La termenul de judecata din data de 18.04.2013, in dosarul nr. 9582/3/2013, Tribunalul Bucuresti a hotarat deschiderea procedurii insolventei cu privire la compania Rosegur S.A., una dintre cele mai importante companii de securitate din Romania.
Procedura insolventei a fost deschisa la cererea societatii Prosegur Compania (CIA) de Seguridad S.A., unul dintre principalii actionari ai ROSEGUR S.A.
Vezi aici stirea initiala privind cererea de insolventa: “Rosegur risca intrarea in insolventa pe fondul divergentelor dintre administratori si asociati”
Potrivit Legii insolventei nr. 85/2006, pana la termenul de judecata din data de 18.04.2013, societatea Rosegur S.A. avea la dispozitie trei optiuni principale:
(i) sa recunoasca starea de insolventa, dar sa-si manifeste dorinta de a-si reorganiza activitatea prin depunerea unui Plan de Reorganizare
(ii) sa recunoasca starea de insolventa si sa solicite intrarea direct in faliment
(iii) sa conteste starea de insolventa si sa solicite respingerea cererii de deschidere a procedurii insolventei formulate de catre asociatul Prosegur Spania.
Vezi aici o analiza cu privire la optiunile Rosegur S.A. si potentialele consecinte ale acestora: “Intra Rosegur in insolventa? Ultimele noutati si posibile scenarii privind solutionarea cererii de insolventa”
Potrivit incheierii de sedinta, prin care Tribunalul Bucuresti a dispus deschiderea procedurii insolventei, se pare ca Rosegur S.A. a ales sa nu conteste cererea de insolventa si, prin urmare, a recunoscut in mod tacit starea de insolventa.
Pe cale de consecinta, Tribunalul a dispus deschiderea procedurii generale a insolventei cu privire la Rosegur S.A., care face posibila continuarea activitatii societatii si depunerea unui Plan de Reorganizare.
Trebuie remarcat, insa, un aspect foarte important: judecatorul sindic care a solutionat cererea de insolventa a dipus totodata ridicarea dreptului de administrare al societatii, constand in dreptul de a-si conduce activitatea, de a-si administra bunurile din avere si de a dispune de acestea.
Aceasta ridicare a dreptului de administrare este importanta dintr-o dubla perspectiva:
1) In primul rand, ridicarea dreptului de administrare poate reflecta faptul ca societatea Rosegur S.A., desi nu a solicitat intrarea in faliment, nu si-a exprimat insa intentia de a depune un Plan de Reorganizare.
Astfel, potrivit art. 47 din Legea nr. 85/2006 (articolul invocat de catre judecator la ridicarea dreptului de administrare), printre altele, deschiderea procedurii ridica debitorului dreptul de administrare in cazul in care acesta nu si-a declarat intentia de reorganizare.
Prin urmare, daca acesta este motivul pentru care s-a dispus ridicarea dreptului de administrare, societatea Rosegur S.A. nu va mai putea sa propuna un Plan de Reorganizare, ci un asemenea Plan va putea fi propus numai de catre administratorul judiciar si/sau de catre creditorii societatii.
2) In al doilea rand, ridicarea dreptului de administrare are drept consecinta imediata incetarea mandatelor membrilor consiliului de administratie al Rosegur S.A.
Prin urmare, incepand cu data de 18.04.2013, toate deciziile in cadrul Rosegur S.A. vor fi luate numai de catre administratorul judiciar numit de catre instanta, care va avea drept de semnatura si va fi responsabil in mod direct pentru conducerea activitatii societatii.
Potrivit incheierii de sedinta prin care s-a dispus deschiderea procedurii insolventei, administratorul judiciar numit de catre instanta pentru Rosegur S.A. este societatea de insolventa ACTIV LICHIDATOR IPURL.
Ce este de facut in continuare?
In cazul in care aveti de recuperat o suma de bani de la Rosegur S.A., va trebui sa va inscrieti la masa credala, prin depunerea unei cereri de admitere a creantei in termenul limita fixat de catre judecatorul sindic.
Potrivit incheierii de sedinta din data de 18.04.2013, termenul limita pentru inregistrarea cererilor de admitere a creantelor detinute fata de Rosegur S.A. a fost fixat pentru data de 18.06.2013.
Vezi aici mai multe detalii cu privire la ce trebuie sa contina cererea de admitere a creantelor, cum se depune si alte informatii utile: „Aveti de recuperat bani de la o societate intrata in insolventa? Nu uitati sa va inscrieti la masa credala!”
De la obligatia depunerii unei cereri de admitere a creantei, in termenul mentionat mai sus, sunt exceptati doar salariatii societatii. Conform legii, administratorul judiciar trebuie sa inscrie din oficiu creantele salariale in cadrul procedurii insolventei.
Totusi, in cazul in care sunteti salariat al Rosegur S.A., ar fi indicat sa va asigurati ca administratorul judiciar va inscrie in Tabelul de creante cu toata suma pe care o aveti de recuperat de la societate. Aceasta deoarece in practica se poate intampla ca, din cauza inregistrarilor eronate din contabilitate societatii, administratorul judiciar sa inscrie anumiti salariati in tabelul de creante cu sume inexacte.
Pentru aceasta va trebui sa verificati in mod periodic (de ex.: in Buletinul Insolventei, pe Pro-Legal.ro sau la administratorul judiciar) daca s-a afisat Tabelul preliminar de creante si, daca este cazul, sa contestati inscrierea eronata in Tabel, in termen de 5 zile de la publicarea Tabelului preliminar de creante in Buletinul Procedurilor de Insolventa.
Termenul limita pentru intocmirea si afisarea Tabelului preliminar de creante a fost fixat de catre judecatorul sindic pentru data de 18.07.2013.
In cazul in care aveti un contract in derulare cu Rosegur S.A., in primul rand este util sa va decideti daca doriti sa mai continuati sau nu derularea contractului respectiv. In cazul in care va hotarati sa nu mai continuati derularea contractului, va trebui sa verificati daca puteti inceta contractul respectiv si in ce conditii.
Vezi aici mai multe detalii cu privire la conditiile in care pot fi incetate contractele cu o societate intrata in insolventa: „Cum pot fi mentinute sau incetate contractele cu o societate intrata in insolventa”
In cazul in care aveti nevoie de un avocat specializat pe probleme de insolventa, care sa va ajute cu inscrierea la masa credala, recuperarea sumelor de bani pe care vi le datoreaza Rosegur S.A., incetarea contractelor in derulare etc., puteti sa ne contactati aici, pentru a va recomanda cei mai buni avocati din domeniu, raportat la bugetul dvs.
Daca doriti sa ramaneti la curent cu ultimele informatii privind desfasurarea procedurii insolventei Rosegur S.A. (ex. publicarea Tabelului de Creante, deciziile adoptate de catre creditori etc.) puteti sa va abonati aici la Newsletter-ul Pro-Legal.ro sau sa vizitati in mod periodic website-ul pro-legal.ro, in special sectiunea „Insolventa”.
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2024. Toate drepturile rezervate.
totul este normal ,selectezi sefi incompetenti,personal urat mirositor si primitiv (cei buni au fugit repede), cea de mai rahat firma de paza.
cand iese Rosegur din insolventa?
Este dificil de estimat un termen anume. De regula procedurile de acest tip dureaza cel putin 2-3 ani.
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0 )Citeste articolulPrin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0 )Citeste articolulPe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0 )Citeste articolul