importante aduse prin Legea nr. 76/2012 de punere in aplicare a Noului Cod de procedura civila la legislatia privind protectia consumatorului.

Astfel, dupa intrarea in vigoare a modificarilor aduse de Legea nr. 76/2012, instanta, in cazul in care va constata existenta clauzelor abuzive intr-un contract, va avea dreptul sa oblige profesionistul (spre exemplu, o banca) “sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale”.

Prin urmare, in cazul in care, intr-un litigiu cu o banca, un consumator va obtine o hotarare judecatoreasca favorabila, respectiva banca va fi obligata sa modifice toate contractele in derulare, inclusiv pe cele ale clientilor care, din nestiinta, din lipsa resurselor financiare sau din orice alte motive, nu au chemat banca in judecata.

Deoarece foarte multe banci mari au incheiat contracte de credit care contin clauze abuzive, pentru a evita riscul unor pierderi majore, bancile (sustinute de BNR) fac presiuni pentru a tergiversa intrarea in vigoare a noilor modificari legislative si, totodata, pentru a-si mari sansele de a obtine hotarari judecatoresti favorabile in litigiile cu consumatorii.

In acest sens, una dintre marile solicitari ale bancilor, sustinute fatis de catre BNR, este aceea ca litigiile cu consumatorii privind clauzele abuzive sa fie judecate in ultima instanta de Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar nu de Curtile de Apel, asa cum prevede actualul Cod.

Motivul invocat in acest sens, inclusiv de catre BNR, are o aparenta echitabila. Astfel, potrivit viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, o asemenea schimbare de competenta s-ar justifica prin faptul ca deciziile judecatoresti privind clauzele abuzive au impact asupra unei mase largi de populatie, avand aplicare nationala, iar Inalta Curte ar putea asigura si o practica unitara.

Cine ar avea insa cel mai mult de castigat in cazul implementarii acestei “derogari” privind competenta de judecata a instantelor?

In primul bancile, deoarece in prezent exista numeroase litigii cu consumatorii raspandite prin toata tara si, prin urmare, prin aducerea tuturor acestor litigii sub umbrela unei singure instante, bancile ar face economii importante la cheltuielile cu avocatii din tara.

In al doilea rand, tot bancile ar avea cel mai mult de castigat, deoarece in prezent majoritatea solutiilor pronuntate de catre instantele din tara in litigiile cu bancile sunt favorabile consumatorilor.

In schimb, la Inalta Curte de Casatie si Justitie avocatii de la Tuca, Zbarcea si Asociatii, in calitate de reprezentanti ai Volksbank, au obtinut relativ recent (in 27.11.2012) o hotarare judecatoreasca net favorabila bancii, intr-un litigiu privind comisionul de risc si alte comisioane bancare.

Avand in vedere ca, exceptand anumite situatii speciale (si anume, hotararile pronuntate in Recursurile in interesul legii), hotararile pronuntate de catre Inalta Curte intr-un litigiu nu sunt obligatorii pentru instantele care judeca alte litigii, bancile nu pot “forta” instantele din tara sa accepte solutia curtii supreme obtinuta de avocatii de la Tuca.

Prin urmare, in cazul in care ar reusi schimbarea competentei instantelor in astfel de litigii, in asa fel incat acestea sa fie judecate, in ultima instanta, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, bancile vor avea sanse foarte mari sa obtina castig de cauza la Inalta Curte in toate litigiile.

Interesant de remarcat este faptul ca, desi a fost invitat, Ministrul Justitiei nu s-a prezentat la seminarul organizat de BNR, probabil pentru a evita eventualele presiuni publice din partea BNR si a marilor banci.

 

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau