Regulamentul Intern este fara indoiala cel mai pretios instrument la indemana angajatorilor in raporturile cu salariatii lor.
Spre deosebire de prevederile din legislatia muncii sau din contractele colective de munca, care sunt de regula destul de restrictive si incomode pentru angajatori, Regulamentul Intern este un instrument fexibil, aflat la dispozitia angajatorului, prin care acesta poate sa impuna, in mod unilateral, reguli de conduita pentru salariati, sanctiuni si masuri de organizare a muncii care sa corespunda exigentelor sale si sa ii permita reglementarea anumitor aspecte sensibile in relatia cu salariatii.
Pentru a fi eficace, insa, un Regulament Intern trebuie sa fie redactat clar si cuprinzator si sa tina seama de rigorile legislatiei muncii.
Intocmirea Regulamentului Intern este obligatorie, conform legii, pentru toti angajatorii, indiferent de numarul de salariati avuti. Nu exista o sanctiune expresa pentru cazul in care un angajator nu intocmeste Regulamentul Intern, insa inspectorii de munca au in atributiile lor legale dreptul de a controla derularea relatiilor de munca, intre care si dreptul de a dispune masuri atunci cand identifica ceva in neregula in legatura cu acestea si de a aplica sanctiuni atunci cand angajatorii nu se conformeaza acestor masuri.
Prin urmare, si in cazul in care un angajator nu intocmeste Regulamentul Intern, inspectorii de munca pot dispune masura intocmirii acestuia, iar in cazul neconformarii cu aceasta, angajatorul va putea fi sanctionat cu o amenda intre 3.000 si 10.000 de lei.
Spre deosebire de reglementarea anterioara cand Regulamentul Intern era un act comun al angajatorului si al salariatilor, in prezent, Regulamentul Intern este un act unilateral al angajatorului. Nu este necesar acordul salariatilor pentru valabilitatea prevederilor Regulamentului Intern, totusi, este necesara o consultare cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor asupra prevederilor acestuia.
Atentie: Desi rolul sindicatului/reprezentantilor salariatilor in redactarea prevederilor Regulamentului Intern este doar un rol consultativ (si nu unul decisiv), este recomandat ca angajatorul sa ia totusi in considerare, pe cat posibil, si punctul de vedere al acestora si sa analizeze intr-un mod obiectiv pertinenta parerilor acestora; altfel, obligativitatea consultarilor cu sindicatul/reprezentantii salariatilor, reflectata de Codul Muncii, ar fi lipsita de orice ratiune sau efecte juridice.
In principiu, Regulamentul Intern poate contine orice fel de masuri, reguli sau proceduri pe care angajatorul le doreste aplicabile in cadrul unitatii, bineinteles, cu conditia ca acestea sa nu contravina normelor legale imperative stabilite de legislatia muncii.
Insa, indiferent de dispozitiile specifice fiecarui angajator, in functie de profilul sau de activitate, de dimensiunea unitatii sau de alte criterii particulare, orice Regulament Intern trebuie sa contina cateva categorii de dispozitii minime obligatorii, dupa cum acestea vor fi descrise intr-un capitol mai jos.
Prin Regulamentul Intern angajatorul poate stabili ce fapte reprezinta abateri disciplinare, ce sanctiuni se aplica pentru astfel de fapte sau la cate repetari ale unor abateri de la regulile interne se pot dispune sanctiuni mai grave (ex. concedierea), insa angajatorul nu poate stabili alte tipuri de sanctiuni pentru salariati decat cele prevazute de lege, in mod limitativ, respectiv: avertismentul, retrogradarea, reducerea salariului/indemnizatiei de conducere si concedierea.
Pentru a se putea prevala de Regulamentul Intern la nevoie, este important ca angajatorul sa aiba dovada ca salariatii cunosteau regulile interne stabilite prin acesta. Informarea salariatilor in legatura cu Regulamentului Intern trebuie facuta atat la intocmirea lui cat si la fiecare modificare a acestuia.
Modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul Regulamentului Intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin insusi continutul Regulamentului Intern. Cea mai simpla si sigura metoda de a dovedi ca salariatii cunosteau continutul Regulamentului Intern este semnarea de luare la cunostinta a Regulamentului de catre salariati.
Atentie: Potrivit legii, Regulamentul Intern trebuie sa fie si afisat la sediul angajatorului. Atata vreme cat legea stabileste drept obligatii pentru angajatori atat (i) informarea salariatilor in legatura cu Regulamentul Intern cat si (ii) afisarea acestuia, rezulta ca simpla afisare nu implica in mod automat si informarea salariatilor; acestea sunt deci doua (2) obligatii distincte pentru angajator care ofera o protectie sporita salariatilor.
Regulamentul Intern poate prevedea orice fel de reguli si norme de conduita sau de organizare pe care angajatorul le considera necesare pentru bunul mers al unitatii sau drepturi si obligatii pentru salariati, cu conditia ca acestea sa nu incalce prevederile legale, ale contractului individual de munca sau ale contractelor colective de munca sau sa nu prevada pentru salariati drepturi inferioare celor stabilite prin respectivele prevederi legale sau contractuale.
Codul Muncii stabileste urmatoarele categorii de dispozitii care trebuie sa existe in mod obligatoriu in orice Regulament Intern:
De stiut: Prin legi speciale pot fi prevazute si alte prevederi minime obligatorii care trebuie sa existe in Regulamentul Intern, in functie de domeniul de activitate al angajatorului. Spre exemplu, la societatile din domeniul farmaceutic, Regulamentul Intern trebuie sa prevada si masurile ce vor fi luate in caz de insusire ilegala a medicamentelor.
Atentie: Angajatorii trebuie sa aiba grija ca prevederile Regulamentului Intern sa fie conforme cu legea si sa nu lezeze drepturile salariatilor. Daca Regulamentul contine astfel de prevederi care lezeaza drepturile salariatilor, acestia au posibilitatea de a sesiza angajatorul cu privire la incalcarea lor si ulterior, pot sesiza instantele de judecata pentru inlaturarea si/sau recuperarea prejudiciilor care le-au fost cauzate prin acea incalcare.
Citeste si…
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2025. Toate drepturile rezervate.
[…] aceasta să fie făcută în scris. Pentru evitarea oricăror dubii, angajatorii pot stabili prin Regulamentul Intern, în mod explicit, care este procedura de urmat în vederea folosirii muncii […]
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0Prin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0Pe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0