Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Nu mai este obligatorie forma autentica pentru antecontractele de vanzare a imobilelor

Ieri, 17.07.2013, a fost publicat in Monitorul Oficial un act normativ care aduce o modificare punctuala dar esentiala in legislatia privind tranzactiile imobiliare din Romania.

Astfel, prin Legea nr. 221/2013, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 434 din data de 17 iulie 2013, printre altele, se abroga alin. (5) al articolului 24 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, care avea urmatorul continut:

Promisiunea de a incheia un contract avand ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept real in legatura cu acesta si actele de alipire si dezlipire a imobilelor inscrise in cartea funciara se incheie in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.”

Dupa cum semnalam intr-un articol anterior, prevederile alin. (5) de mai sus, abrogate acum prin Legea nr. 221/2013, fusesera introduse intr-un mod extrem de discret in cadrul Legii nr. 7/1996, in data de 29 aprilie 2013, prin intermediul Legii nr. 127/2013 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 121/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Chiar daca aceste prevederi au fost acum abrogate, nu trebuie uitat faptul ca actul normativ de abrogare nu produce efecte retroactive.

Prin urmare, orice antecontracte de vanzare a unui imobil sau avand ca obiect transmisiunea unui alt drept real asupra acestuia, care au fost incheiate dupa data de 1 mai 2013 si pana in prezent, fara respectarea formei autentice, au fost si raman lovite de nulitate absoluta.

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

Maravela|Asociatii, partenerul roman al primei GC Powerlist din CEE a The Legal 500

Maravela|Asociatii este partenerul roman al GC Powerlist pentru Europa Centrala si de Est, compilatie a The Legal 500 ce cuprinde cei mai influenti si inovatori General Counsels din regiune. In urma nominalizarii si evaluarii din partea cercetatorilor The Legal 500, cei mai importanti General Counsel...

( 0 http://pro-legal.ro/maravelaasociatii-partenerul-roman-al-primei-gc-powerlist-din-cee-a-the-legal-500/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau