Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

S-au inasprit pedepsele in domeniul fiscal: nerefacerea documentelor contabile se va pedepsi cu inchisoarea

S-au inasprit pedepsele in domeniul fiscal: nerefacerea documentelor contabile se va pedepsi cu inchisoarea

Prin Legea nr. 50/2013 privind modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale Parlamentul a decis modificarea continutului si inasprirea pedepselor pentru anumite infractiuni din domeniul fiscal, prin eliminarea posibilitatii sanctionarii cu amenda si prin majorarea limitelor pedepsei cu inchisoarea.

Astfel, conform noilor modificari legislative, infractiunile prevazute de art. 3 – 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale se vor modifica, inclusiv in ceea ce priveste sanctionarea, dupa cum urmeaza:

  • cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani se va pedepsi infractiunea prevazuta de art. 3 din Legea nr. 241/2005 constand in  “fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control”. Inainte de aparitia Legii nr. 50/2013 aceasta infractiune se pedepsea doar cu o amenda si numai in cazul in care era savarsita cu intentie.
  • cu inchisoarea de la 1 an la 6 ani se va pedepsi infractiunea prevazuta de art. 4 din Legea nr. 241/2005 constand in “refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie”. Inainte de aparitia Legii nr. 50/2013, aceasta infractiune se pedepsea fie cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, fie doar cu o amenda.
  • cu inchisoarea de la 1 an la 6 ani se va pedepsi infractiunea prevazuta de art. 5 din Legea nr. 241/2005 constand in “impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale”. Inainte de aparitia Legii nr. 50/2013, aceasta infractiune se pedepsea fie cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, fie doar cu o amenda.
  • cu inchisoarea de la un an la 6 ani se va pedepsi infractiunea prevazuta de art. 6 din Legea nr. 241/2005 constand in “retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa. Inainte de aparitia Legii nr. 50/2013, aceasta infractiune se pedepsea fie cu inchisoarea de la 1 an la 3 ani, fie doar cu o amenda.

Totodata, prin Legea nr. 50/2013 s-au marit si limitele minime si maxime pana la care se majoreaza pedepsele pentru infractiunile prevazute de art. 9  alin. 1 din Legea nr. 241/2005, daca prin acestea s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro sau, dupa caz, de 500.000 euro. Conform noilor modificari legislative, in aceste cazuri, limitele minime si maxime ale pedepselor prevazute de lege se majoreaza cu 5 ani, respectiv cu 7 ani; anterior, limitele se majorau in aceste cazuri cu 2 ani, respectiv cu 3 ani.

Legea nr. 50/2013 privind modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 146 din data de 19 martie 2013.

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau