Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Se pregateste sa intre un nou jucator pe piata transporturilor aeriene din Romania?

Piata transporturilor aeriene din Romania pare destul de aglomerata, iar unii dintre cei mai importanti jucatori au serioase probleme financiare. Cu toate acestea, este foarte posibil ca pe aceasta piata, plina de “turbulente”, sa apara in curand o noua companie aeriana romaneasca.

Principalele companii aeriene romanesti care activeaza in prezent pe segmentul transporturilor aeriene sunt Tarom, Blue Air si Carpatair.

In ceea ce priveste Tarom S.A., potrivit informatiilor facute publice de catre reprezentantii acesteia, compania aeriana a inregistrat in 2012 o pierdere preliminara si neauditata de 236 mil. RON. Relativ recent, insa, noul management privat al Tarom a adoptat un plan de management care isi propune sa revitalizeze activitatea companiei si sa o aduca pe profit. Planul de management al companiei TAROM a fost aprobat in sedinta Consiliului de Administratie din data de 11 martie 2013 si are ca obiectiv general imbunatatirea rezultatului contabil al companiei in medie cu 100 milioane RON in fiecare an si atingerea de profit incepand din anul 2015.

Blue Air, una dintre principalele companii low-cost care opereaza in Romania, are de asemenea serioase probleme financiare. Pana relativ recent aceste probleme au fost depasite cu sprijinul substantial al societatii-mama Romstrade, detinuta de catre omul de afaceri Nelu Iordache. Cu toate acestea, avand in vedere ca societatea Romstrade a intrat recent in insolventa, iar patronul Nelu Iordache se afla in arest preventiv, fiind urmarit penal, pe viitor compania Blue Air nu mai poate conta pe sprijinul Romstrade. Mai mult, potrivit reprezentantilor Casei de Insolventa Transilvania, care a fost numita ca si administrator judiciar al Romstrade, in strategia de reorganizare a activitatii Romstrade se are in vedere vanzarea activelor care nu tin de activitatea principala a societatii (si anume, activitatea de constructii); prin urmare, este foarte posibil ca administratorul judiciar al Romstrade sa scoata la vanzare compania Blue Air, avand in vedere ca Romstrade detine 89% din actiunile Blue Air.

 “Turbulentele” care afecteaza principalele companii de transport aerian din Romania se pare, insa, ca nu sperie o alta companie romaneasca, si anume societatea Search Corporation S.R.L., care a luat recent decizia de a intra pe piata transporturilor aeriene de pasageri si de marfa. Astfel, potrivit informatiilor publicate in Monitorul Oficial nr. 1726/02.04.2013 (partea a IV-a), compania Search Corporation S.R.L. si-a inclus in obiectul de activitate urmatoarele activitati suplimentare:

  • transporturi aeriene de pasageri;
  • transporturi aeriene de marfa;
  • activitati de servicii anexe transporturilor aeriene;
  • manipulari;
  • alte activitati anexe transposturilor.

Informatiile oficiale privind decizia Search Corporation S.R.L. de a-si suplimenta obiectul de activitate pot fi consultate, timp 10 zile (incepand din 02.04.2013), in mod gratuit, folosind serviciul e-monitor administrat de catre Monitorul Oficial. Acceseaza aici caseta Monitorului Oficial din Centrul de Informare Pro-Legal pentru a vizualiza gratuit aceste informatii.

Compania Search Corporation S.R.L. este o societate romaneasca foarte cunoscuta pana acum doar pentru activitatea de inginerie si consultanta in domeniul infrastructurii de transport rutier si aerian. In ceea ce priveste infrastructura in domeniul aerian, Search Corporation are un intreg department de proiectare aeroporturi si infrastructura aeroportuara care a cunoscut o dezvoltare accentuata in ultimii ani, compania devenind din 2008 lider de piata in acest domeniu.

Potrivit informatiillor oficiale inregistrate la Registrul Comertului, societatea Search Corporation S.R.L., infiintata in anul 1991, este detinuta de catre doi asociati: (1) compania americana Search – A.V.G. Inc., cu sediul Oklahoma – SUA, si (2) persoana fizica Michael Mihai Stanciu, care are atat cetatentie romana, cat si americana.

Fondatorul companiei este Michael M. Stanciu, presedintele Search Corporation, specialist cu o experienta vasta in domeniul ingineriei de infrastructura rutiera, coordonator a numeroase proiecte de constructie autostrazi si poduri in Statele Unite ale Americii.

Desi detine o bogata experienta in domenii conexe transporturilor aeriene, compania Search Corporation S.R.L. nu a desfasurat pana in prezent activitate efectiva de transport aerian. Prin urmare, decizia luata de catre asociatii societatii, de a include in obiectul de activitate al companiei, si astfel de activitati de transport, este destul de surpinzatoare. Pana in prezent, reprezentantii Search Corporation nu au facut nicio declaratie publica cu privire la decizia de a intra pe piata de transport aerian.

Avand in vedere ca lansarea de la zero a unei companii aeriene poate fi un proces destul de anvoios, este posibil ca Search Corporation sa-si faca intrarea pe piata prin preluarea portofoliului detinut de catre alte companii aeriene. Prima pe lista ar putea fi, spre exemplu, compania Blue Air care, asa cum aratam mai sus, va fi scoasa la vanzare cat de curand de catre administratorul judiciar al Romstrade.

 Citeste si…

 “Din 5 aprilie 2013 facturile vor trebui achitate in maxim 30 de zile iar penalitatile de intarziere nu vor putea fi mai mici decat dobanda legala

Intra Rosegur in insolventa? Ultimele noutati si posibile scenarii privind solutionarea cererii de insolventa

Investitorii din industria gazelor pot cumpara actiuni la Tauerngasleitung GmbH

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau