Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Promovarea energiei regenerabile prin sistemul de Certificate Verzi

Trendul curent al investitiilor in energie din Romania se situeaza tot mai pronuntat in zona de energie din surse regenerabile („energia verde”), cu precadere, in sectorul eolian, dar si in sectorul de energie solara, biomasa, fotovoltaica etc.

In prezent, tara noastra practica efectiv ca modalitate de promovare a energiei regenerabile, sistemul cotelor anuale obligatorii de certificate verzi, insa nu exclude nici posibilitatea practicarii si a altor modalitati, precum: ajutoare pentru investitii, scutiri sau reduceri de impozite, rambursari de taxe, scheme de promovare privind obligatia de cumparare a energiei din surse regenerabile sau altele, modalitati, de altfel, prevazute chiar de Legea energiei regenerabile.

Un factor decisiv pentru atragerea si mentinerea unor astfel de investitii in energie regenerabila este implicarea activa a statului in promovarea producerii de astfel de energie, prin implementarea de scheme sau mecanisme care sa promoveze utilizarea energiei regenerabile, prin reducerea costurilor aferente acestei energii, prin cresterea pretului la care ea poate fi vanduta sau prin marirea cantitatii de energie regenerabila achizitionate (de pilda, prin impunerea unei obligatii legale in acest sens). Schema actuala de sustinere a investiilor in energia verde din Romania se pare ca este destul de generoasa si, prin urmare, a atras numerosi investitori. Insa, din declaratiile recente ale Ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita, reiese ca Guvernul roman intentioneaza sa mai domoleasca trendul investitiilor in energie regenerabila (prin diminuarea numarului de certificate verzi acordate).

Ce sunt Certificatele Verzi?

Certificatele Verzi reprezinta o forma de sustinere a energiei electrice produsa din surse regenerabile. Concret, Certificatele Verzi sunt niste documente (titluri) care atesta faptul ca o cantitate de energie electrica este produsa din surse regenerabile de energie.

Pe scurt despre Certificatele Verzi:

 • sunt emise in format electronic, sistemul informatic fiind protejat pentru a se evita eventuale fraude
 • sunt emise de Operatorul de Transport si Sistem (OTS) – persoana juridica, titulara a unei licente pentru transportul energiei electrice si de sistem
 • sunt achizitionate de furnizorii de energie intr-o cota anuala obligatorie
  se tranzactioneaza intre furnizorii si producatorii de energie electrica si se factureaza consumatorilor de energie electrica
 • au un pret de tranzactionare care variaza intre o valoare minima (stabilita pentru protectia producatorilor) si o valoare maxima (stabilita pentru protectia consumatorilor)
 • pot fi vandute separat de cantitatea de energie electrica asociata acestora
 • au o perioada de valabilitate de 16 luni cuprinsa intre data emiterii acestora de catre OTS si data anularii lor dintr-un registru special in care sunt inscrise  (“Registrul certificatelor verzi”)

atentieDe stiut: Certificatele Verzi se tranzactioneaza pe (i) piata centralizata a Certificatelor Verzi, precum si pe (ii) piata contractelor bilaterale a Certificatelor Verzi, intr-un cadru asigurat de Societatea Comerciala „Operatorul Pietei de Energie Electrica – OPCOM” – S.A.

atentieUtil: Pentru perioada 2008 – 2025, certificatele verzi se tranzactioneaza pe pietele mentionate la valori cuprinse intre un minim de 27 euro/certificat si un maxim de 55 euro/certificat. In toate cazurile, valoarea in lei se calculeaza la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei pentru luna decembrie a anului precedent.

Cum functioneaza sistemul Certificatelor Verzi?

Promovarea energiei regenerabile prin Certificatele Verzi se face printr-un sistem de cote obligatorii de achizitie de Certificate Verzi combinat cu un sistem de comercializare a Certificatelor Verzi.

Cum functioneaza mecanismul:

 1. Autoritatea de reglementare din domeniul energiei electrice (ANRE) acrediteaza (califica) producatorii care vor beneficia de sistemul de promovare a energiei regenerabile prin certificatele verzi; producatorii astfel acreditati primesc din partea statului un sprijin sub forma de certificate verzi pentru energia regenerabila produsa, in functie de tehnologia folosita (adica, primesc un numar diferit de certificate verzi, in functie de cum acestia folosesc centrale noi sau centrale retehnologizate, de puterea centralelor, de tipul de energie regenerabila etc.)
 2. Tot ANRE stabileste anual o cota minima obligatorie de energie regenerabila pe care furnizorii de energie sunt obligati sa o acopere in totalul energiei furnizate catre consumatorii finali
 3. Pentru a-si indeplini obligatia legala referitoare la cota minima de energie regenerabila, furnizorii de energie trebuie sa achizitioneze trimestrial certificate verzi intr-un numar care sa le acopere respectiva cota; pentru fiecare unitate de energie electrica livrata in retea (1 MWh), se primeste un numar de Certificate Verzi, conform legii
 4. Furnizorii care nu realizeaza, trimestrial, cota minima, sunt obligati, in maxim 45 de zile de la incheierea trimestrului, sa plateasca, pentru fiecare Certificat Verde neachizitionat, pretul maxim al Certificatelor Verzi aprobate si publicate de ANRE, intr-un fond de garantare a functionarii pietei de Certificate Verzi
 5. La sfarsitul fiecarui an, ANRE stabileste pentru fiecare furnizor gradul de indeplinire a cotei minime obligatorii. Furnizorii care nu au realizat cota obligatorie anuala sunt obligati sa plateasca contravaloarea Certificatelor Verzi neachizitionate, Administratiei Fondului pentru Mediu, la valoarea de 110 Euro fiecare (calculata in lei la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de BNR pentru luna decembrie a anului precedent)
 6. Certificatele Verzi pot fi vandute separat de energia electrica; valoarea Certificatelor Verzi reprezinta astfel un castig suplimentar pentru “energia curata” livrata in retele

atentieAtentie: Certificatele Verzi pentru care s-a platit in fondul de garantare, dupa incheierea unui trimestru, sunt luate in considerare la verificarea indeplinirii cotei anuale de furnizorii respectivi.

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau