Proprietarii vor trebui sa incheie o polita obligatorie a locuintei chiar daca au deja o polita de asigurare facultativa
In Monitorul Oficial nr. 456, din data de 24 iulie 2013, a fost publicata Legea nr. 243/2013 prin care se aduc modificari si completari importante Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.
Astfel, principala noutate adusa de Legea nr. 243/2013 consta in abrogarea alineatelor (7) si (9) ale articolului 3 din Legea nr. 260/2008, care stipulau ca “nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie“.
In consecinta, ca urmare a acestei modificari, proprietarii de locuinte vor fi obligati sa incheie o polita de asigurare obligatorie a locuintei (PAD) chiar daca acestia incheie o polita de asigurare facultativa care acopera aceleasi riscuri.
In caz de producere a riscului asigurat, insa, proprietarii care au incheiate doua polite care acopera aceleasi riscuri (o polita obligatorie si una facultativa) nu vor beneficia de o dubla despagubire ci, conform noului act normativ, “plata despagubirilor se face mai intai in baza contractului de asigurare obligatorie, urmand ca pentru restul de despagubire neacoperit, plata sa se faca in baza contractului de asigurare facultativa.”
In ceea ce priveste ratele asigurarii pentru proprietarii care au incheiate, in acelasi timp, atat polita obligatorie cat si o polita facultativa, Legea nr. 243/2013 prevede ca “valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii facultative reprezinta diferenta dintre valoarea totala a locuintei asigurate si valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii obligatorii”.
Cu privire la incheierea politei de asigurare obligatorie, noul act normativ prevede ca aceasta polita “se incheie in forma scrisa intre PAID si proprietarul locuintei, prin mijlocirea societatilor de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa, prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare”.
In consecinta, dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 243/2013, polita de asigurare obligatorie a locuintei se va incheia in continuare intre PAID, societatea care emite aceste polite, si proprietarul locuintei, insa nu in mod direct ci prin mijlocirea tuturor asiguratorilor autorizati sa subscrie riscuri de catastrofa, si nu doar prin firmele de asigurari actionare ale PAID.
Trebuie retinut insa ca noile prevederi legale nu se aplica si contractelor de asigurare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a Legii nr. 243/2013. Acestea vor ramane valabile in conditiile stabilite la data incheierii lor.
Nerespectarea de catre proprietarii de locuinte a obligatiei de incheia polita de asigurare obligatorie reprezinta contraventie si este sanctionabila, conform modificarilor aduse prin Legea nr. 243/2013, cu amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei.
Constatarea acestei contraventii si aplicarea amenzilor de va face de catre personalul de specialitate din cadrul primariilor.
Versiunea oficiala a Legii nr. 243/2013 poate fi consultata timp de 10 zile de la publicare, in mod gratuit, folosind serviciul e-monitor administrat de catre Monitorul Oficial. Acceseaza aici caseta Monitorului Oficial din Centrul de Informare Pro-Legal pentru a vizualiza gratuit Legea nr. 243/2013 precum si alte acte normative importante prin intermediul serviciului e-monitor.
Citeste si…
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2024. Toate drepturile rezervate.
Induceti lumea in eroare.Studiati mai bine inainte de a posta ceva.
Art.IV “Contractele de asigurare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi raman valabile in conditiile stabilite la data incheierii acestora”
Va multumim pentru comentariu. Avand in vedere ca, potrivit Constitutiei, nicio lege nu poate avea efecte retroactive este evident ca nici Legea 243/2013 nu avea cum sa se aplice contractelor de asigurare incheiate conform legislatiei anterioare. Cu toate acestea, deoarece este posibil, intr-adevar, ca unii cititori sa nu cunoasca acest lucru, pentru evitarea oricaror dubii, am inserat o completare in acest sens in partea finala a articolului. Echipa Pro-Legal
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0 )Citeste articolulPrin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0 )Citeste articolulPe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0 )Citeste articolul