Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

…obtii viza de scurta sedere in Romania

Viza de scurta sedere in Romania este viza care permite strainilor sa solicite intrarea pe teritoriul Romaniei, pentru alte motive decat imigrarea, in vederea unei sederi neintrerupte sau a mai multor sederi a caror durata sa nu depaseasca 90 de zile, in decurs de 6 luni de la data primei intrari. Acest tip de viza poate fi eliberat cu una sau mai multe intrari iar dreptul de sedere in baza acestei vize nu poate fi prelungit.

Reglementarea legala a vizei de scurta sedere: Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr.194/2002.

Cui se acorda viza de scurta sedere:

Viza de scurta sedere se acorda cetatenilor straini non-UE din Lista statelor pentru ai caror cetateni este obligatorie viza de intrare in Romania si care nu sunt exceptati de la obligativitatea obtinerii vizei de scurta sedere (Vezi aici care sunt Exceptiile si Conditiile de exceptare de la obligativitatea obtinerii vizei de scurta sedere, precum si Listele statelor pentru ai caror cetateni nu este necesara viza de scurta sedere).

Pentru ce se acorda viza de scurta sedere:

Viza de scurta sedere se acorda pentru unul din scopurile urmatoare: pentru misiuni (politice, administrative, de utilitate publica), turism, vizita, afaceri, activitati profesionale de transport de marfuri/persoane, activitati sportive, activitati culturale, stiintifice, umanitare, tratament medical de scurta durata sau alte activitati care nu contravin legii romane.

Cum se acorda viza de scurta sedere?

(a)       in baza unei invitatii prealabile de la o persoana fizica/juridica/autoritate publica romana, dupa caz, prin care acestea se obliga sa suporte costurile privind indepartarea, in cazul in care strainul invitat nu paraseste Romania pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza (Vezi aici lista statelor pentru ai caror cetateni este necesara indeplinirea procedurii invitatiei la acordarea vizei de scurta sedere in Romania) sau FARA o invitatie prealabila. Pentru mai multe detalii privind procedura invitatiei necesare in scopul obtinerii vizei de scurta sedere, acceseaza AICI.

(b)       pe baza unui formular-tip pentru obtinerea vizei de scurta sedere (descarca aici formularul-tip „Solicitare de viza” pentru viza de scurta sedere), insotit de un set de documente, care difera in functie de tipul scopului pentru care viza a fost solicitata (Vezi aici care sunt documentele necesare pentru obtinerea vizei de scurta sedere, pentru fiecare categorie de scop pentru care este solicitata)

(c)       dupa plata unei taxe de 60 de Euro (Vezi aici mai multe despre taxa pentru viza de scurta sedere)

Unde se solicita viza de scurta sedere:

Cetatenii straini care au obligatia sa obtina viza de scurta sedere pentru a intra pe teritoriul Romaniei, vor face toate demersurile in vederea obtinerii acesteia in tara lor, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei aflate in respectiva tara. Paginile web ale misiunilor diplomatice sau ale oficiilor consulare ale Romaniei din diverse tari pot fi accesate AICI.

 

Nota: Pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la Sectiunea „Vize si servicii consulare” poti gasi mai multe informatii detaliate despre toate categoriile de vize ce se acorda cetatenilor straini pentru a intra in Romania.

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau