Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Preavizul la concediere. Cele mai importante aspecte!

Preavizul la concediere. Cele mai importante aspecte!

Ratiunea legala pentru acordarea termenului de preaviz la concedierea salariatului este protectia salariatului care, odata „pus in garda” asupra desfacerii contractului sau de munca, are posibilitatea sa se obisnuiasca cu situatia si, eventual, sa isi caute un nou loc de munca.

Pentru angajator, este esential sa cunoasca si sa respecte toate cerintele legale cu privire la acordarea preavizului la concediere. Ignorarea unui element minor poate duce la anularea de catre instanta a intregii proceduri de concediere, chiar daca toate celelalte aspecte legale ale procedurii au fost intrutotul respectate.

Anularea deciziei de concediere pentru incalcarea dispozitiilor cu privire la preaviz (sau din orice alt motiv) genereaza pentru angajator o povara financiara enorma, deoarece acesta va trebui sa plateasca salariatului concediat valoarea majorata, indexata si actualizata a drepturilor salariale aferente perioadei cuprinse intre data concedierii si finalizarea procesului, adica va trebui sa il plateasca pe salariat pentru o perioada in care acesta nu i-a prestat activitate. Mai mult, anularea deciziei de concediere il poate intoarce pe angajator in punctul din care a plecat deoarece, in masura in care salariatul concediat a solicitat instantei si reintegrarea, angajatorul va trebui sa il primeasca din nou la munca.

Cui se acorda preavizul?

Trebuie stiut ca preavizul nu se acorda oricarui salariat care urmeaza sa fie concediat, ci se acorda numai: (i) salariatilor concediati pentru necorespundere profesionala; (ii) salariatilor concediati pentru inaptitudine fizica si/sau psihica si (iii) salariatilor concediati (individual sau colectiv), prin desfiintarea postului, pentru motive care nu tin de persoana lor.

atentieAtentie: Salariatul concediat disciplinar nu beneficiaza de preaviz.

Cum se acorda preavizul?

Codul Muncii prevede ca decizia de concediere trebuie sa cuprinda durata preavizului, de unde reiese ca preavizul se acorda prin decizia de concediere.

In practica, insa, multi angajatori acorda mai intai, o notificare de preaviz, urmand ca abia la sfarsitul preavizului sa emita decizia de concediere. O asemenea abordare este posibila (chiar daca nu e reglementata legal) si nu atrage nulitatea deciziei de concediere, deoarece il avantajeaza pe salariat, insa, din punct de vedere practic, il dezavantajeaza pe angajator (vezi aici de ce).

atentieAtentie: Cu privire la maniera in care termenul de preaviz trebuie precizat in notificarea de preaviz/decizia de concediere, practica instantelor nu este unitara; astfel, unele instante considera ca este suficient sa se mentioneze durata efectiva a preavizului, fara indicarea datei de inceput si de sfarsit, in timp ce alte instante apreciaza ca este necesara si precizarea acestor elemente.

Referitor la aceasta problema, trebuie avut in vedere ca sunt situatii in care, mentionarea anticipata a datei de incepere si de sfarsit al preavizului nu este posibila practic (ex. atunci cand comunicarea preavizului se face prin scrisoare recomandata, nu se poate sti dinainte cu exactitudine data la care salariatul va primi efectiv decizia si deci data de la care incepe sa curga preavizul ori, atunci cand pe parcursul preavizului intervin una sau mai multe cauze de suspendare, termenul de preaviz se prelungeste in mod corespunzator, in functie de durata acestor suspendari, care nu poate fi, de asemenea, anticipata de angajator.

Despre termenul de preaviz acordat la concediere, mai trebuie stiut…

1)   …ca este, in principiu, obligatoriu

Exceptie de la obligatia de a acorda termenul de preaviz face situatia cand salariatul este concediat pe parcursul sau in ultima zi a perioadei de proba cand salariatul nu va mai beneficia de un termen de preaviz.

2)  …ca salariatul nu poate renunta la el

Astfel, potrivit Codului Muncii, „Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de  lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate

atentieAtentie: O astfel de interdictie este fireasca pentru protectia salariatului in raporturile de munca unde angajatorul se afla intotdeauna pe o pozitie de forta, pozitie din care ar avea posibilitatea sa „impuna” salariatului semnarea unei conventii prin care acesta sa renunte la drepturile sale.

Desi exista opinii in sensul ca renuntarea la termenul de preaviz este interzisa daca se face in mod anticipat, insa nu si daca se face dupa ce salariatului i-a fost comunicata decizia de concediere, nu putem fi de acord cu acestea, intrucat ratiunea interdictiei legale, mentionata mai sus, subzista, cu atat mai mult, in aceste cazuri. Adica, angajatorul ar fi cu atat mai interesat ca salariatul sa renunte la preaviz atunci cand concedierea acestuia este iminenta, decat atunci cand ar stabili o astfel de renuntare, numai de principiu (spre ex., la inceputul contractului de munca), fara sa fie sigur ca vreodata va avea loc o concediere.

3)  …ca are o durata minima stabilita de lege

In prezent, durata minima legala a termenului de preaviz la concediere este de 20 de zile lucratoare, indiferent de tipul pozitiei (executie/conducere) pe care salariatul vizat o ocupa in unitate.

atentieAtentie: Daca o durata mai mare decat cele 20 de zile lucratoare obligatorii este prevazuta prin contractul individual de munca al salariatului, printr-un contract colectiv de munca aplicabil angajatorului sau prin regulamentul intern al angajatorului, aceasta va prevala fata de termenul minim legal (un preaviz mai mare fiind in favoarea salariatului) si, deci, va trebui respectata de angajatorul care concediaza.

4)  …ca pe durata sa angajatul beneficiaza de toate drepturile pe care le are in baza raportului sau de munca

Aceste drepturi pot fi: salariul, vechimea in munca si altele.

atentieAtentie: In multe cazuri, angajatorul se simte mai confortabil ca, odata ce ii comunica salariatului preavizul, acesta sa nu mai vina la munca, gandindu-se ca, avand cunostinta de concedierea sa, salariatul poate fi intrigat, perturband bunul mers al lucrurilor in unitate. Varianta trimiterii acasa a salariatului pe perioada preavizului este posibila, cu conditia, insa, ca (1) salariatului sa i se mentina in vigoare contractul de munca pe durata preavizului, deci practic, in aceasta perioada, salariatul sa beneficieze de toate drepturile pe care i le confera statutul sau de „inca salariat” in cadrul unitatii (salariu, vechime in munca etc.) si (2) sa nu existe o solicitare explicita din partea salariatului cum ca ar dori, totusi, sa vina la munca in toata aceasta perioada (desi are posibilitatea sa nu o faca, bucurandu-se de aceleasi avantaje); in cazul unei solicitari explicite din partea salariatului ca doreste sa vina la munca pe durata preavizului (chiar daca ar avea posibilitatea sa stea acasa si sa fie platit), angajatorul nu ar avea argumente legale pentru a-i respinge o astfel de solicitare.

5)  …ca pe durata sa, angajatul nu are, in baza dispozitiilor legale actuale, dreptul la un program redus de lucru pentru a-si cauta un alt loc de munca

atentieAtentie: Reducerea programului de lucru pe perioada preavizului era posibila, la jumatate de norma (4h/zi), in baza contractului colectiv de munca unic la nivel national, contract care, insa, astazi nu mai exista. Cu toate acestea, programul de lucru poate fi redus pe perioada preavizului daca, prevederile acestui contract colectiv la nivel national au fost preluate in alte contracte colective de munca la niveluri inferioare aplicabile angajatorilor, in contractul individual de munca al salariatului ori in regulamentul intern.

6)…ca se suspenda in situatia in care intervine una din cauzele legale de suspendare a  contractul de munca

atentieDe stiut: In caz de suspendare, implinirea termenului de preaviz si, implicit, incetarea efectiva a contractului de munca se va prelungi cu durata suspendarii.

Nu confundati preavizul la concediere cu preavizul la demisie!

In niciun caz nu trebuie confundat termenul de preaviz acordat de angajator salariatului, la concediere, cu termenul de preaviz acordat de salariat angajatorului, la demisie, deoarece acestea sunt complet diferite, atat din perspectiva duratei, cat si din perspectiva naturii lor juridice; astfel:

  • preavizul la concediere are rolul de a proteja salariatul de o concediere intempestiva, in timp ce preavizul la demisie protejeaza angajatorul de o demisie intempestiva
  • salariatul concediat nu poate renunta la dreptul sau de preaviz, in schimb, angajatorul poate renunta, partial sau total, la preavizul ce ii este acordat de salariatul care demisioneaza
  • termenul de preaviz prevazut de lege in cazul concedierii reprezinta o limita minima, in timp ce termenul de preaviz pe care legea il prevede in cazul demisiei, reprezinta o limita maxima
  • preavizul la concediere are aceeasi durata legala pentru toti salariatii (min. 20 de zile lucratoare), in timp ce preavizul la demisie difera dupa cum salariatul are o functie de conducere (max. 45 de zile calendaristice) sau o functie de executie (max. 30 de zile calendaristice)

Sursa foto

Citeste si…

Schimbarea temporara a locului de munca al unul salariat poate deveni, uneori, o necesitate. Ce alegem, insa: Delegare sau Detasare?

Cand, cum si cat de serios pot raspunde penal angajatorii si organele lor de conducere?

Cum sa redactezi in mod legal o clauza de neconcurenta pentru salariati

Scrie un comentariu

15 comentarii pentru acest articol

pasca ioan a spus: August 6th, 2013 at 1:00 pm

am fost concediat de la RAT bv fara nici un fel de temei legal, la un sef deexploatare nu-i au fost dragi ochii mei. sunt un sofer cu multa experienta ,nu le-am creat nici un fel de problema ,si cu toate acestea au renuntat la serviciile mele.asdori sa fac o contestatie.

draghici constantin a spus: August 29th, 2013 at 2:00 am

buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o informatie,am lucrat sofer pe tir 5 ani,firma a vindut doua camioane si ne,a dat afara.am primit o informare in legatura cu previz si decizia de incetarea munci vrea sa stiu ce articol trebuie sa scrie in decizie pentru a primi somaj ca urmeaza sa marg la firma sa semnez decizia.va multumesc

Machedon Andrei a spus: Septembrie 2nd, 2013 at 2:04 pm

Buna ziua.Am primit un preaviz pentru concediere de 20 zile ,a-si vrea sa stiu daca sunt obligat de lege sa il indeplinesc? Cu respect! Multumesc !

Lemnaru Dorin a spus: Septembrie 6th, 2013 at 2:28 pm

Buna ziua. Am primit un preaviz pentru concediere de 20 zile ,a-si vrea sa stiu daca sunt obligat de lege sa il indeplinesc si cum procedez in cazul in care in acesta perioada i-mi gasesc alt loc de munca?
Cu respect!
Multumesc !

Maria P. a spus: Octombrie 14th, 2013 at 3:09 pm

Buna ziua,

In data de 13.10.2013, s-a incheiat perioada de 2 ani aferenta concediului de crestere a copilului, urmand ca in 14.10 2013 sa imi reiau activitatea. In ziua prezentarii la firma, dupa semnarea Deciziei de incetare a suspendarii CIM, mi s-a inmanat si o notificare cum ca postul meu s-a desfiintat si ca nu mai sunt alte locuri pe care sa mi le ofere in firma. Mi s-a acordat si un preaviz de 20 zile lucratoare conform CM. Intrebarile mele sunt: ce drepturi am eu in aceste 20 de zile lucratoare, avand in vedere ca mi s-a comunicat (doar verbal) ca nu este necesara prezenta mea la serviciu? Este nevoie de o informare in scris din partea angajatorului privitor la prezentarea sau neprezentarea mea la firma?Ce obligatii decurg pentru mine din aceasta perioada de preaviz? Avand in vedere ca am optat pentru a sta in concediu 2 ani, opereaza si in acest caz interdictia concedierii pe o perioada de pana la 6 luni?Daca da, care este baza legala? Multumesc!

Mocanu silvica a spus: Noiembrie 28th, 2013 at 4:15 pm

Buna ziua,

Am primit preaviz in data de 12.11.2013 ca la data de 10.12.201 3CIM va inceta ca urmare a desfiintarii locului de munca in temeiul art 65.
De-atunci si pana acum am efectuat cate 9 ore/zi, insa nu atributiile din CIM,adica conducator auto, ci altele, precum infasurat pomi la patron acasa, scos apa din piscina, curatenie la animalele din gospodaria proprie etc…
Va rog sa-mi spuneti daca este normal sa lucrez 9 ore, adica de la 8.00-17.00 in fiecare zi.
Stiam ca in per de preaviz se lucreaza 4h/zi conform fisei postului si nu alte lucrari.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez, astfel incat sa-mi gasesc cat mai repede de lucru.

Multumesc,’
Cu stima,’
Silvica Mocanu

bogdan a spus: Ianuarie 31st, 2014 at 7:10 pm

Buna ziua,
Am primit preaviz conf.art.65 [restructurarea unui post din trei}. Poate angajatorul sa revina asupra preavizului {acesta sa devina nul } si pana la incheierea durateai de 20 zile sa ma reangajeze pe acelasi post?
Practic daca regreta faptul ca mia dat preaviz cu art,65 si vrea sa ma reangajeze are dreptul legal?

multumesc.

vinti eduard a spus: August 6th, 2014 at 8:57 pm

azi 6 08 2014 am primit un preaviz de concediere pana in data de 03 .09.2014 lucrez 8 ore 2 schimburi dar si sambata si duminica cum cade tura cum procedez daca imi gasesc de lucru in perioada asta??sant obligat sa mai lucru sambata si duminica in preaviz?pot beneficia de reducerea de program ptr a-mi cauta de lucru fara sa-mi afecteze retributia(4 ore /zi). cu stima vinti e

vinti eduard a spus: August 6th, 2014 at 9:00 pm

azi 6 08 2014 am primit un preaviz de concediere pana in data de 03 .09.2014 lucrez 8 ore 2 schimburi dar si sambata si duminica cum cade tura cum procedez daca imi gasesc de lucru in perioada asta??sant obligat sa mai lucru sambata si duminica in preaviz?pot beneficia de reducerea de program ptr a-mi cauta de lucru fara sa-mi afecteze retributia(4 ore /zi). cu stima vinti e si din 18 august 2014 eram planificat in concediu de odihna 5zile mai pot beneficia de CO?

Anca a spus: Septembrie 8th, 2014 at 9:40 pm

Buna seara. Vreau sa cumpar o firma care are salarariati in preaviz ce se intampla cu ei……pot sa le anulez preavizul??? Multumesc

Pro Legal a spus: Septembrie 27th, 2014 at 9:43 pm

Depinde de modalitatea prin care a fost acordat preavizul. Daca acesta a fost acordat printr-un document separat si nu s-a emis inca deciza de concediere efectele acestuia pot fi stopate.

ivan a spus: Octombrie 14th, 2014 at 3:27 pm

am preaviz pina in data de 15 nov ac trebuie sa prestez program normal de lucru sau pot doar 4 ore incozul in care nu efectuez nici o zi de servici preavizul de 20 zile ini va fi platit multumesc

Radu a spus: Noiembrie 14th, 2014 at 4:22 am

Decizia de concediere, respectiv preavizul trebuie sa fie in scris?

Mi s-a comunicat verbal (in prezenta unui martor din partea angajatorului) ca de maine sunt concediat din cauza ca “nu sunt bani”. La protestul meu mi s-a comunicat, tot verbal, ca am totusi dreptul la “cele 30 de zile”. (Care dupa cate stiu eu sunt 45 in cazul meu, fiind vorba de functie de conducere.)

Pro Legal a spus: Noiembrie 15th, 2014 at 10:09 pm

Atat decizia de concediere cat si preavizul (daca nu este inclus in decizie) trebuie sa fie in scris

JIMBOREAN MONICA a spus: Martie 1st, 2015 at 3:45 pm

Am primit cererea de preaviz de 20 zile la cererea angajatorului cateva zile nu am lucrat tot la cererea angajatorului, ma va plati pe toata perioada preavizului si pe zilele nelucrate , multumesc

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau